Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:46, 29. 6. 2018.

| Društvo

Dramaturg iz Kruševca predložen za direktora niškog Narodnog pozorišta

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Milovanović je nestranačka ličnost; foto: JV/J. Adamović

Odbor za imenovanja je jednoglasno izglasao da dramaturg Spasoje Ž. Milovanović iz Kruševca preuzme direktorsku fotelju Narodnog pozorišta u Nišu. Između Milovanovića i funkcije “stoji” još Gradska skupština, na kojoj bi odbornici trebalo da odluče o ovome.

Nakon nekoliko meseci bez zasedanja, članovi Odbora za imenovanja direktora Niš su se vratili u svoje stolice. Od 4 predloga, Milovanović je, ocenili su članovi Odbora, najkompetentniji za ovu funkciju. Bonus mu je, dodaju, to što je nestranačka ličnost.

O drugim kandidatima skoro da nije ni bilo diskusije, osim za dosadašnju v. d. direktorku Draganu Petković, na koju je članica Odbora Radmila Popović našla zamerke zbog toga što je u vreme Ivana Vukovića bila sekretar ove kulturne ustanove, ali i zbog siromašne pozorišne sezone.

Petrovićeva ne dolazi u obzir. Žena je vrlo odgovorna za sve što se dešavalo posle (u vezi sa Vukovićem). Prema poslednjem izveštaju stoji 70 predstava za 10 efektivnih meseci. Dakle, igralo se pola predstave nedeljno- rekla je Popovićeva

I članovi ispred Srpske napredne stranke i Socijalističkog pokreta Srbije su se složili da ni Petrovićeva, ali ni preostala dva kandidata nisu dovoljno komptentni za funkciju prvog čoveka Pozorišta u odnosu na Milovanovića.

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji, 47-godišnjem Milovanoviću je na Fakultetu dramskih umetnosti odobrena doktorska disertacija, a na tom istom fakultetu je stekao zvanje magistar nauka o dramskim umetnostima iz oblasti teatrologije.

Iza sebe ima veliki broj napisanih, ali i režiranih igranih predstava, od Ateljea 212 do niškog Pozorišta. Redovni je dopisnik nekoliko časopisa vezanih za teatrologiju, redovni je kritičar Trećeg programa Radio Beograda, dobitnik velikog broja nagrada, a trenutno je zaposlen u kruševačkom Pozorištu kao dramaturg.

Podsetimo, konkurs za izbor direktora Narodnog pozorišta u Nišu raspisan je 9. decembra, a neki od uslova bili su da kandidat ima visoku stručnu spremu iz društveno-humanističkih nauka ili umetnosti, kao i najmanje 5 godina radnog iskustva u struci.

Dosadašnjoj v. d. direktorki Petrovićevoj je mandat istekao još marta, ali zbog "krize" niškog Parlamenta, uslovljene poklanjanjem aerodroma državi, nisu održavane ni sednice Odbora za imenovanja direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    06:12 // 2. 7. 2018.

    Ja sam Spasojev drug. Spale je ozbiljan čovek. Veliki intelektualac i prijatelj za poželeti.

    • Aperkat

      19:08 // 2. 7. 2018.

      I takav,najbolji i najpametniji,spao na Nis!Umesto da se mnogobrojna beogradska pozorista otimaju o njega,on zavrsi u Nisu!Ni sam ne verujes u svoj komentar!

  • Naissus

    09:47 // 1. 7. 2018.

    E moj grade ... e moji sugradjani ...

  • Sasa

    13:10 // 30. 6. 2018.

    Biljanu? Ona je sve i upropastila. Najgori direktor ikada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: