Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 3. 10. 2014.

| Društvo

Domazet: Notari prazne džepove građana

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - Vladimir Domazet

Ukoliko Zakon o notarima ostane na snazi, to će biti udar ne samo za advokate već i za građane, jer će se povećati troškovi sačinjavanja ugovora i gužve u kancelarijama, tvrdi Vladimir Domazet, niški advokat i član Glavnog odbora DS-a.

Ovaj Zakon, smatra Domazet, advokatima onemogućava da sačinjavaju ugovore sa strankama, a monopol dobija vrlo ograničen broj notara, čime će se i troškovi izrade ugovora drastično povećati.

Prenos imovine, nepokretnosti, ugovori među bračnim i vanbračnim drugovima, testamenti, ostavinski postupak, uređenje međa, i drugo - sve će biti isključivo u rukama notara. Zbog tog monopola, prema mojoj računici, minimalni iznos bilo koje isprave kod notara biće 10.800 dinara, dok je kod advokata oko 6.000 dinara - tvrdi Domazet.

On napominje da će i država biti oštećena ovim Zakonom, jer će izgubiti ogroman deo prihoda od sudskih taksi. Jedini prihod države biće 20 odsto PDV-a koje će notari, za razliku od advokata, naplaćivati od stranaka.

Pored toga, Domazet smatra da svega devet notara predviđenih za teritoriju Niša ne može da “pokrije” obim posla.

Devet notara apsolutno nije dovoljno za ovoliki grad, i ne vidim razloga da se ograničava broj notara. Mi između ostalog i zato tražimo da im se ukine monopol, te da i advokati imaju prava da sastavljaju ugovore - kaže Domazet.

Koliki će biti prihodi notara zahvaljujući ovom Zakonu, zašto Domazet tvrdi da Ministarstvo pravde krši Ustav, i koje sankcije čekaju advokate koji budu radili u toku protesta uprkos odluci Advokatske komore, saznajte u emisiji “15 minuta”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    19:48 // 6. 10. 2014.

    Gospodine Domazet taj zakon postoji u svim zemljama EU. Ako smo se odlučili da idemo u EU onda moramo harmonizovati domaće zakone sa zakonima EU. Cene su ostale iste!

    • Nikola

      13:07 // 11. 10. 2014.

      Ovakav zakon ne postoji nigde u EU, vec samo u CG i BiH a tamo ljudi imaju velikih problema zbog nakaradnog zakona. Svugde u evropi notari samo overavaju, a kod nas i sastavljaju i zastupaju i deru.

  • notar

    11:22 // 5. 10. 2014.

    Notar Domazet, to piše na gancelariju dotičnog gospodina advokata...nije mi jasno u kom svojstvu je gostovao kod vas?
    dvoličnos na delu..

    • advokat

      18:54 // 5. 10. 2014.

      Nije Domazet notar nego Dozet Danilo, a Domazetova kancelarija nije u istoj zgradi gde je i notar. Ne pišete svašta ako niste upoznati

  • Gari

    15:54 // 4. 10. 2014.

    Ranije su notari obavljali sve oko ugovora, testamenta, ostavstine, radili prepise, overavali dokumenta. Bilo je manje advokata i sve je funkcionisalo. Rad sudstva i "cenjenih" nam advokata NULA !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: