Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 21. 9. 2022.

| Društvo

Donja Lokošnica kraj Leskovca - prestonica crvene paprike

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
screen_shot_2022-09-21_at_12.16.31________________
Paprike zamenile fasade; foto: Grad Leskovac

Paprike su naš život - odgovor je koji meštani leskovačkog sela Donja Lokošnica često daju na pitanje zašto su zidovi kuća i pomoćnih zgrada, pa i kapije u tom selu tokom septembra i oktobra obojene u crveno. Venci najsočnijih crvenih paprika od specifične sorte tako vise sve dok se ne osuše i ne dođe vreme da se od njih pravi, kako kažu, sastojak svih jela - aleva paprika.

Oko 300 domaćinstava Donje Lokošnice, udaljene oko 15 kilometara od Leskovca, veći deo svog života posveti proizvodnji paprike. Najsrećniji su, kako kažu, kada dođe do vreme za berbu i nizanje venaca, ali do tog završnog čina nije nimalo lako doći. screen_shot_2022-09-21_at_12.16.49________________ Specijalna vrsta paprike; foto Grad Leskovac

Paprike su, mogu slobodno reći, naš život. Jednostavno, to je tradicija koju čuvamo i koju prenosimo s kolena na koleno, isto kao i seme paprike koju sadimo, koje je samo naše. Kada ste od malena uključeni u taj posao ne pada ništa teško, a najlepši je osećaj kada naše kuće zakitimo crvenim vencima paprika. Mnogi se oduševe kada vide sve to, a još se više začude kada kažemo koliko i šta je sve potrebno da bi paprike dospele na zidove naših domova - kaže meštanin.


Kad sve kuće "pocrvene", onda i gosti zalutaju

S obzirom da se tokom septembra i oktobra kuće praktično i ne razlikuju, jer su sve prekrivene crvenom bojom, često oni koji dođu u Lokošnicu ne mogu da pronađu domaćina koga traže.

Postoji mnogo anegdota vezanih za to. Ljudi koji prvi put dođu su potpuno zbunjeni, a neki koji su dolazili i traže nekog, ne mogu da ga pronađu, jer na svim kućama visi naše crveno zlato - pričaju Lokošničani.

Rod je ove godine bio nešto slabiji, ali meštani Donje Lokošnice veruju da će aleva ili, kako je u leskovačkom kraju zovu - tucana paprika biti ukusna i neizostavni deo mnogih jela. screen_shot_2022-09-21_at_12.18.09________________ Čuvena aleva paprika; foto: Grad Leskovac

Godina je bila nešto slabija, vremenski uslovi su uticali na to, ali kada u nešto uložite mnogo truda i ljubavi, to mora da se isplati. Kada se ovi nizovi paprika dobro osuše, uslediće usitnjavanje, pa onda to sve ide u tucanik i tako nastaje ta čuvena crvena aleva paprika koja, pogotovo na jugu, ide u skoro sva jela, a pogotovo uz roštilj - hvale se meštani.


Od takmičenja u nizanju paprika do "Nacionalne geografije"

Već 16. godina održava se tradicionalna manifestacija ”Dani paprike”, a uvek najviše pažnje privuče takmičenje u nizanju paprike na vence. Pobedu je ove godine odnela Jovana Kostić koja je nanizala 50 crvenih paprika za samo 1 minut i 38 sekundi.

screen_shot_2022-09-21_at_12.17.15________________ Takmičenje u nizanju paprike privuče najviše pažnje; foto: Grad LeskovacOno na šta takođe Lokošničani mogu biti izuzetno ponosni jeste i to što je u nedelju na kanalu Nacionalna geografija upravo to selo bilo u fokusu emisije ”Evropa odozgo”.

Inače, prema podacima Poljoprivredne stručne službe, u Jablaničkom okrugu se proizvede više od 60.000 tona parike, a oko 70% proizvedenih paprika stiže iz leskovačkog kraja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Adela Bezbradica

    16:29 // 27. 10. 2023.

    Divota ali zašto ne piše kako se paprika zove ustvari koje sorte su nasadjene❤️

  • Mitar Kirov

    09:05 // 22. 9. 2022.

    Svaka čast vrednim ljudima, pravim proizvođačima.

  • Torpedo

    18:51 // 21. 9. 2022.

    Znaci, ustedeli na izolaciju i fasadu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: