Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 31. 3. 2023.

| Društvo

Dom zdravlja i Klinički centar u Nišu vode direktori sa isteklim mandatima

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Jerkan-Perišić; foto: JV
Mandati istekli, ali ne i funkcije na kojima su; foto: JV

Dve najveće zdravstvene ustanove u Nišu vode direktori sa isteklim mandatima - Zoran Perišić je više od 2 godine vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra, dok Miloradu Jerkanu, koji je direktor Doma zdravlja više od 10 godina, osim što je mandat istekao, ispunio je i uslov za penziju. Nema odgovora na pitanja da li će i kada biti javnih konkursa za izbor novih, a Zoran Ilić iz Sindikata zdravstva "Nezavisnost" ističe da ne treba imati iluzije da će direktori biti izabrani tako kako zakon nalaže, već smatra da će o tome odlučivati stranke na vlasti, jer smo daleko od depolitizacije i u zdravstvu.

Potpis Perišić od 24. marta 2023. godine; foto: printskrin-UKC Niš Perišić se i dalje potpisuje kao v.d. direktor; foto: printskrin/UKC Niš Zorana Perišića (SNS) je zvanično Vlada imenovala za vršioca dužnosti direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra 24. novembra 2020. godine. Na toj funkciji je i danas, ali i dalje ima isti status, jer prethodne dve godine konkurs za izbor novog nije raspisan.

Njegovom stranačkom kolegi Miloradu Jerkanu, koji je u njegovom mandatu na mestu gradonačelnika 2012. godine i prvi put postavljen za direktora Doma zdravlja, poslednji mandat istekao je 2021. godine, a u međuvremenu je stekao i uslov za penziju, jer ove godine puni 68 godina, ali je zvanično i dalje direktor.

klinicki centar Nis UKC Niš dugo nije dobio direktora na javnom konkursu, kako zakon nalaže; foto: JV Obojica su na funkcijama i dalje, jer u prethodne dve godine, prema zvanično dostupnim informacijama, nije bilo konkursa za izbor novih direktora.

Da to nije ništa čudno, jer se u 90% zdravstvenih ustanova u Srbiji ne poštuje zakonski rok od 6 meseci za v. d. status direktora, kaže predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost” Zoran Ilić i dodaje da zbog toga niko ne snosi odgovornost.

sindikat Ilić (u sredini) kaže da ne treba imati iluzije da će direktori biti izabrani na javnom konkursu; ilustracija; foto: JV Ipak, Ilić u razgovoru ističe i da je izbor direktora stvar države i naravno SNS i SPS koji su na vlasti i koji i većinski postavljaju direktore, pa zaključuje i da je na njima da to "već jednom razreše i ne drže te ljude u neizvesnosti". Ne očekuje ni javne konkurse.

Ne, oni i da idu javnim konkursima određeno lice koje partija kaže će biti, da ne gajimo neke iluzije - kaže Ilić.

Na konstataciju novinarke da u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti jasno piše da se "direktor zdravstvene ustanove imenuje na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje upravni odbor", bez obzira na to da li je član neke stranke, Ilić odgovara da smo u svim sferama, pa i u zdravstvu, daleko od depolitizacije. perišić Perišić i dalje direktor, jer nije bilo konkursa; foto: UKC Niš

Pa oduvek je bilo da ti koji pobeđuju na izborima i kojima pripadne resorno Ministarstvo, oni postavljaju direktore. Naravno, može to da se radi i javnim konkursima, ali daleko smo mi od toga. Do sada unazad, ja se ne sećam da je neka partija ispustila zdravstvo iz svog vidokruga, jer je to jedna od najznačajnijih delatnosti. Nije to samo sad SNS, to su radili DS i DSS, svako gleda da postavi svog direktora, svoje lice iz stranke. Depolitizacija će ići vrlo teško i vrlo sporo. Jer svako gleda da postavi svoje lice, zbog čega da ne ulazim u to, jer ne mogu razloge za to da objasnim - kaže Ilić.

Upitan šta kada direktor neke zdravstvene ustanove napuni 65 godina, odnosno stekne uslov za penziju, Ilić kaže da Zakon dozvoljava da ako je u pitanju profesor fakulteta i u toku je mandata, da tu tužnost može da obavlja još 2 godine.

Međutim, ne zna kakva je procedura ukoliko direktoru istekne mandat, a već ima više od 65 godina, kao što je slučaj sa Jerkanom, što takođe ni u Zakonu nije precizirano.


Istorija se ponavlja

Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da konkurs za izbor direktora zdravstvene ustanove raspisuje Upravni odbor, ali nema odgovora zašto konkursa 2 godine nije bilo, da li se očekuju i kada.

Dom zdravlja Niš; foto: DZ Niš Dom zdravlja više od 10 godina vodi direktor čiju je smenu tražila Agencija zbog korupcije; foto: DZ Niš Upravni odbor UKC Niš i dalje je u okrnjenom sastavu i bez članova sa juga Srbije. Tako ni novinari nisu uspeli do objavljivanja teksta da stupe u kontakt sa njima. Iz pres službe UKC su na pitanja koja su upućena Upravnom odboru, kao organu te ustanove, odgovorili da je to "pogrešna adresa". Iz Doma zdravlja nisu odgovorili ništa.

Ono što istorija postavljanja direktora u ovim zdravstvenim ustanovama pokazuje je da se direktori zaista ne biraju onako kako zakon nalaže, na javnom konkursu.

Perišića je za v.d. direktora imenovala Vlada Srbije, bez konkursa, jer je tada aktuelni direktor Zoran Radovanović, koji je nakon propalog konkursa nastavio da bude na funkciji skoro 4 godine, prelazio na novu poziciju u Ministarstvo zdravlja. To znači da se sigurno punih 6 godina u najvećoj zdravstvenoj ustanovi na jugu ništa nije promenilo i da se na najvišim pozicijama u UKC Niš ne nalaze oni koje je Upravni odbor izabrao na javnom konkursu. Imenovanje Perišića za v.d. direktora; foto: printskrin-Vlada Srbije Perišića imenovala Vlada novembra 2020. godine; foto: JV

Inače, Zoran Perišić sledeće godine puni 65 godina i time stiče pravo na odlazak u penziju, ali takođe može da bude i kandidat na konkursu za izbor direktora, ukoliko Upravni odbor konačno odluči da ga raspiše.

To nije jedina funkcija koju obavlja, jer kako je navedeno na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije od 1. marta ove godine - Perišić kao v.d. direktor UKC Niš mesečno zarađuje oko 187.000 dinara, uz to je i prodekan na Medicinskom fakultetu u Nišu gde prima 124.000 dinara mesečno, a kao odbornik SNS u niškoj Skupštini još oko 21.000 dinara.

Milorad Jerkan je upravo kao funkcioner SNS prvi put i postavljen za direktora niškog Doma zdravlja septembra 2012. godine, kada je i gradonačelnik bio Zoran Perišić.

Jerkan direktor; foto: printskrin-DZ Niš Jerkan ima više od 65 godina, ali nije u penziji; foto: DZ Niš Posle svega godinu dana na toj poziciji zaposlio je svog sina u ovoj ustanovi mimo konkursa, a da je reč o korupciji zbog koje treba da bude smenjen - utvrdila je tada Agencija za borbu protiv korupcije. Jerkan se pravdao da mu je "zeleno svetlo" za zaposlenje sina dao i gradonačelnik Perišić, a smenu su odbili iz Odbora za imenovanje u Nišu.

Tako je Jerkan nastavio da bude direktor, a potom dobio i novi mandat u martu 2017. godine.

Taj četvorogodišnji mandat mu je istekao 2021. godine, a u međuvremenu je stekao i uslov za penziju, jer je napunio 65 godina 2020. I dalje je direktor, ali bez zvaničnih informacija o tome da li mu je mandat produžen i na koji period.

Njegova imovina i prihodi nisu dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    08:10 // 4. 4. 2023.

    tu kad idu u skolu znaju sve tj i takve skole oni spravljaju za lidere puna ne kultura genocid jer mrtav je mrtav ne moze oziveti za gazde

  • Stvarno

    09:04 // 3. 4. 2023.

    Nišku Banju ste zaboravili

  • Dragan Petrovic

    19:29 // 2. 4. 2023.

    Glavu dajem,fotelju ne dajem...kako vodja sekte,tako i njegovi clanovi...penzija je za njih naucna fantastika...dok ga ne iznesu iz fotelje sa nogama horizontalno napred...a pitajte one sa karcinomom koji ne mogu da zakazu kontrole i HT cak i godinu dana...mozda ce uspeti ako prestanu da puse po savetu ministarke.Ma templarka ce sve to regulisati,kad joj istekne mandat...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: