Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 15. 1. 2016.

| Društvo

Donacija omogućava kraće čekanje na operaciju katarakte

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Ocna klinika
Kada ima dovoljno materijala, urade 20 do 30 operacija katarakte dnevno; foto: rts.rs

Pacijenti iz jugoistočne Srbije sa zamućenim očnim sočivom - kataraktom na operaciju na niškoj Klinici za očne bolesti čekaju i do 2017. godine. Hoće li donacija dva moderna aparata skratiti listu čekanja sa oko 3.000 pacijenata zavisiće od nabavke materijala.

Iako novi aparati za vitrektomiju i operaciju katarakte, koji su najvrednija donacija data ovoj klinici do sada, mogu skratiti sam tok operaciije, neizvesno je hoće li skratiti i liste čekanja jer broj operacija zavisi i nabavke sočiva i drugog materijala za operacije.

Na primer, tenderi za nabavku sočiva su centralizovani, ona se dobijaju preko Republike. Ako nas prate sa odgovarajućim brojem sočiva i materijala za operacije, onda bismo mogli da pozivamo pacijente i ranije - kaže Direktorka Klinike za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu dr Gordana Zlatanović.

Stamenka Cvejić iz Niša je na operaciju katarakte prvog oka čekala godinu i po dana. Život posle intervencije koju je imala pre mesec dana nešto je lakši. Međutim, ona se pita koliko će se stanje na drugom oku pogoršati s obzirom na to da je operacija za njega zakazana tek za septembar 2017.

Doktorka Zlatanović kaže da liste čekanja na ovakve operacije, zbog velikog broja pacijenata, postoje u celom svetu.

Ka očnoj klinici gravitira ceo jugoistok Srbije, mnogo je pacijenata. Kada imamo sve materijale, uradimo 20 do 30 operacija katarakte dnevno, ali osim toga radimo i druge operacije - kaže dr Zlatanović.

Aparati u vrednosti od 100.000 eura donacija su švajcarske kompanije.

Kako piše na sajtu katarakta.org, ovo zamućenje sočiva ima oko pola svetske populacije starije od 65 godina, a ljudi sa preko 75 godina imaju je bar na jednom oku. U retkim slučajevima može se pojaviti kod beba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: