Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 26. 6. 2013.

| Društvo

Droga i cigarete nisu “in”, pivo jeste

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Ivana-Todorovic-1.JPG
Ivana Todorović, grupa za prevenciju bolesti zavisnoti Uprave za obrazovanje Grada Niša

Marihuanu sada puši duplo manje niških đaka nego pre osam godina, a čak 98% osmaka ne konzumira cigarete, pokazalo je najnovije istraživanje Uprave za obrazovanje, omladinu i sport, sprovedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u Nišu.

Broj mlađih od 18 godina u Nišu koji koriste drogu i cigarete značajno je pao, ali se broj onih koji piju alkohol povećao. To je pokazalo istraživanje grupe za prevenciju bolesti zavisnosti Uprave za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Grada Niša, sprovedeno 2012. godine među učenicima starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolcima.

-  Ako je u 2004. godini broj onih koji su, recimo, pušili marihuanu bio 7,1% na ukupnom uzorku, sad se taj broj prepolovio na 3,6 što je stvarno značajno - kaže Ivana Todorović, koja rukovodi ovim tzv. longitudinalnim istraživanjem još od 2004. godine.

I dok je marihuana i dalje prva na listi najčešće upotrebljavanih droga među maloletnim Nišlijama, ekstazi je na drugom mestu, herion na trećem, a ima i upotrebe kokaina, mada to nije statistički značajan rast, kaže Todorović.

Najčešći uzrok za probanje droge nije više radoznalost, što je rezultat preventivnih kampanja proteklih godina, već “vršnjački pritisak” da se proba droga.

- Ispitanici su rekli da mladi uzimaju drogu zbog toga što ne mogu da odbiju vršnjake, zato što žele da budu deo te grupe. Zato smo kroz projekat “Vršnjačka edukacija” od 2006. do danas “stvorili” preko 6.000 vršnjačkih edukatora, što je značajno jer je stvorena grupa kojoj sada mladi više žele da pripadaju - kaže Todorović.

Ivana Todorović Ivana Todorović u studiju Južnih vestiKao značajan podatak izdvaja drastični porast nepušača u ovoj populaciji, a to objašnjava između ostalog i “agresivnom kampanjom” protiv pušenja.

Ali ono što zabrinjava je povećanje broja mladih koji konzumiraju alkohol i sve niža starosna granica kada se prvi put proba alkoholno piće. Najčešće se pije pivo, a deca ga probaju već u 10. godini života.

- Jako mi je žao što, kad prođem kejom uveče, vidim mlade ljude okupljene oko flaše piva - dodaje ona.

Razlozi su mnogobrojni: najskuplje reklamne kampanje su upravo za pivo, pivo se u našem društvu ne smatra alkoholom, a roditelji često imaju tolerantan stav.

-  Kada smo na radionicama sa savetima roditelja rekli da bi bilo dobro da deca do svoje 18.godine nikada ne probaju nijedan alkohol, bila sam strašno razočarana kada su svi rekli: “Pa, to je utopija! To je nemoguće! Pa, šta ako popije jedno pivo, šta je tu strašno?!” Međutim, ono što je sigurno i što su pokazala svetska istraživanja je da što je raniji uzrast probanja prvog alkoholnog pića, to je veća verovatnoća da će sutra postati zavisnik - kaže Ivana Todorović.

Da li su roditelji najvažnija i treba li da budu jedina karika u lancu prevencije zloupotreba droga, cigareta i alkohola među mladima, šta preduzeti i da li se vremenom odnos prema ovim problemima menja, pogledajte opširnije u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • olz

    15:32 // 26. 6. 2013.

    Kako je marihuana najcesce koriscena droga kad dole pise da deca piju pivo od 10 godine!
    Idalje lazu narode da je trava droga a da je alkohol med i mleko. GDE je tu sloboda ?????

  • john john

    11:43 // 26. 6. 2013.

    Treba i vlasti da se vise ukljuce. Sinoc odem do trafike a dete od 15 godina kupuje pivo i cigarete. Kada sam skrenuo paznju, traifikantkinja poce da se svadja ! Koliko znam zabranjaena je prodaja mal

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: