Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:40, 9. 6. 2020.

| Društvo

Dozvoljene posete u gerontološkim centrima, ali uz stroge mere zaštite i po lepom vremenu

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
gerontoloski centar nis, januar 2020, foto ja jv
Otvorena vrata za posetioce; foto: JV / J. A.

Od danas, 9. juna, posete u domovima za stare i gerontološkim centrima ponovo su moguće, odlučio je Krizni štab, ali su propisane stroge mere zaštite, počev od merenja temperature na ulasku i dezinfekcije, preko kontrole da nema kontakta između posetilaca i korisnika, pa do toga da mora biti po lepom vremenu. Da li su i u niškom Gerontološkom centru moguće posete, novinari Južnih vesti još nisu dobili odgovore.

U Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja kažu da je ova odluka doneta na osnovu mišljenja epidemiologa.

U cilju obezbeđivanja bezbednog, jednakog i zakonitog postupanja sve do stvaranja povoljne epidemiološke situacije covid-19, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, doneo je i Instrukciju o načinu rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih prilikom organizovanja poseta korisnicima na smeštaju - navode u Ministarstvu.

Tako kažu da se posete moraju zakazati, a onda sprovesti kada je lepo vreme, odnosno kada je temeratura iznad 18 stepeni i nema kiše i vetra, kako bi sve moglo da se odvija u dvorištu.

Kada posetilac dođe, meri mu se temperatura i proverava da nema ostalih simptoma korone. Ukoliko je sve u redu dezinfikuju mu se ruke i obuća, a tokom posete mora da ima vizir i drži distancu od najmanje dva metra.

Od ulaza do mesta za posete posetioce vodi osoblje, koje je u obavezi i da bude tu sve vreme kako bi, kažu u Ministarstvu, vodilo računa o tome da nema fizičkih kontakata.

Detaljna pravila poseta možete pogledati ovde.

Inače, iako se redom ukidaju i ublažavaju ranije uvedene mere zbog epidemije virusa korona, koji je najopasniji za najstarije građane, broj zaraženih ovih dana raste. Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da bi stroga pravila mogla da se vrate.

O tome da li su posete moguće i u Gerontološkom centru Niš, novinarima Južnih vesti je vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Niš Slađana Maranović Nikolić rekla da pošalju pitanja mejlom. Ipak, odgovori još nisu stigli.

Podsetimo, kao "glavnog krivca" za poimanje Niša kao jednog od glavnih žarišta korone u Srbiji označen je upravo Gerontološki centar Niš, u koji je ušao virus iako su ustanove ovakvog tipa od državnog vrha ocenjene kao najkritičnija mesta. Oko 200 ljudi je hospitalizovano, a prema poslednjim dostupnim podacima 52 je preminulo od početka krize. Direktor Milan Stevanović je uhapšen.

Sve o virusu korona u Gerontološkom centru možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana Stankovic

    09:24 // 21. 8. 2020.

    Koga oni to lazu? Ni do danas, 21.08.2020. nismo videli srodnicu, nisu joj jos ni stvari vracene od povratka iz COViD centra, ukljucujuci I naocare. Po ppvratku je premestena u sobu bez televizora, koji smo mi odneli, a zena je nepokretna. Prekrsena su sva ljudska prava, a inspekcije I nadzornih organa nigde

  • Nishlija

    09:26 // 10. 6. 2020.

    Ako ga sada ne otvore kako ce glasati?

  • ana

    06:56 // 10. 6. 2020.

    To je sigurno naredio ministar poljoprivrede Nedimovic.On misli da smo mi zivotinje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: