Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 6. 6. 2022.

| Društvo

Drva za ogrev na jugu sve skuplja - potražnja sve veća, građani sve zabrinutiji

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
20220603_135601
Grejna sezona tek završena, građani zbog straha već nabavljaju drva; foto: M. M.

Iako je tek početak juna, a prethodna grejna sezone nedavno završena, cena ogrevnog drveta na jugu za metar kubni kreće se od 6.000 u Vranju i Pirotu pa i do 9.000 dinara u Nišu. Prodavci kažu da postoji mogućnost da cene još narastu, dok su građani već sada u strahu da će zbog velike potražnje drveta, ali i enormnog rasta cena morati pre kupovine da svedu računicu hoće li imati dovoljno novca za neophodnu količinu.

Nišlije su tokom prethodnih godina drva za ogrev kupovale u u Šumskom gazdinstvu, ali su ove godine uspeli da kupe samo po nekoliko metara zbog velike potražnje. Milena Bulatović iz Niša se greje loženjem kamina, a za sada je kupila 6 kubika, što je, kako kaže, dovoljno samo za polovinu grejne sezone, dok će za ostatak ogreva morati da se snalazi.

Nabavili smo deo drva za ogrev, tačnije 6 kubnih metara, što je dovoljno za tri, četiri meseca. Kupili smo u Šumskom gazdinstvu sredinom aprila, kada je bilo 5.900, što je cena za centar grada. Za ostatak zime ćemo naknadno kupiti. Praksa moje porodice je bila da kupujemo uvek preko Šumskog gazdinstva, ali je to sve teže i teže zbog velike potražnje. Čujem da su sada drva oko 8.000 dinara, što je previsoka cena, ali pošto nemamo drugu mogućnost za grejanje, a struja sve skuplja, nema nam druge - kaže Nišlijka.

1654023312699 Rast cena neminovan; foto: Lj. J.Cene kubika ogrevnog drveta u Nišu variraju, građani se žale da je trenutno minimalna cena 7.000 dinara, dok pojednici drva za ogrev plaćaju i po ceni od 9.000 dinara.

Raste cena, jednostavno sve je poskupelo, pa ni građane ne sme da čudi što cena ogreva skače. Mislim da će trend poskupljenja cena drveta, ali i ostalih ogrevih materijala biti nastavljen. Vidite da cene energenta u celom svetu rastu, a i nas koštaju mašine, seča, prevoz, da ne pričam koliko nam je gorivo poskupelo. Mnogi građani nailaze i na preprodavce, krive nas za trenutno stanje, ali i mi pokušavamo, kao što je normalano, da imamo zaradu od svog posla - kaže prodavac.

1654023312759 Kubik drva na jugu kreće se od 6.000 do čak 9.500 dinara; foto: Lj. J. U Prokuplju i Leskovcu prosečna cena za metar kubni kreće se između 6.500 i 7.000 dinara, a građani se žale da su morali da iz svog budžeta izdvoje dve prosečne plate kako bi prebrinuli muku oko grejanja.

Kupili smo ove godine 12 metara drva i za to smo morali da izdvojmo dve cele plate, 78.000 dinara. Primera radi, prošle godine smo istu metražu platili manje od 60.000. Ovo je neki minimum koji nam je potreban za zimu, ali ako nam bude zafalilo, ne znam kolika će biti cena. Ako se ovakav trend poskupljenja nastavi, naredne godine ćemo istu ovu količinu plaćati mnogo više - kažu Leskovčani.

U Vranju i Pirotu drva se mogu naći po nešto nižim cenama, od 5.500 do 6.000 dinara, ali smatraju i da je to previše, s obzirom da su prošle godine kubik mogli da kupe i za oko 4.000 dinara. Vranjanci kažu da su pronašli model da u strugarama kupuju drvni otpad spakovane u palete, dok ostatak potrebnog ogreva kupuju regularno od prodavaca.

drva kolica KOSTA Građani strepe od nerealnih cena, prodavci trljaju ruke; foto: A. Kostić

Osim onih koji se greju na drva, muke muče i građani koji za grejanje koriste pelet.

I pored najavljenog pojeftinjenja, Nišlije svedoče da je u tom gradu pelet od jutros skuplji za 4.000 dinara, pa je tako za tonu običnog potrebno izdvojiti 31.900 dinara, dok je cena onog bez kore 44.000 dinara.

Zbog rasta cena zabrinuti su i oni koji su priključeni na centralno grejanje, pa su svesni da će u svim gradovima doći do poskupljenja grejanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zima Zimic

    14:18 // 21. 10. 2022.

    Ja evo idem flase plasticne i malo čuke

  • Babusnica

    21:18 // 6. 6. 2022.

    U Pirotu 6 000,u Babusnici sa manjim standardom i vise suma takodje 6 000.

    • Tajanstveni Alan

      20:27 // 7. 6. 2022.

      Za koga glasaste, tom se i zalite !

  • Mika

    21:13 // 6. 6. 2022.

    ZABRANITI grejanje na drva, ugalj, loz ulje u svim privatnim kucama i stanovima!!! Ljudi- OSVESTITE SE! Svi vi koji ste i dalje u srednjem veku- ubijate i sebe i sve nas ostale! Zimi se vazduh VIDI u Nisu! Pocrkacemo od selaca i primitivaca!

    • Jasar

      00:06 // 7. 6. 2022.

      A prijatelju na sta se ti grejes???
      Ja ako ovako nastavi na tigrove gume, eventualno neka miselinka za potpalu...

    • Cuk am

      00:07 // 7. 6. 2022.

      Sva sreća niko te nije pitao za misljenje, tako da bas mi je zao odoh da podlozim sa stiropor malo....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: