Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 12. 2. 2019.

| Društvo

Drugo bekstvo iz niškog logora - prkos i hrabrost logorašica

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Logor
Logoraši su bežali i decembra 1942. godine; foto: Vanja Keser

Na današnji dan grupa od oko 150 logoraša krenula je 1942. godine u bekstvo iz logora na Crvenom Krstu. Ipak, istoričar i kustus Memorijalnog kompleksa "12. februar" Nebojša Ozimić podseća da se iste godine, početkom decembra, odigralo još jedno bekstvo. Ovaj put u slobodu nije prošao slavno, ali je nekoliko logorašica pokazalo neverovatnu hrabrost.

Od oktobra 1942. učestala su izvođenja iz ženskih logoraških soba. Mnoge zarobljene partizanke su, ističe Ozimić, tada streljane na Bubnju. S obzirom na to da je bilo jasno da će se nastaviti sa pojačanim pogubljenjima na Bubunju, pokušaj bekstva iz logora se nametao kao jedini izlaz.

Međutim, dodaje Ozimić, nije bilo moguće šire dogovaranje o bekstvu, kakvo je izvedeno 12. februara 1942. godine, jer su stražari bili mnogo oprezniji.

Inicijativa za bekstvo potekla je još septembra 1942. godine od logorašica u ženskoj sobi i nekih logoraša iz muških skupnih soba. U organizovanje bekstva uključene su: Nada Tomić, student tehnike iz Niša, Milka Protić Lina, student filozofije, Jelisaveta Andrejević Aneta i Danica Jovović, učenica Domaćičke učiteljske škole u Prokuplju. Ove logorašice su uhvaćene kao pripadnice NOP-a - kaže ovaj istoričar.

Ove žene su bile u istoj sobi i tako u povoljnoj situaciji da se dogovaraju i razrađuju plan bekstva.


Pripreme za bekstvo

Plan bekstva iz logora, navodi Ozimić, odmah su prihvatili Vidak Milović, Vladimir Jovanović Dulac i Branko Milenković.

Dan bekstva nije bio dogovoren, a pripremano je tako da se pođe van žice sa sigurnijom obućom i odećom i nađe najbolji način za njegovo ostvarivanje. Branko i Vlada ispitivali su bodljikavu žičanu ogradu i stupili u vezu sa logorašem Tomom Ljubomirovićem, koji je radio kod kupatila na održavanju konjušnice u severozapadnom delu logorskog kruga, gde je izvršen proboj - ističe Ozimić.

Na zahtev Nade Tomić, njena porodica je nabavila makaze za sečenje bodljikave žice, koje je do nje prokrijumčario jedan stolarski radnik zaposlen u logoru. Čak je uspostavljena neka veza sa jednim bugarskim stražarom blizu kupatila, ali je u trenutku bekstva bio na straži drugi bugarski vojnik.


Put ka slobodi

nada Spomen ploča u Ulici Nade Tomić u centru Niša; foto: wikipediaBekstvo je pripremano konspirativno u užoj grupi logoraša, a izvršeno je 2. decembra 1942. godine. U vreme apela oko 16 sati, kaže Ozimić, kada su neke logorašice završavale poslove u logorskom krugu i odlazile u sobu, nastala je jurnjava u dvorištu, pucnjava i alarmni zvižduk pištaljke za logorsku stražu.

Dok se napolju pucalo, drugi nemački stražari su upadali u sobe i proveravali brojno stanje logoraša. Te večeri, koristeći izlazak u logorski krug, pošlo je za rukom Nadi Tomić, Milki Protić i Vladimiru Jovanoviću da pobegnu. Bodljikava žica na mestu njihovog proboja bila je isečena. Ostali zatvorenici su kasnije jasno videli otvor kroz isečenu žicu u severozapadnom delu kruga, iza kupatila i konjušnice.

Ostali učesnici bekstva nisu imali sreće. Danicu je pogodio metak kod bodljikave žice i tu je ostala mrtva. Vidak i Branko su uspeli da prođu kroz žicu, ali žica ka obližnjoj kasarni sprečila ih je da prođu dalje - uhvaćeni su ranjeni, vraćeni u logor i odmah te večeri streljani kod logorske zgrade prema Gradskom polju. Aneta se u toj bezizlaznoj situaciji, kad je pucnjava usmerena na prosečeni deo bodljikave žice, povukla i vratila neprimećeno u sobu - objašnjava Ozimić.

Sutradan oko 7 sati ujutru Nemci su izveli logoraše iz soba u logorski krug. Prolazili su kroz špalir logorske straže koja je nemilosrdno tukla sve redom. Svaki logoraš je morao da prođe pored mesta gde je izvršen proboj kroz bodljikavu žicu i da gleda u 4 leša koja su tamo ležala unakažena.

Smatrajući da su na taj način zaplašili logoraše, Nemci su ih vratili u zgradu i toga dana im uskratili ionako slabe obroke.

O velikom bekstvu iz logora u Nišu možete čitati u tekstovima istoričara Aleksandra Dinčića - ovde i ovde. Pored toga, Južne vesti su pisale i o jednom od najznačajnijih logoraša - doktoru Velizaru Pijade iz Leskovca.

Ispovest logorašice Miroslave Popović

Oko 7 časova Đurika je uleteo u sobu i rekao da na znak pištaljke što brže izađemo napolje. Bio je bled. Znale smo da to nije dobro. Čuo se zvižduk pištaljke i u istom trenutku jurnule smo iz sobe.

Ali na svaki metar stajao je Nemac sa batinom i pendrekom. Kao kakva živa lesa prolazile smo kroz taj špalir mlaćenja, čas padajući, čas dižući se. Sa druge strane bili su muškarci. Ne znamo kako smo stigle do logorskog dvorišta i stale kao ukopane u red.

Tog trenutka nije se znalo ko je veća zver, Nemci ili psi koji su nas ujedali. Komandant je naredio da se svi zatvorenici imaju kretati jedan po jedan u pravcu logorske kule, osmatračnice. Mislili smo da će nas tamo streljati. Međutim, kod kule su logoraši prolazili pored leševa drugova koji su streljani, bili su grozno unakaženi.

Prepoznali su partizanku Danu, Vidaka bez noge i Branka. Njih dvojicu su žive uhvatili, premlatili i streljali. Ako bi neko ogrenuo glavu od leševa, dobio bi udarce. Razdraženi nemački psi su besno skakali i režali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vecko

    14:16 // 12. 2. 2019.

    I dan danas se ponavlja to isto u nama je problem!

  • Radojko

    13:28 // 12. 2. 2019.

    E, sada lepo neka promene ime ulice Nade Tomić u nekog izdajnika, što da ne takvo vreme došlo, neke druge vrednosti se cene i poštuju.

  • Aca

    11:52 // 12. 2. 2019.

    Nas narod je prost i neobrazovan zato smo tako i prosli kroz istoriju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: