Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 15. 7. 2020.

| Društvo

Dom zdravlja počinje da radi PCR testiranja, u Nišu sve veći broj obolelih mlađih od 30 godina 

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kovid ambulanta dom zdravlja
PCR testiranja obolelih u centralnom objektu Doma zdravlja; foto: Danijela Nešić

Pacijenti koji su već razvili simptome korone više neće ići na testiranje u Institut za javno zdravlje, već će im se brisevi uzimati u kovid ambulanti u Domu zdravlja, kaže pomoćnica direktora Danijela Nešić, dok će zdravi testiranje raditi u Institutu. Nešić ukazuje i da se poslednjih nedelju dana povećao broj pregleda u ambulantama, a da je sve veći broj bolesnih Nišlija mlađih od 30 godina.

PCR testiranja više neće raditi samo Institut za javno zdravlje, na koji se građani već nedeljama žale da ne mogu da dođu na red, pa i ako bi da plate test, već se ovaj posao deli na Dom zdravlja i njih.

Danas je počelo PCR testiranje i u centralnom objektu Doma zdravlja, u kovid ambulanti koja je otvorena pre nedelju dana, kaže pomoćnica direktora Danijela Nešić, a ova podela posla mogla bi da reši problem na koji su građani ukazivali.

Uzorkovanje briseva za PCR test po propisanim indikacijama za sumnjive na kovid radimo od 7-10h u kovid ambulanti centralnog objekta. To je samo za bolesne, zdravi će ići i dalje IZJZ, moramo da podelimo taj posao, da ne bi oni na istom mestu uzimali zdravim i bolesnim ljudima briseve. Mi ćemo raditi bolesne, one koje indikujemo, a oni putnike, retestiranja i one koji žele samoinicijativno da se testiraju - pojašnjava Nešićeva.

Kaže da su dobili dovoljno testova, kao i da svakodnevno izveštavaju Institut o broju koji im je potreban i da svega ima.


Sve veći broj bolesnih mlađih od 30 godina

U proteklih nedelju dana koliko Niš ima dve kovid ambulante, povećan je broj pregleda. Nešićeva kaže da se u obe ambulante svakodnevno pregleda između 500 i 560 pacijenata, a u proseku od 30 do 40 pacijenata dnevno lekari upute ka Infektivnoj klinici.

Najveći broj pacijenata je starosne dobi 30-50 godina, mada je sve veći broj bolesnih mlađih od 30 godina - ističe.

U ove dve ambulante lekari rade laboratorijske analize i rendgen pluća, u skladu sa kliničkom slikom, kao i serološke testove na antitela, u proseku 80 dnevno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student

    16:54 // 17. 7. 2020.

    Pomoćnica je na vreme reagovala, zauzela pozicije na medijima dok je Prof dr bio u bekstvu i sad čeka svoje zasluge. Za Koronu i pacijente ih baš briga. Da imaju imalo pameti ne bi kovid ambulanta bila uz glavni ulaz.
    Pozdravi se sa Koronom, pa ideš za recepte u DZ.

  • Pera Peric

    11:48 // 16. 7. 2020.

    Ja mislim da je sav problem u testiranju! Smatram da se testovi na koje Srbija dnevno potrosi milion eu prave da unapred pokazu pozitivan ili negativan rezultat i da se onda distribuiraju centrima u zavisnosti od potrebe dizanja ili spusta ja panike i straha... Evo ja se prijavljuje da mi urade 10 testiranja zaredom i kladim se da bi uvek bilo razlicito!!!!

  • Киза

    10:11 // 16. 7. 2020.

    Имам један предлог за "струку"! Кад је већ ситуација овако збркана требало би назив теста из ПЦР, променити у ПРЦ! Било би адекватније, само кажем....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: