Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 29. 8. 2023.

| Društvo

Društvo za zaštitu ptica: "Na niškom groblju ptice stradaju od struje"

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Rode stradale od elektrokucije, Novo groblje, Niš, foto_DZPPS (1)
Ptice stradaju od strujnog udara; foto: DZPPS

Nakon dojave građana da je na Novom groblju u Nišu, sa stuba dalekovoda nekoliko dana visio leš nastradale bele rode, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izašao je na teren i ustanovio da je situacija mnogo tragičnija - na teritoriji groblja pronašao je više od 10 ptica različitih vrsta, koje su stradale od strujnog udara.

Iako su službe Elektrodistribucije Srbije uklonile prijavljene leševe, na teritoriji groblja, ispod stubova dalekovoda pronađeno je još 8 stradalih strogo zaštićenih belih roda, 4 gačca i jedna svraka, koji su zaštićene vrste. Rode stradale od elektrokucije2, Novo groblje, Niš, foto_DZPPS Rešenje je izolazija kablova; foto: DZPPS

Kako na groblju boravi veliki broj pasa lutalica, napominju da je opravdana pretpostavka da je broj ptica koje stradaju na mrežama i stubovima dalekovoda daleko veći od zatečenog.

Slučajevi stradanja ptica od struje nisu pojedinačni i retki, već se radi o nedovoljno prepoznatoj opasnosti koja u svetu na godišnjem nivou odnese desetine miliona života ptica. Podsećamo da je sredinom avgusta 2019. godine zabeležen najmasovniji slučaj stradanja ptica na ovaj način. U ataru sela Potočac kod Paraćina ornitolozi DZPPS-a pronašli su 134 leša divljih ptica stradalih od elektrokucije na srednjenaponskom vodu. Pronađeno je čak 44 bele rode (Ciconia ciconia), 33 gavrana (Corvus corax), 31 čvorak (Sturnus vulgaris), 16 sivih vrana (Corvus cornix), 6 čavki (Corvus monedula), 3 mišara (Buteo buteo) i 1 vetruška (Falco tinnunculus). Na osnovu podataka Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u našoj zemlji je od 2012. do 2019. godine otkriveno 310 slučajeva - navode iz Društva.

Ističu da radi se samo o slučajevima koji su otkriveni i zabeleženi, pa su stvarne razmere problema daleko veće.

Ove scene na groblju uklapaju se u neku opštu sliku ovog problema u Srbiji: najviše stradaju ptice iz porodice vrana koje traže otvoreno stanište sa pojedinačnim drvećem koje u ovom slučaju zamenjuju stubovi. U velikom broju stradaju i bele rode, pogotovo mlade koje još uvek vežbaju letenje, zbog svojih velikih krila - slete na stub da odmore, ali onda krilima naprave fatalan kratak spoj dodirujući dve faze ili fazu i uzemljenje. Stradaju i druge ptice, dnevne i noćne grabljivice koje sa stubova osmatraju i love - pojašnjava ornitolog Slobodan Marković.

Roda stradale od elektrokucije, Novo groblje, Niš, foto_DZPPS Ima još stradalih ptica; foto: DZPPSRešavanjem problema stradanja ptica na dalekovodima Društvo za zaštitu i proučavanje ptica bavi se u okviru višegodišnjeg projekta Danube Free Sky iz LIFE programa Evropske unije na kojem radi sa partnerima iz još 7 evropskih zemalja. Nakon određivanja ključnih mesta na kojima strada veliki broj ptica, pristupiće se rešavanju problema izolovanjem stubova i zamenom opasnih elemenata bezbednim.

Ukoliko znamo da postoji mesto koje je potvrđeno gubilište za veliki broj ptica, a postoje i iskustva koja taj problem rešavaju, onda ne vidim razloga da se ovaj problem ne reši i životinje sačuvaju - zaključuje Marković.

I pored toga, napominje da će i ubuduće pratiti ovu lokaciju, ali veruje i da ptice redovno stradaju na putu do gradske deponije nadomak groblja, gde u velikoj količini otpada iz domaćinstva, ptice pronalaze hranu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    10:10 // 30. 8. 2023.

    Roda je oduvek predstavljala símbol sreće,proleća,plodnosti.Ovi koji lupaju minuse i postavljaju sarkastične komentare treba da se dobro zamisle šta im je u glavama! Kad odem na groblje(a na žalost moram često)draže mi je da vidim rode,njihova gnezda,mlade piliće,čujem njihovo brižno klepetanje-nego da slušam i gledam zloslutne crne gavrane kako grakću agresivno i s..u po spomenicima.Tuga.

    • Mrk

      13:37 // 30. 8. 2023.

      Pa moze nije loša ideja "stop gavranima" da se blokira ni manje ni više ceo grad :))

  • Jasar

    08:38 // 30. 8. 2023.

    Jel se organizuje neki protest?
    :) (:

    • Srba

      13:53 // 30. 8. 2023.

      Primitivcu. Bitno da si se kompjutera i tastature domogao:

  • Srba

    01:03 // 30. 8. 2023.

    Tuga. I, kao po običaju, posledica nezainteresovanosti i nemara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: