Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 11. 12. 2015.

| Društvo

Dom zdravlja: "Nismo znali da se u KC uklanjaju kondilomi"

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
sto
Dom zdravlja neobavešten; foto: domzdravljanis.co.rs

Dok u Kliničkom centru Niš tvrde da lekari primarnog zdravstva ne šalju pacijentkinje u ovu ustanovu da besplatno uklone kondilome nego ih upućuju privatniku, iz Doma zdravlja kažu da ih niko iz KC nije ni obavestio da postoji ta mogućnost.

Iako direktor KC-a Zoran Radovanović kaže da već tri godine imaju laser za uklanjanje kondiloma, u saopštenju iz Doma zdravlja koje je potpisao direktor Milorad Jerkan, navodi se da su nadležni u Domu zdravlja tek 3. novembra ove godine “neformalno saznali” da se u KC-u pruža usluga laserskog uklanjanja kondiloma i to “razmatrajući prigovor pacijenta”.

Pacijenti su tražili objašnjenje iz kog se razloga upućuju u privatne ginekološke ordinacije u cilju laserskog uklanjanja promena na grliću materice i kondiloma, kada takvu uslugu mogu dobiti besplatno u KC-u - navodi se u saopštenju iz Doma zdravlja.

Prethodnih godina, tvrdi Jerkan, Dom zdravlja nije dobio nikakav dopis “o eventualnom proširenju ugovorenih usluga koje se mogu pružiti u Ginekološko-akušerskoj klinici na teret fonda” tako da nisu ni bili obavešteni da mogu slati pacijentkinje u Klinički.

Kliničkom centru, GAK-u i RFZO-u smo 4. novembra poslali zahtev da nam dostave spisak usluga koje se na GAK-u mogu obaviti besplatno i te poadtke smo dobili 10. novembra od Fonda. Na spisku besplatnih usluga se nalazi i lasersko uklanjanje kondiloma - navodi Jerkan.

490x370-jerkan Milorad Jerkan; foto: arhiva JVOd tog dana, tvrdi on,  ginekolozi Doma zdravlja “uredno upućuju pacijente na ginekologiju KC-a kako bi uklonili kondilome”.

Ipak, iako su od RFZO-a dobili tražene podatke, tačan naziv usluge, šifru usluge i način zbrinjavanja, u Domu zdravlja napominju da je ove informacije trebalo da im dostavi Klinički centar, kako bi mogli da po proceduri upućuju pacijente. Do danas im, kažu, i nakon inicijative iz Doma zdravlja, na zahtev nije odgovorio niko iz KC-a.

Podsetimo, direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je pre nekoliko dana za “Južne vesti” izjavio da laser radi i svakodnevno ima intervencija uklanjanja kondiloma, ali da mnogi lekari primarnog zdravstva ne pišu upute pacijentkinjama za Klinički nego ih šalju privatno.

Inače, Radovanović nije konkretno pomenuo da je reč o ginekolozima niškog Doma zdravlja već je govorio uopšteno o ginekolozima i iz drugih institucija primarnog zdravstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • IggiPop

    10:34 // 14. 12. 2015.

    Pre par godina dolazim u KC sa uputom za radio-talase. Sestra gleda uput, mrsti se i gundja "Imate uput ali ne znam da li ce doktor da vas primi." Iz mene cujem "A zasto ga ne bih primio?" Doktor (vrlo mlad) odradi intervenciju, zakaze mi kontrolu za 6 meseci i naglasi da se javim iskljucivo njemu a ne sestrama. Nedugo zatim taj doktor odlazi u inostranstvo. Rekose mi da nema nameru da se vraca...

  • sale

    09:47 // 14. 12. 2015.

    A sto uopste idete kod lekara?
    Odite u crkvu, ostavite 50 evra, poljubite ikonu, popricajte sa popom koji ce vam reci protiv koje bolesti vazi koja molitva i u roku od odmah sledi izlecenje...

  • Milivoj

    23:51 // 13. 12. 2015.

    Rade u KC i privatno pa ne znaju kako će pre ogromne pare da zgrnu. Život je jedan i treba ga provesti u velikoj blagodeti i izobilju ali samo ako im se dozvoli da tako zarađuju na nesrećnih pacijenata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: