Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 20. 6. 2012.

| Društvo

Dragiša Cvetković dobija spomenik

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Cvetkovic dragiša spomen obeležje 2
Izgradnja spomen-obeležja

U selu Dadincu kod Vlasotinca 30. juna biće otkriveno spomen-obeležje Dragiši Cvetkoviću, predsedniku Vlade Kraljevine Jugoslavije uoči 2. svetskog rata.

Spomen-obeležje se uveliko gradi u dvorištu Osnovne škole, čiju je gradnju uoči Drugog svetskog rata finasirao i sam Cvetković.

- To je dug Dadinčana prema Cvetkoviću, koji je tokom komunističke Jugolavije doživljavao brojne neprijatnosti iako se, dok je bio predsednik, jedino borio da zaštiti srpski narod – podseća dr Slavko Krstić, pokretač kompletne akcije.

Veće Okružnog suda u Nišu, kojem je predsedavao sudija Novica Stefanović, 25. septembra 2009. godine donelo je odluku o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića, bivšeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije, jednog od potpisnika protokola o pristupanju Jugoslavije „Trojnom paktu”, 25. marta 1941. godine.

Time je Okružni sud u Nišu proglasio ništavnom odluku Državne komisije Demokratske Federativne Jugoslavije, od 15. septembra 1945. godine, kojom je Cvetković proglašen državnim neprijateljem.

Zahtev za rehabilitaciju potomci su podneli posle objavljivanja knjige o Dragiši Cvetkoviću, koju je napisao Vidosav Petrović, profesor književnosti iz Niša.

Iako je sa njima potpisao sporazum, njega su hapsili i Nemci posle ulaska u Beograd, a on je odbio da sarađuje sa njima i povukao se u Nišku Banju i tokom rata bio je u logoru na Banjici.

Dragiša Cvetković rođen je1893. u Nišu, a 1944. otišao je iz zemlje i živeo u Parizu, gde je i umro 1969. godine.

Karijeru je započeo kao novinar u niškom dnevnom listu „Niška slobodna tribina”, a potom je biran za gradonačelnika i predsednika opštine Niš. Bio je i narodni poslanik, ministar vera, ministar zdravlja i socijalne politike, ministar unutrašnjih poslova i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Grad Niš je jednu od svojih centralnih ulica nazvao po Dragiši Cvetkoviću, svom nekadašnjem gradonačelniku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • SSSS

    11:04 // 24. 6. 2012.

    Ovi danasnji su najgori u istoriji srpskog naroda,samo ih interesuje licno bogacenje uz nevidjenu eksploataciju i placku sopstvenog naroda,kako na republickom tako na lokalnom nivou,ali je vec dogorelo do nokata.Spreciti im bekstvo i oduzeti imovinu stecenu u vreme vlasti,a koja se meri u 100-u miljardi eura,tj nekoliko puta vise od zaduzenosti zemlje.

  • Nebojsa Ozimic

    08:31 // 21. 6. 2012.

    Drage Nišlije, evo jedne male vežbe: zamislite Niš bez zgrade Skupštine Grada u Nikole Pašića, bez zgrade gimanzije 9.maj,zgrade Ortpedije u današnjem KCN,bez pozorišta, oba spomenika u centru,bez Muzeja,bez pijaće vode, bez obnovljene hidroelektrane sv.Petka, bez tramvaja koji je funcionisao do 1957., bez ATD-a, bez Knez Sela (sanatorijum) - pa uživajte u preostalom

    • Toma Rundi

      14:29 // 21. 6. 2012.

      Zamislite Nis bez tramvaja koji ne radi? Uspeo si da me nasmejes, svaka cast.
      Zamisli ti 10x manji Nis, bez Bulevara ili Durlana na primer. Zamisli Srbiju bez Djerdapa, a sa sveta petka hidroelektranom. Skoro sve ono sto i dan danas koristimo izgradila je SFRJ. Iz doba kraljevine ostaju modernisticke zgrade i nekoliko spomenika.
      Da nije bilo SFRJ ti bi ga sada zamisljao iz Zaplanja ili iz okoline Svrljiga, odakle vec.

  • bla bla

    01:21 // 21. 6. 2012.

    Konkretno, komunjare napravise autonomne pokrajine Vojvodinu i Kosmet(pomogose maksimalno Siptarima), ostavise masu Srba u Hrvatskoj, nacrtavsi neprirodne granice tadasnjih republika. Proglasise Muslimane Bosnjacima, stvorise nekakvu crnogorsku i makedonsku naciju...Od Srba se vazda otimalo pod komunjarama! Definitivno najvece zlo koje je ovu zemlju ikada moglo da zadesi jeste komunisticki rezim od 1945 - pa sve do danas(ovi danas, napominjem opet su unuci i sinovi onih Titovih komunjara). Dragisa Cvetkovic ce u istoriji ostati upamcen kao veliki Nislija i covek koji je mnogo dao za ovaj grad! A vi svi komunjare mozete da ga mrzite koliko hocete, vasa stvar.Da,jos nesto, u Poljskoj je komunizam kao i njegovi simboli strogo zabranjen, trebalo bi tako nesto i u Srbiji uvesti, jer je Srbija propatila mnogo od tog komunizma!

    • Toma Rundi

      14:23 // 21. 6. 2012.

      Gledaj, nacionalizam i nacija me ne zanima ni malo. Ionako se izjasnjavam kao Jugosloven, jer Jugoslavija je moja drzava. A da li ce neko da se izjasnjava kao Srbin, Makedonac, Bosanac ili Crnogorac me ne zanima bas ni malo. Tako da se iza toga sto ti pises krije cist fasizam. Isto kao sto dominira i u toj Poljskoj. Da neces da otvoreno defiluju fasisti i nacisti po ulicama sa svojim poganim simbolima. No pasaran!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: