Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 13. 2. 2015.

| Društvo

Donacijama do dogradnje niškog onkološkog odeljenja

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
deca bolnica
Plan je odeljenje dobije i nov namešta; foto: Kate Hiscock, flickr.com, CC)

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i niški Klinički centar pokrenuli su akciju kojom bi se dogradilo i opremilo hemato-onkološko odeljenje na Dečijoj klinici, koje je, kako kažu, malog kapaciteta i u lošem stanju.

Prikupljanje novca za izgradnju kreće na Svetski dan dece obolele od raka, 15. februara i to donatorskim koncertom Aleksandra Simića i ansambla “Serafimi” u Kulturnom centru u Beogradu.

NURDOR uvek odredi neki prioritet za koji se zalaže, a ove godine je to upravo projekat dogradnje niškog odeljenja hemato-onkologije, koje je od svih pet dečjih odeljenja u Srbiji u najlošijem stanju - objašnjava Jelena Golubov Todorović, koordinator NURDOR-a u podružnici Niš.

Načelnica Odeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dečje interne bolesti dr Gordana Kostić napominje da je zapravo najveći problem što odeljenje na kome se leče mališani oboleli od raka nema dovoljno prostora i što nije odvojeno od drugih odeljenja. deca foto: kurir-info.rs;

Potrebno je da ta deca ipak budu izolovana od ostalih pacijenata jer su jako osetljiva na infekcije. Trenutno imamo korektne uslove, ali je kapaciteti su mali, a broj pacijenata je nažalost veliki - kaže dr Kostić.

Idejnim planom projekta, koji NURDOR zajednički radi sa Kliničkim centrom i Klinikom za dečje interne bolesti u Nišu, predviđeno je da se na postojeću zgradu klinike dogradi još jedan deo koji bi se povezao i time se dobio veći prostor.

Upravo na hemato-onkološkom odeljenju nalazi se trpezarija u koju dolaze deca sa svih odeljenja, a ovom projektom želimo da to drugačije koncipiramo. Plan je da se proširi dnevna bolnica za prijem dece i napravi igraonica kako bi mališani mogli da se igraju dok čekaju na terapiju ili pregled - objašnjava Golubov Todorović.

  klinicki NURDOR sve radi u saradnji sa Kliničkim centrom

Ona napominje da se već krenulo sa procedurom dobijanja dozvole za izgradnju i da je deo dokumentacije predat niškoj Upravi za planiranje i izgradnju.

Imali smo sastanak sa gradonačelnikom koji nas je uputio na Upravu za planiranje i izgradnju, gde su nam objasnili proceduru. Predajemo zahtev za lokacijsku dozvolu, a jedna niška arhitektonska firma će nam besplatno uraditi sve planove i projekte - kaže Golubov Todorović.

Za proširenje ovog odeljenja potrebno je, prema prvim procenama, oko 385.000 evra. U NURDOR-u veruju da će “izgurati” priču do kraja i da će od maja krenuti radovi.

Krenuli smo u akciju i sada se nadamo da će nam izaći u susret sve gradske službe i da će administracija biti ažurna kako bi što pre pozvali donatore - kaže Golubov Todorović.

Zainteresovani donatori mogu uplatiti novac za ovu akciju na broj žiro-računa NURDOR-a: 170-30010715002-76, poziv na broj 97 18-000.

Podsetimo, upravo akcijom NURDOR-a novembra 2012. godine u Nišu je otvorena Roditeljska kuća u kojoj borave roditelji sa decom koja dolaze u Niš na terapije lečenja od raka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: