Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 8. 4. 2018.

| Društvo

"Društveni i politički tretman Roma sve lošiji"

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Romsko naselje
Stanovnici Medoševca se bunili zbog izgradnja 25 kuća za Rome; Ilustracija; Foto: Saša Đorđević

Svetski dan Roma, 8. april, najbrojnija nacionalna manjina u Evropi iskoristila je da skrene pažnju na probleme sa kojima se njeni pripadnici susreću u Srbiji. Uprkos raznim reformama, kako kažu u Ligi Roma, skoro svi pokušaji poboljšanja života Roma ne daju rezultate, a kažu da je prva prilika da država učini nešto po tom pitanju ometanje izgradnje stanova za Rome u Nišu i Čačku.

Liga Roma ovom prilikom, na dan koji je veoma značajan za njih, zahteva od Vlade Srbije da donese zakone koji će unaprediti mogućnosti za zapošljavanje Roma, obezbediti učešće manjine u javnom sektoru, te legalizovati stara u održiva romska naselja u Srbiji.

Takođe, oni traže u efikasnu i brzu realizaciju kredita Svetske banke, kako bi se povećao broj romske dece u obdaništima i predškolskim ustanovama.

Država Srbija mora vrlo jasno i glasno da podigne svoj glas i da pokrene svoje mehanizme zaštite svih građana protiv diskriminacije u svim oblastima života, onako kako je zapisano u njenim zakonima – kažu u Ligi Roma.

Inače, u Ligi Roma poseban akcenat stavljaju na zaposlenost Roma u državnoj i lokalnoj administraciji, s obzirom na to ih ima, kako navode, simboličnih 0,01%. Ovo posebno dobija na značaju kada se uzme u obzir da Romi čine 2% ukupnog stanovništva Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Buki

    17:57 // 9. 4. 2018.

    Siguran sam da drzava nije zabranila Romima da se obrazuju. Gospodo iz tih organizacija, samo im pomognite da se obrazuju i zaposlenje nece biti problem. Znam da je socijalna pomoc uve dobrodosla i svako bespovratno davanje ali hajde da malo promenimo svest o tome i nece biti problema.

  • Mara

    21:31 // 8. 4. 2018.

    Nema brige za njih

  • Tetkica

    20:31 // 8. 4. 2018.

    Romi su deo naseg drustva i kulture. Treba podrzati bilo kakvu inicijativu za razvoj. Srecan dan Roma!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: