Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 28. 2. 2023.

| Društvo

Donacija za nišku "Školu roditeljstva" - mesto gde trudnice uče o porođaju i prvim danima sa bebom

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Donacija za Školu roditeljstva; foto: Dom zdravlja Niš
Škola roditeljstva za buduće mame i tate i pripremu za dolazak bebe; foto: Dom zdravlja Niš

Nova grupa trudnica počela je pre dve nedelje psihofizičku pripremu za porođaj u niškom Domu zdravlja, u njihovoj "Školi roditeljstva" - jedne od od 20 u Srbiji koja je dobila pohvalu za svoj rad, kao i digitalnu vagu i specijalnu pokaznu lutku kao donaciju.

Niš je pre skoro 5 godina dobio "Školu roditeljstva" u Domu zdravlja, mesto gde trudnice mogu da dobiju stručne savete o trudnoći, porođaju, kao i šta ih čeka u prvim danima sa bebom. U 28. nedelji trudnoće počinje edukacije, a tokom 7 nedelja predavanja im drže ginekolog, stomatolog, pedijatar, epidemiolog, nutricionista, patronažna i akušerska sestra.

Iz Doma zdravlja su nedavno rekli da je velika zainteresovanost trudnica za ovaj vid psihofizičke pripreme za porođaj, kome mogu da prisustvuju i očevi, a nova grupa nedavno je startovala.

Osim toga, prošle nedelje dobili su i donaciju kompanije Rosa, koju je podržalo i Ministarstvo zdravlja, u okviru kampanje u kojoj je tokom prošle godine izdvajan 1 dinar od svake prodate flaše od 1.5 l, upravo za unapređenje rada "Škola roditeljstva" i podršku patronažne službe.

Škola roditeljstva Niš; foto: Dom zdravlja Niš Škola roditeljstva za buduće mame i tate i pripremu za dolazak bebe; foto: Dom zdravlja Niš Niš je jedan od gradova koji je dobio digitalnu vagu za merenje beba, tablet i pokaznu lutku.

Brend menadžerka Rosa vode Marina Trajković je najavila da će nastaviti da izdvajaju novac od prodaje i tokom ove godine, kako bi išli u korak sa Nacionalnom strategijom za povećanje nataliteta Srbije.

Tokom 2023. godine pažnju posvećujemo emotivnom i mentalnom zdravlju roditelja, a posebno mama koje se suočavaju sa velikim brojem izazova i tokom trudnoće i u prvim danima roditeljstva. Cilj nam je da damo svoj doprinos osnaživanju Škola roditeljstva da se bave ovom temom tokom priprema porodica za dolazak na svet novog člana, kao i osnaživanju patronažnih sestara da prepoznaju i emotivne potrebe roditelja tokom prvih dana roditeljstva - istakla je Trajković.

Pomoćnica ministarke zadužena za javno zdravlje Jelena Janković, je podsetila da ova kompanija više od 13 godina zajedno sa Ministarstvom zdravlja učestvuje u različitim nacionalnim programima za stvaranja boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu - od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje.

Najavljeno je i da će osim ove donacije "Školama roditeljstva", do kraja meseca za više od 1.000 predstavnika patronažnih službi u više od 150 domova zdravlja širom Srbije poslati specijalno dizajnirane torbe koje treba da olakšaju rad ovoj službi i 30.000 brošura na temu podrške prvim danima roditeljstva.

Brošure o prvim danima roditeljstva su kreirane u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za podršku dojenju i razvojnu negu novorođenčeta, a osluškujući realne potrebe, ali i shvatajući značaj tačnih, naučno potvrđenih i proverenih informacija i neophodnost da one stignu do budućih roditelja na celoj teritoriji Srbije. Takođe, pokrenuta je i prva Rosa onlajn škola roditeljstva koja će omogućiti da sada ovi sadržaji budu dostupni i mamama koje nisu u mogućnosti da fizički posećuju Škole roditeljstva - navode.

Najavljuju da će i ove godine nastaviti da doniraju dinar od svake 0,5l i 1,5l boce vode za podršku patronažne službe i unapređenja rada "Škola roditeljstva" širom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    18:19 // 7. 3. 2023.

    Skola roditeljstva...hm...a porodice, roditelji, deca sve pomahnitaliji, ludji, nezainteresovani, bezobzirni...jel' u toj "skoli" uce mlade roditelje da je najbolje da se detetu tutne u ruke mobilni cim progleda-i da vise ne vode racuna ni o cemu...? U vreme kad su se roditeljske vestine ucile direktno od roditelja, baka, deka, unutar porodica- imali smo normalne ljude i drustvo. Sada- haos.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: