Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 28. 8. 2019.

| Društvo

Drva ove sezone najjeftiniji, ali i najštetniji način za grejanje tokom zime

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
drva foto T. R
Drva najisplativija; foto: T. R.

Leto nam polako izmiče, a pripreme za novu grejnu sezonu su u toku. Da bi Nišlije ove zime zagrejale stan od šezdesetak kvadrata moraće da izdvoje od 400 do 500 evra, u zavisnosti od načina grejanja, a oni koji su priključeni na Toplanu plaćaće cele godine.

Ko rano rani, dve sreće grabi - kaže stara narodna poslovica, a to važi i za kupovinu ogreva. Oni koji su još proletos ili početkom leta kupili drva ili ugalj proći će jeftinije nego oni koji su sada krenuli u nabavku.

Cena kubnog metra drva se već sada kreće od 4.800 do 5.500 dinara, dok je pre nekoliko meseci kubik drva mogao da se nađe i po ceni od 4.000 dinara.

drva2 foto T. R Metar drva i 5.500 dinara; foto: T. R.

Ukoliko lože, da bi zagrejali prostor od 60 metara kvadratnih, Nišlije bi za 5 zimskih meseci trebalo da izdvoje oko 30.000 dinara.

Grejanje na struju je još skuplje, jer je prosečni iznos računa za stan od 60 kvadrata, u 5 zimskih meseci, oko 8.000 dinara. Računica kaže da za taj period treba planirati 40.000 dinara za grejanje. Na tu cifru značajno utiču hladni dani i temperature u minusu.


Toplana bi trebalo da bude najisplativija, ali nije

Toplana dimnjak Toplana bi trebalo, ali nije najjeftinija; Foto: JV/V. MilićMilosav Jukić iz Udruženog pokreta slobodonih stanara, koji je često “ratovao” sa Toplanom, kaže da bi građanima najisplativije trebalo da bude daljinsko grejanje, ali kako kaže, to nažalost nije slučaj u Nišu.

Ne verujem da će ove godine biti niža cena grajanja. Zbog toga građani i ne žele da se greju preko Toplane, a u prilog tome govori i činjenica da sve više građana šalje zatev Toplani za isključenje, jer ne žele da plaćaju ogromne račune tokom cele godine, a pogotovo ne za taj zimski period kada su računi znatno veći - kaže Miloslav Jukić.

Oni koji se ipak greju na ovaj način, za 5 meseci u jeku grejne sezone, moraće da izdvoje oko 30.000 dinara za stan od šezdesetak kvadrata. Naravno, ova suma ne uključuje ostalih sedam meseci u godini, kada je račun manji, ali se svakako plaća. Takođe, ne uključuje ni 24-satna grejanja zbog hladnih dana što ponekad “pravi” račune i veće od 10.000 dinara.

Konj u magli Smog i magla često obavijali Niš prošle zime; foto: Vanja KeserU Centru za zaštitu potrošača “Forum” mišljenja su da je daljinsko grejanje najskuplje. Ipak, kako kažu, ono najmanje zagađuje životnu sredinu što je prošle zime u Nišu bio veliki problem.

Grad bi trebalo da pronađe način kako da smanji nivo zagađenosti tokom zime. Smatram da bi trebalo da cena grejanja bude niža, onda bi naravno i što veći broj građana prešao na centralno grejanje - navodi Jovan Jovanović, iz Centra za zaštitu potrošača Niš.

Prema podacima iz 2017. godine, 50% domaćinstva u NIšu greje se na čvrsta goriva u lokalnim pećima, dok je 29% povezano na Toplanu.

5% ima svoje kotlarnice u kojima koriste lož ulje, ugalj ili prirodni gas, 15% se greje na struju, a svega 1% na prirodni gas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    15:11 // 31. 8. 2019.

    Grejemo se na ugalj, drva, preradjeno ulje, gume i šta ti ne sve... I posle nam NATO kriv.

  • Miloš D.

    14:49 // 29. 8. 2019.

    Da li Nišlije mogu da tuže grad, zbog toga što je kvalitet vazduha ispod svakog minimuma, a nivo svih vrsta zagadjenja preveliki. Da se tuži grad jer je dopustio takvo stanje i ne čini ništa od sledećeg: zabrana grejanja na drva i ugalj, krediti za kupovinu peći na pelet, zabrana upotrebe plastičnih kesa, flaša, cevčica, pribora, razvijanje gasne mreže, autobusi na gas, rešavanje problema deponije

  • nisliski mohikanac

    00:26 // 29. 8. 2019.

    temu zagadjenje bi trebalo stavljati u prvi plan.kakav je plan grada da se to resi,ko ce sprovesti i ko platiti.sta nam vredi ostalo ako izgubimo zdra

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: