Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 23. 6. 2021.

| Društvo

Drugo mesto na državnom takmičenju u simulaciji suđenja za studente niškog Pravnog fakulteta

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
studenti simulacija suđenja
Niški studenti bavili su se diskriminacijom Roma i starijih osoba na društvenim mrežama; foto: Vladimir Blagojević

Tim studenata sa Pravnog fakulteta u Nišu, koji čine Anđela Dikić, Katarina Momirović i Aleksandar Arsić, osvojio je drugu nagradu na sedmom državnom takmičenju u simulaciji suđenja. Ovogodišnja tema takmičenja bila je “Osudi diskriminaciju”.

Usmenog dela takmičenja ove godine nije bilo zbog korone, već su nagrade dodeljene na osnovu pisanja tužbe i odgovora na tužbu, a niški studenti bavili su se diskriminacijom Roma i starijih osoba na društvenim mrežama.

Studentkinja Anđela Dikić kaže da ljudi danas teško prepoznaju čak i očiglednu diskriminaciju i da je zato u postupku dokazivanja bilo teško naći prave argumente. Ona je apsolvent i planira da nakon pravosudnog ispita upiše master u oblasti ljudskih prava ili međunarodne trgovine i da ostane u zemlji.

Često i novinari naglašavaju u naslovima i tekstovima da su Romi počinioci nekog krivičnog dela, a to je tipičan primer diskriminacije. Bilo je malo nezgodno dok smo malo dublje zašli u sam slučaj, a posle je sve nekako krenulo svojim tokom i ispalo super - kaže Dikić.

studenti simulacija suđenja Nagrade uručila poverenica za ravnopravnost; foto: www.ravnopravnost.gov.rsNiške studente spremali su profesorka Anđelija Tasić i profesor Ivan Ilić, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković dodelila im je nagrade u Beogradu.

Prema rečima profesorke Tasić, Pravni fakultet u Nišu učestvuje na ovom takmičenju od 2013. godine, kada je ono prvi put održano, a timovi ovog fakulteta osvajali su više puta i prvo mesto.

Vrlo sam zadovoljna s obzirom na okolnosti u kojima su studenti radili i s obzirom na to da nismo imali taj usmeni deo gde bi studenti pokazali i svoje retoričke sposobnosti. Nama ovo puno znači jer tako pokazujemo da smo potpuno konkurentni s fakultetima u zemlji. Možemo ne samo da stanemo rame uz rame sa drugima, već i da budemo malo ispred - objašnjava Tasić.

Prvo i treće mesto osvojile su ekipe sa Pravnog fakulteta u Beogradu, a takmičenje je započeto u januaru 2020. godine, ali je zbog pandemije dovršeno tek ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bravo

    17:28 // 23. 6. 2021.

    Svaka čast deco, samo napred, veliki trud se uvek isplati.
    Čestitam!

  • Sojic

    17:12 // 23. 6. 2021.

    Mlade nade nazadnjackog rezimskog sudstva

  • djokic

    13:25 // 23. 6. 2021.

    andjelija asistent... sto dalje od pravnog fakulteta, verujte mi.

    • Zahav

      15:06 // 23. 6. 2021.

      To je samo simulacija. Tu smo dobri, posle u stvarnosti zaćutimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: