Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 11. 8. 2017.

| Društvo

Domaće pivo toči turistima na Staroj planini

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Točeno pivo
Pivo pravi po češkoj tehnologiji; Foto: JV/V.M.

Domaće pivo napravljeno u Pirotu po češkoj tehnologiji Golub Ćirković toči u selu Dojkinci, na Staroj Planini. U pivnicu, kažu, dolaze gosti sa svih strana Srbije, a često navraćaju i Nemci, Poljaci, Česi, Slovenci i pivopije drugih nacionalnosti.

Kada dođu u pivnicu “Dojkinci” koja se nalazi u staroj seoskoj kući rekonstruisanoj u stilu brvnare, turisti, ali i lokalci, sa sobom ne donose probleme, već samo žeđ za pivom. Uz pivsko meze - kobasice i pomfrit, oni razgovaraju o vedrim temama sa domaćinom Golubom i njegovim bratancem Zoranom, koji je partner u ugostiteljskom poslu. Golub Ćirković Bio direktor Kvaliteta u "Tigru" duže od 2 decenije, a sada proizvodi pivo; Foto: JV/V.M.

Ćirković, inače penzionisani tehnolog, počeo je da pravi omiljeni napitak miliona ljudi širom sveta iz čistog zadovoljstva, a ugostiteljstvom se, kaže, bavi zbog komunikacije sa ljudima. Ovo je 3. sezona kako Golub toči pivo na planini, a kako kaže, tek ovog leta je posao zaživeo punim kapacitetom.

Stvorio sam sebi dobar posao za odlazak u penziju. Unapred sam smislio, pošto sam imao stresan posao kada sam radio u “Tigru” 42 godine, od kojih poslednje 23 kao direktor Kvaliteta. Kada odjednom prekinete sa radom, bude opasno po zdravlje, pa sam odlučio da kupimo mini pivaru - govori Golub.

Ideju da postane proizvođač i otvori malu kraft pivaru, ovaj Piroćanac je dobio tokom putovanja u Češku, gde je, govori, posećivao slične pivnice koje prodaju domaće nepasterizovano pivo.

Ostalo mi je u sećanju jer smo boravili na selima, bile su pivnice pored restorana i seoskog hotela i mi smo svake večeri išli da pijemo pivo iz mini pivare. I svoje pivo pravim po češkoj tehnologiji koju mi je dao prijatelj, samo sam doterivao da prilagodim našem podneblju, jer svako tržište ima svoj ukus. U početku je bilo i malo lutanja dok nismo pronašli pravi recept. Sada imamo izvanredno pivo - dodaje.


Pivo uskoro od planinske vode

PIvnica Dojkinci Kupili kuću i adaptirali je da izgleda kao brvnara; Foto: JV/V.M.Pirotski proizvođač i ugostitelj kaže da pivo pravi samo od čistog ječma, hmelja, kvasca i vode. Slad nabavlja u Bačkoj Palanci, dok se kvasac i hmelj uvoze iz Belgije.

Iako pivo pravi u Pirotu, planira da proizvodnju preseli u Dojkince. Golub objašnjava da bi pivo napravljeno vodom koja izvire na planini bilo mnogo boljeg kvaliteta, jer je voda idealne mekoće za pravljenje ovog pića.

98 % piva je voda, i od njenog kvaliteta zavisi i kvalitet piva. Sada ga pravim vodom iz pirotskog vodovoda, ali koristim omekšivač jer je veoma tvrda - 19 stepeni, a za pivo treba da bude od 0 do 4 stepena. Voda odavde bi bila idealna. Ispitao sam sa više lokacija kvalitet vode, ima 5 stepeni tvrdoću Dojkinačka reka - objašnjava Ćirković.


Netaknuta priroda ga vratila u zavičaj

Osim zbog izuzetne netaknute prirode u okolini sela, u Dojkincima radno provodi penzionerske dane jer je tu i rođen. Iz sela je, kaže, otišao kao mlad, "trbuhom za kruhom". Ipak, svoj "hleb" sada zarađuje u rodnom selu.

Odlučio sam da se vratim zbog prirode pre svega, i zbog nostalgije. Znate kako je, za proslošću i za ovim krajem je preovladala. Mislim da nisam pogrešio.

Kako kaže, selo je prilično oživelo i zbog toga što jedino u okolini ima i prodavnicu, ali i privatni smeštaj sa oko 40 ležajeva.

Vodopad Tupavica Vodopad Tupavica na sat vremena hoda od Dojkinaca; Foto: JV/V.M.Na dvadesetak kilometara od bugarske granice nalaze se i vodopad Tupavica, brojne pešačke staze, mesta poput Gostuše - čuvenog kamenog sela, Rsovci u kojima se nalazi crkva “ćelavog Isusa”, stara karaula koja je pretvorena u hotel, Zavojsko jezero i mnoge druge prirodne lepote koje privlače ljubitelje planine.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Grada Pirota.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    14:48 // 14. 8. 2017.

    Čestitamo za ovakav preduzetnički duh i želimo duge penzionerske dane g-dinu Golubu. Sve ovo je pravi primer koliko smo bogati sa ljudima koji su akumulirali veliko znanje i iskustvo, a treba ih podržati u tim preduzetničim koracima. Sada je na potezu ostala živalj iz toga sela i drugih sela oko Pirota, da sve ovo nadograde svojim preduzetničkim idejama i realizacijom. Evo još jednog brenda!!!.

  • ucitelj

    14:21 // 13. 8. 2017.

    Domace ali Cesko:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: