Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 15. 9. 2013.

| Društvo

Donje Vlase pola godine bez pijaće vode

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
donje-vlase.jpg
Ilustracija, foto: Wikipedia

Institut za javno zdravlje još februara ove godine zabranio je korišćenje vode iz seoskog vodovoda u Donjem Vlasu kod Niša, jer sadrži fekalije.

Prema podacima iz dokumenta koji su stručnjaci iz Instituta sačinili, u vodi su pronađene streptokoke fekalnog porekla, a posebno je navedeno da se radi o konstantnoj neispravnosti.

izveštaj Rezultat analize Instituta za javno zdravlje Niš-  Voda se ne može koristiti za piće, održavanje lične higijene i pripremu obroka - piše u ovom dokumentu iz februara ove godine.

Ovakve nalaze potvrdio je i sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja, tako da su meštani ovog sela već više od pola godine bez vode. Predlaže se hitna sanacija vodnog objekta, korigovanje i redovno ispitivanje. 

Kako kaže Slavoljub Stamenković iz Donjeg Vlasa oni su se obraćali svim nadležnim institucijama, ali konačnog rešenja, za sada, nema.

- Na jedan jedini sastanak u Paliluli došli smo ja i dve žene iz Instituta. predsednik Opštine je primio njih dve, a mene je poslao u susednu kancelariju sa nekim saradnikom. Od tada nemamo nikakvu saradnju. Mi i dalje nemamo vodu. Iz Direkcije za izgradnju grada su nam poslali da bi, pre svega, trebalo da se uradi Plan detaljne regulacije (PDR) za rezervoraski prostor “Markovo kale” - kaže Stamenković.

stamenković Slavoljub StamenkovićOn objašnjava da bi problem bio rešen jedino ako mrežu i vodosnabdevanje preuzme JKP “Naisus”, a to bi moglo da se desi priključivenjem na rezervoar “Markovo kale”.

Ipak, u Direkciji za izgradnju grada kažu da je proces puštanja u rad rezervoara “Markovo kale” višegodišnji.

- Završen je Plan detaljne regulacije i do kraja meseca bi trebalo da ga usvoji Skupština na Paliluli. To je prvi uslov da bi se posle radili projekti i dalje gradilo na tom prostoru. Kada se uradi projekat onda ide provera imovinskog statusa, da li je to sve to gradsko zemljište ili nije. U svakom slučaju to je višegodišnji proces - objašnjava portparol Direkcije za izgradnju Dragan Videnović.

Dok se problem trajno ne reši meštanima ostaje da se snalaze.

Kako kaže Stamenković neki vodu donose iz grada, a neki koriste seosku javnu česmu.

Ali, Stamenković upozorava da se ispravnost te vode ne proverava, pa je neizvesno i kakav je njen kvalitet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lidija Antic

    09:45 // 16. 9. 2013.

    ima vecina koja bi mogla da pomogne selu!kad je njihovo d... bilo na vlasti koristili su ga do maximuma a sad se prave blesavi kad je obican seljak u pitanju!

  • sasa djordjevic

    03:25 // 16. 9. 2013.

    Narod to sam sebi radi odavno.Trebalo bi vise edukativnih informacija.Ljudi iz tog sela napasaju ovce na deponiji i groblju pa ih voze u Svrljig na pijacu a usput i sirenje za pare.

  • grade nikolic

    21:02 // 15. 9. 2013.

    Od kako se u selu pojavio Robin Hud (Banana) da gradi mostove (brvno)selo nema vodu, a sve dok takvi budu na vlasti necemo imati ni hleba ni vodu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: