Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:42, 15. 5. 2013.

| Društvo

Dopuna konkursa gimnazijama “vraća” ukinuta odeljenja

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Živomir Jovanović
Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave u Nišu

Gimnaziji i Srednjoj poljoprivrednoj školi u Aleksincu biće vraćeno po jedno odeljenje, zbog greške u konkursu, a to će, kako se očekuje, biti učinjeno dopunom konkursa i u tri niške gimnazije. Konačnu odluku donosi ministar.

Konkursom za upis u srednju školu, u narednoj školskoj godini su u sva tri okruga koja pokriva Školska uprava u Nišu, bez po jednog odeljenja ostale 22 srednje stručne škole, 3 gimnazije u Nišu i po jedna gimnazija u Aleksincu, Blacu i Pirotu.

15-minuta.JPG Živomir Jovanović u studiju Južnih vestiNačelnik Školske uprave u Nišu Živomir Jovanović kaže da je jedini razlog za to drastičan pad broja đaka koji završavaju osmi razred.

U sva tri okruga koje pokriva ova uprava, Nišavskom, Pitrotskom i Topličkom, ukupno će osnovnu školu završiti 5.192 đaka, a škole su predlogom plana upisa tražile čak 1.152 mesta više.

U Nišu, koji je centar ovog dela Srbije, osmi razred ukupno završava 2. 588 đaka, a škole su zahtevevale  3.707 mesta – skoro 40 odeljenja više. Za Jovanovića, takav plan je bio nerealan i neodrživ.

- Nemoguće je bilo formirati toliki broj odeljenja. Mi smo morali da se ponašamo odgovorno i prema zaposlenima u školama, ali i u odnosu na sve učenike koji treba da se upišu. Tako da smo planirali 3.198 mesta. Opet smo "zaskočili" za određeni broj, ta mesta treba da popune deca iz ostalih opština, koja dolaze da se upišu u Niš – kaže Jovanović.

Tako su sve srednje škole, uključujući i gimnazije, osim niške gimnazije “Svetozar Marković”, ostale bez po jednog odeljenja.

Ipak, u gimnazijama su se pobunili i pre izlaska konkursa, braneći svoj stav činjenicom da se u njih upisuju najbolji đaci, da se iz redova gimnazijalaca regrutuju studenti, kao i to da je Strategijom obrazovanja upravo predviđeno da se broj gimazijalaca do 2020. godine poveća na skoro 40 % svih srednjoškolaca, a ne da se smanjuje.

Zato je u ponedeljak organizovan i protest ispred Školske uprave u Nišu, a načelnik Jovanović kaže da je i pre toga Ministarstvu prosvete upućen zahtev da se to ispravi dopunom konkursa, te da broj odeljenja u gimnazijama ostane nepromenjen.

- Zbog greške u konkursu oko  broja učenika, u Aleksincu će odeljenje biti vraćeno i u Poljoprivrednoj i u Gimnaziji. Za ostale gimnazije bilo je potrebno da direktori dostave obrazloženi predlog za vraćanje odeljenja, što su oni učinili, a Školska uprava je već uputila takav zahtev Ministarstvu – kaže Jovanović.

Šta je odgovorio načelnik Školske uprave na pitanje zašto je niška gimnazija “Svetozar Marković” jedina prošla bez smanjenja broja odeljenja, kao i koji je razlog što je u Beogradu čak povećan broj mesta za gimnazijalce,  pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Piroćanac

    08:10 // 16. 5. 2013.

    A gde je pirotska Gimnazija_

    • Pirocanac2

      21:33 // 19. 5. 2013.

      U Pirotu

  • Fantom

    00:52 // 16. 5. 2013.

    Ako si častan čovek, znaš šta ti je činiti.
    Nasamarili te neki direktorčići kojima previše veruješ."štamparska greška". Vidim, i dalje voliš da pričaš bajke učitelju.

  • Nennah

    17:13 // 15. 5. 2013.

    A na koje pitanje gospodin Živomir ima odgovor!?!!Ako je nadležan za Nis,zasto "ne zna" kako je gimnazija Svetozar Markovic zadrzala odeljenja!Svima je jasno da su politicke veze radile,ali njemu "nije"!?!Šta znace dvostruki aršini pri odlucivanju o istoj stvari!?!Eeee,zemljo Srbijo,nikada ti nece ići bolje!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: