Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 11. 3. 2024.

| Društvo

Dokumentarni film sadašnjih o nekadašnjim gimnazijalcima “Stevana Sremca”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Gimnazija Stevan Sremac Nis
Iz gimnazije kažu da fokus nisu samo nekadašnji učenici, već i značaj obrazovanja njihove ustanove; foto: V. Keser

Učenici Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” snimili su dokumentarni film Magija filološkog odeljenja o nekadašnjim generacijama ovog odeljenja, njihovim uspesima i uspomena iz srednjoškolskih dana. Iz Gimnazije ističu da fokus filma nisu samo nekadašnji učenici, već i značaj obrazovanja.

Pričom o prethodnim generacijama filološkog odeljenja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, sadašnji učenici istražuju gde su danas i kakve uspomene nose iz vremena provedenog u školi.

Iz Gimnazije kažu da je povod dokumentarnog filma 145 godina od osnivanja njihove škole, kao i to da su učenici sa velikim entuzijazmom radili da snimanju i montaži.

Učenički film Magija filološkog odeljenja ne samo da osvetljava postignuća naših bivših učenika, već i ističe snagu i značaj obrazovanja u našoj ustanovi - kažu iz "Sremca".

Svega 10 meseci od oslobođenja Niša od Turaka 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića, 1. oktobra te godine počela je sa radom prva niška Gimnazija u privatnoj kući bega Đakovija u Jeronimovoj ulici u Nišu, koji je, prema tadašnjem popisu, od 12.801 stanovnika, imao 1.915 pismenih muškaraca i 73 pismene žene.

Povlačenje Turaka i njihovih školovanih ljudi, kao i težnja Srbije da se što pre okrene i uhvati korak sa tadašnjom modernom Evropom, kao i sam privredni i kulturni napredak zahtevao je opismenjavanje i pokretanje brojnih grana u drugom po značaju gradu Kneževine Srbije, što nije bilo moguće sa velikim brojem nepismenih i nekvalifikovanih radnika i šegrta u Nišu i okolini, pa je pokrenuto otvaranje Prve niške Gimnazije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: