Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 11. 9. 2014.

| Društvo

Drveće pored škola kao zaštita od buke

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
drvece
Zelenilo štiti od buke, foto: flicker.com

Ukupno 2,9 miliona dinara potrošiće se iz budžeta Niša za ozelenjivanje dvorišta škola i vrtića na teritoriji Opštine Medijana, kako bi se smanjila buka koja dopire sa kolovoza.

Višegodišnji monitoring, kako je rekao načelnik Uprave za zaštitu životne sredine Dragan Karličić, pokazao je da je neophodno preduzeti mere za zaštitu od buke.

Projektom, koji će najverovatnije raditi konsultantska kuća, biće određeni lokaliteti koji će biti obezbeđeni zvučnom barijerom biljnog porekla.

- Projektom će biti definisana i vrsta, visina i način postavljenja. Biće planirane i mere kako bi se smanjilo štetno dejstvo buke u naseljenim mestima. Sama izrada projekta koštaće 600.000 dinara - rekao je Karličić.

Praktično bi to izgledalo, kako je pojasnio načelnik, da se određeni broj sadnica posadi duž dvorišta škola i vrtića i bude zvučna barijera.

- Pored smanjenja buke, smanjiće i aerozagađenja - naglasio je Karličić.

Većnik Žarko Ranković rekao je da je zaštita životne sredine jedna od oblasti u kojoj će Srbija imati najviše problema u pristupu pridruživanja Evropskoj uniji.

Niš sprovodi, kako kaže većnik, sve predviđene mere propisane zakonskim aktima, a koje se odnose na merenja kvaliteta vode, vazduha i zemljišta.

Program ozelenjivanja dvorišta škola i vrtića i zaštite od buke trebalo bi da bude sproveden do kraja godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    10:13 // 12. 9. 2014.

    A kad ce ponovo da zasade drvored u Vozdovoj ulici od suda do hotela Ambasador koji je tu nekada bio? Sada su tu samo beton i asfalt koji se upeku u leto pa da se covek onesvesti na vrucini.

  • muja

    09:44 // 12. 9. 2014.

    dajte ko ce da sadi dajte da vidimo tender za to !!!
    opet neki lopovluk i prevara ce zasade po dve breze i tolko !!!!

  • Steffen

    08:16 // 12. 9. 2014.

    Garaza Nis Ekspresa a i ceo vozni park treba da se iseli i zameni novim MERCEDES-BENZ Autobusima koji trose eko dizel i zasadi Botanicka basta da nam opstina zamirise a i ceo grad.

    • n.

      09:57 // 12. 9. 2014.

      Ne bi me čudilo da se prvo poseče ona "šuma" što je tu, šta će nam zelenilo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: