Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 6. 1. 2020.

| Društvo

Drveće na ravnom krovu - kuća porodice Vasov najlepša u Pirotu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Kuća sagrađena 1978. godine
Kuća sagrađena 1978. godine; foto: Lj. F.

Bašte na krovima zgrada na kojima se uzgaja voće za stanare, ozelenjene terase, nove su tendencije u zelenoj arhitekturi u razvijenim zemljama sveta, a upravo jednu takvu "terasu", koja se nalazi na krovu kuće, sagradio je pirotski pekar Dobrica Vasov pre više od 40 godina.

Porodica Vasov poznata je po dobrom bureku i pecivima za koje Piroćanci svakog jutra čekaju u redu ispred njihove pekare kod gradske pijace u Pirotu. Ali poznata je i po još nečemu. Po specifičnoj kući o kojoj nekoliko generacija Vasovih živi, u Ulici Nikole Tesle.

Dve velike vrbe, dunje, nekoliko visokih tuja i jabuka, deo se eksterijera kuće kojoj se dive svi Piroćanci i prolaznici koji nalete na kuću Vasovih.

Kuću je sagradio 1978. godine Dobrica Vasov, a njegov sin Dimitrije koji sa svojom porodicom i roditeljima živi u ovoj kući, kaže da kuća prvobitno nije tako bila zamišljena.

Otac je krenuo sa gradnjom malo ranije, ali je završio 1978. godine. Tada je bio pokrenuo neki postupak oko porekla imovine i da bi zabeležio to, odlučio je da zasadi drveće na krovu - kaže Vasov.

Kuća je sagrađena tako da u većem delu ima ravan krov, dok se na manjem parčetu nalazi kuhinja i mala soba koja je pod pravim krovom. Oaza na krovu Oaza na krovu; foto: Lj. F.

Dve trećine ploče je pod zemljom debljine oko pedesetak centimetra. Tu imamo 2 velike vrbe koje su visoke i do 5 metara i obima oko 2,5 metra, tuje su i više od vrba, imamo jabuke, ruža, mali bazen,.. - priča Vasov.

Prava mala oaza na krovu ili terasi, opisuju kuću Piroćanci, a Vasov kaže da taj deo kuće nazivaju vikendicom, jer kad izađu na nju, kao da odu na odmor.

Hladovina je leti velika, grane od vrba su ranije pokrivale skoro celu kuću. Sa terase se vidi bukvalno ceo grad. Ona se nalazi na trećem spratu, ploča je na visini od 12 metara. Grane smo malo skratili, zbog vetra - kaže Vasov.

Grane su skraćene iz predustroznosti, ali problema zbog vetra do sada nisu imali, kao ni sa korenjem drveća.

Nemamo nikakvih problema, za sada ih nije bilo. Dnevna soba je baš ispod drveća, nema vlage, nema ništa. Dobro je odrađena ploča, ona je klasična, ali je odrađena kako treba - kaže Vasov.

Drveće je zasađeno pre više od 40 godina, a vlasnici kuće kažu da ne nameravaju da ga seku. Kuća sličnog izgleda ne postoji u Pirotu, retke su i ovom delu Balkana, a mnogi Piroćanci se slažu da je najlepša u njihovom gradu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko Cerovic

    13:43 // 7. 1. 2020.

    Samo su car Nabukodonosor i njegova zena imali ljepsu kucu u Vavilonu, nekih 2500 godina unazad. Haha. :D

  • Milan Mitic

    10:59 // 7. 1. 2020.

    Sledeći put kad pravite reportažu probajte da uđete i možda čak i da slikate. Ma koga briga, srećan Božić!

  • Moebius

    09:00 // 7. 1. 2020.

    Neobična jeste, najlepša baš i nije. Bašta na krovu je veliki plus i bravo, ali stilski ne izgleda baš nešto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: