Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:11, 5. 2. 2019.

| Društvo

Donacije na starogradskoj večeri za spomenik Čokaliji

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
cokalija
Čokalija je preminuo pre dve godine; foto: MCN

Predlog idejnog rešenja je tu, a građanskim akcijama Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule Sokak i Udruženje zanatlija planiraju i da sakupe novac, kako bi pored Paliluska rampe “nikao” spomenik čuvenom harmonikašu Živojinu Isakoviću – Žiki Čokaliji. Prva od ovih akcija biće “Paliluska priča”, starogradsko veče zakazano za 22. februar, koje će imati cilj da sakupi novac, ali i probudi duh stare Palilule.

“Palilulska priča” održače se u resoranu Verige, kaže predsednik Sokaka Bratislav Vučković, jer su želeli da bude mesta za veći broj ljudi, a da opet ne bude “mondensko”, kako bi zadržali autentičnost Palilule.

Plan je da se “Paliluska priča” održava svake godine poslednjeg vikenda februara, ali i da svakog puta bude posvećena nekom drugom. “Premijerno izdanje”, kako i motiv nalaže, posvećen je Žiki Čokaliji, članu kultnog Tria Palilula. Maketa spomenik Čokalija Planirano da spomenik bude nalik onom kod Kazandžijskog sokačeta; foto: Živojin Radenković

Imamo obećanje da hoće Merima Njegomir da dođe, biće tu Remza Lalović, Neša Saita, Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Jasna Kočijašević, svi koji su deo te niške starogradske priče. Riki i Ivana Nedović, Desko Stanojević, biće jedno palilulsko gospodsko veče - najavljuje Vučković.

Ne očekuju organizatori da će biti prikupljena ovog puta neka veća svota novca, ali da će ga biti za izradu makete spomenika. Ideja je da izgleda poput onog posvećenog Sremcu i Kalči, kaže Vučković, ali uz moguće dodatke.

Sigurni smo da će ta ideja da se ostvari, ali neće moći brzo. Želja nam je da Žika bude na "Teferiču", ali da pored njega bude i Ljubiša Cvetković Robi. Bili su veliki zaljubljenici u grad Niš i Robi i Čokalija i zaslužuju to. Mi ćemo građanskom inicijativom da pokušamo da pokrenemo, nadamo se uz pomoć prijatelja, što iz Niša, što iz dijaspore. Hoćemo da se iz čiste duše odužimo tim ljudima - priča Vučković.

Za sada ima tri rešenja za budući spomenik, a radio ih je penzionisani profesor na Fakultetu primenjenih umestnosti Živojnih Radenković koji je, priča Vučković, poznavao Žiku Čokaliju, te je umeo i da dočara njegove osobenosti.

Inače, Trio Palilula otpevao je slavne niške numere poput Fatiše kolo niške devojke ili Kude je taj Niš. Žika Čokalija preminuo je pre dve godine, a Robi pre jedanaest. Prošle godine "rodila" se ideja da dvojica muzičara i boema dobiju spomenik u Nišu, a sada je načinjen prvi konkretni korak.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    23:21 // 6. 2. 2019.

    Spomenik Cokaliji bez Robija i Zorana Markovica -"Skembe" za nas stare Palilulce ne bi imao smisla!

  • Milorad s

    21:28 // 6. 2. 2019.

    Bato lepo zamisljeno,samo da ne bude kao kada smo poceli pre 25 god.da prikupljamo donaciju za igraliste Palilulca,pozdrav

    • Bata

      23:16 // 6. 2. 2019.

      Milorade,nadam se da ćemo uspeti da realizujemo ideju jer je Žika to zaslužio a naravno da nećemo zaboraviti i Robija...a što se igralušta Palilulca tiče, velika je šteta što se priča nije dovela do kraja i igralište izgradilo na prostoru iznad stare ciglane ali na žalost tada je nesloga onih koji su donosili odluke nadjačala dobru ideju...

  • Да подсетим, само

    14:26 // 6. 2. 2019.

    Идеја је људска, добра, лепа. Само, потребно је чути пр свега струку, не појединце, него музичаре Ниша и можда сачекати историјску дистанцу па се тек онда упустити у реализацију ове људске идеје? Потребно је три пута мерити, а само једном пресећи.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: