Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 26. 11. 2016.

| Društvo

Druga slika mladih niških Roma

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
za naslovnu
Mladi Romi pisali, plesali, fotografisali... ; Foto: JV

Mlade Nišlije, čiji se glas retko čuje, pokazali su svoje umeće u fotografisanju, kreativnom pisanju i plesu i time pozvali sve da zavire u njihov drugačiji, lepši i bolji svet.

Polaznici GRUBB fondacije, u saradnji sa “Mladim ambasadorima”, su konkretnim primerima prikazali da razlike nisu prepreka da se mladi druže i sarađuju. Nakon dvomesečnih radionica u okviru edukativno-kreativnog projekta “Druga slika”, mladi Romi uzrasta od 10 do 19 godina fotografisali su grad i mahalu i pokazali kako vide svoje okruženje.

U svim radionicama sam uživala i to je bilo jako lepo. Najviše sam se pronašla u kreativnom pisanju, mislim da to znam najbolje da radim i mnogo mi se sviđa, iako sam nova u tome. Učestvovala sam i u fotografisanju grada, sami smo birali šta ćemo da fotografišemo i iz kojih uglova – kaže Anđela Rusidović učenica 6. razreda. Anđelina fotografija; foto: JV Anđelina fotografija; foto: JV

Teorijske radionice u kojima su učili osnove dobre fotografije, kao i kreativnog pisanja, ali i plesa, kako kaže Milica Petrović iz GRUBB fondacije, bile su podstrek za njih da pokažu koliko su talentovani, ali i da se ljudi uvere u to da su razlike bogatstvo.

Hteli smo da pokažemo koliko su talentovani, jer je umetnost najbolji način da se oni predstave svima. Mi u GRUBB-u stalno imamo kreativne radionice i svako se pronađe u nečemu, bilo da je to ples, muzika, fotografija – dodaje Milica.

Izložba fotografija koje su nastale u okviru projekta “Druga slika” upriličena je u Oficirskom domu, a zahvaljujući njoj moglo se videti kako mladi vide Tvrđavu u jesen, Romsko naselje, delove grada, a bilo je i portreta dece i mladih. Fotografije koje su deo izložbe; foto: JV Fotografije koje su deo izložbe; foto: JV

Prošle godine smo realizovali GRUBB šou u okviru projekta “Jednakost različitih”, a ovo je bio nastavak i normalan sled aktivnosti. Izložba koja je ovde prikazana je rad učesnika iz "Mladih ambasadora" i GRUBB fondacije. Oni su zajedno 2 meseca radili na ovoj izložbi, učili neke nove tehnike fotografije na terenu i vrlo smo zadovoljni rezultatima. Pozitivnu energiju koju smo tada doživeli nije moguće opisati – kaže Aleksandar Stamenković iz Mladih ambasadora.

U okviru izložbe, pisci kreativci su se potrudili da pokažu svoju drugu sliku i kroz pesme i priče, a neke od njih bile su “Izokrenuta slika”, “Savršeni trenutak” i “Matematika”. Deca su se potrudila i da dočaraju romsku tradiciju kroz muziku i ples, a pred sam nastup bili su jako uzbuđeni, ali i srećni što će pokazati šta znaju. Plesna tačka na izložbi; foto: JV Plesna tačka na izložbi; foto: JV

Cilj projekta “Druga slika” je, kako kažu iz fondacije, da mlade Nišlije osnaži da stvaraju kulturne sadržaje. Nastao je u saradnji GRUBB fondacije (Gipsy Roma Urban Balkan Beats) i “Mladih ambasadora” a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: