Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:45, 18. 1. 2019.

| Društvo

Nišlije opet protestovale - "Srbija je ustala i više se ovo ne da zaustaviti"

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
niš protest
Protest deo "1 do 5 miiona", ali sa lokalnim zahtevima; foto: JV

Sa istim zahtevima kao i prošlog petka, oko 2.000 građana okupilo se na drugom protestu "1 od 5 miliona" održanom u Nišu. Transparentima poput “Mi volimo zemlju, ali ona ne voli nas”, “Isključi TV, uključi mozak" i “Zarade hoćemo, izvršitelje nećemo” građani su pokazali šta misle o aktuelnom režimu i proneli ih od Trga kralja Milana, pored Gradske uprave, pa nazad do centra Niša.

Maršruta se razlikovala od one na prethodnom protestu po tome što je išla obrnutim smerom - građani su išli Voždovom ulicom do Narodnog pozorišta, zatim Gradske uprave, pa Komande i nazad do centralnog trga, ali ne i Gradske kuće.

Okupljenim demonstrantima obratio se novinar Slobodan Škoro, koji je bio gost, ali i, kako je sam rekao domaćin, a potom i otpušteni radnik Javnog komunalnog preduzeća Gorica Rade Rašović i profesor niškog Filozofskog fakulteta Zoran Jovanović. protest Protestna šetnja nakon govora; foto: J. A.

Probuđeni narode, Vučić može svakoga dana u posetu, da zove 100 Putina, ali Srbija ga više neće. Od dela svog naroda napravio si sendvičare. Sram te bilo! Srbija je ustala i više se ovo ne da zaustaviti, sada je 14 gradova uključeno - povikao je Škoro.

Rašović je predložio i da se u zahteve protesta uvrsti utvrđivanje odgovornosti i snošenje posledica za ogromne dugove Gorice, dok je Jovanović dao predlog da se svi dosadašnji zahtevi protesta sažmu u jedan - neopoziva ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On se osvrnuo i na podršku protestima od strane 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, a odsustvu takve reakcije kolega iz Niša.

Mnoge moje kolege obolele su od virusa. To je virus iz devedesetih godina, koji još hara Srbijom, još je na vlasti. Srbija posle devesetih nije uspela da doživi pročišćenje, nisu lustrirani kao u svim evropskim zemljama - poručio je Jovanović.

VAK-8075 "Volimo ovu zemlju, ali vlast ne voli nas"; foto: Vanja KeserZahtevi od prošlog puta su ponovljeni: ostavke gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorane Mihajlović, kao i sloboda medija. Zahtev je i da Aerodrom “Konstantin Veliki” ponovo bude u vlasništvu Nišlija, da se rasvetle paljevine automobila, da se pružni prelazi adekvatno obeležavaju, da se struja ne isključuje socijalno ugroženom stanovništu, da se prestane sa partijskim zapošljavanjem i da izvršitelji prestanu da "haraju".

Podršku zahtevima i nezadovoljstvo režimom građani su iskazali uz pištaljke, povike: “Građani Niša koji niste dobili sendvič, izađite napolje”, “Vučiću lopove” i “AV, AV”, a među transparentima je bilo još i onih sa napisima “Nebojša se ne boji, uči da broji”, “Protestujem, dakle postojim”, te “Oj Vučiću, care naš, zarađeno nam ne daš. A ti Darko sve znaš , al` ga hvališ na sav glas”.

Sudeći po istaknutim porukama, Nišlijama su se pridružili i građani Prokuplja i Žitorađe. Nakon govornika, ljudi su krenuli ulicama uz pesmu “Vostani Serbie”. Prema rečima organizatora, ne odustaje se, pa će novi protest biti održan u sledeći petak, u isto vreme i na istom mestu.

Podsetimo, protest u Nišu deo je “talasa” koji je krenuo iz Beogradu pod parolom “1 od 5 miliona” i koji se polako širi na gradove u Srbiji.

VAK-8037 "Isključi TV, uključi mozak"; foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    10:46 // 21. 1. 2019.

    "Boljeg nemamo, goreg nećemo naći"! Takvi smo, kakvi smo!, a to smo videli posle pada Miloševića pa do danas, a bojim se i ubuduće!
    Zbog MENTALITETA, a manje zbog besparice, mladi odoše za normalnijim životom, jer on je kratak i ne vredi ga uzalud gubiti na neke miloševiće,šešelje,nikoliće,vučiće ..

  • Ljubica

    09:46 // 21. 1. 2019.

    Procitah sve komentare i pitam botove:Da li ste svesni sta radite,pricate i pisete?Ne vredi da vas kulturno isprozivam i demantujem a na vas nivo NECU

    • Nišlijka

      08:56 // 25. 1. 2019.

      Zašto botovi gospođo i šta znači uopšte ta reč bot, Setite se molim vas 2000 i onih ispraznih obećanja i bureta kod trga gde su građani bacali svoje račune za struju a posle su morali da se zadužuju da otplate dugove...verujte nisam ni za jednog baš me briga za sve ali proteste smo već imali i šta ništa, žuti su prodali sve šta su mogli a narod ih je baš na protestima 2000 i podržao ZA ŠTA!

  • Neša

    14:22 // 20. 1. 2019.

    Znajte da su svi ''preletačevići'' tj. ovi tzv. žuti iz doba DS-a preleteli u SNS.
    Nikada gore nije bilo. Ni u Nišu niti u državi. Srušimo zlobnog diktatora i njegove preletačeviće-poltrone.
    Nemamo više šta da izgubimo; iz ovog perverznog pakla mi se moramo izbaviti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: