Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:51, 28. 7. 2021.

| Društvo

Drveni toaleti pored zidina pirotske Tvrđave - građani kažu nebriga o kulturnom nasleđu Grada

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
toaleti
Ad-hok rešenje; foto: čitalac

Nekoliko koncerata prethodnog vikenda održano je u Pirotu na prostoru srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, a za potrebe publika "instalirani" su privremeni drveni poljski toaleti. Da njima tamo nije bilo mesto, smatraju Piroćanci koji su se javili redakciji Južnih vesti, a arhitekta Miloš Živković kaže da se na taj način vidi odnos Grada prema kulturi. Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže da je to bilo ad hoc rešenje zbog velikog broja ljudi.

Negativ i Ničim izazvan nastupili su u petak, 23. jula. Dan kasnije nastupio je bend Artan Lili, a 25. jul bio je rezervisan za pevača Nikolu Rokvića i svi oni imali su nastupe na prostoru donjeg grada pirotske Tvrđave.

Koncerti su deo manifestacije "Kulturno leto" u organizaciji Doma kulture i uz pomoć Grada Pirota, a upravo je reč kultura, u kontekstu toaleta, ono što je zasmetalo Piroćancima koji su se javili Južnim vestima.

Pitam se šta je ovde kulturno i šta je kultura, da li se ovde radi o obliku kulture koji mi ne razumemo. Staviti poljske toalete u 21. veku je suluda ideja, postoje druga rešenja i pokretni toaleti. Ko je ovde dao takav nalog i dao zeleno svetlo za ovako nesto? - pita Piroćanac.

Objašnjava da dok se u nekim zemljama ogroman novac troši i ulaže u kulturu, u Srbiji se na takav način ophode prema kulturnom nasleđu. toaleti Sklonjeni nakon vikenda; foto: čitalac

Ogroman novac je potrošen za rekonkstuciju tvrđave da bi se ovako postupalo danas, ovo je sramota i treba obavestiti EU koja je pomogla projekat rekonstrukcije. Šta rade čuvari kulture i ustanove grada Pirota čija je ovo nadležnost? Toliko tome koliko je ovom gradu bitna kultura i koliko seže njihovo poznavanje i značaj kulture - objašnjava Piroćanac.

Kaže i da su se u "spomeniku kulture od velikog značaja našli toaleti koji su bili od još većeg značaja" i opet ukazuje na koji način na koji se država i Grad ophode prema kulturi.


Colić: Postavljeni zbog velikog broja ljudi, a samo jednog toaleta u blizini

Da je tokom koncerata u funkciji bio toalet koji se nalazi u prostoru Arheološke postavke Muzeja nedaleko od bine i publike, ali da on nije bio dovoljan, kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić.

Objašnjava da su drveni toalet bili ad hoc rešenje, a da nisu zbog organizacije mogli da se obezbede pokretni Toi-Toi toaleti.

Mi ne posedujemo Toi-Toi toalete, nije problem da ih kupimo, ali nemamo pumpu koja je potrebna za njihov rad. Komunalac je izašao u susret, to je bilo ad hoc rešenje, oni su odmah uklonjeni nakon koncerata. Bilo je puno ljudi, nije mogao taj samo jedan - kaže Colić.

Objašnjava da se radi dokumentacija kako bi se kod prostora Arheološke postave sagradila još 2 toaleta, a isto toliko će biti i na parkingu koji će se graditi kod kanala na kraju parka ispred Tvrđave.

Ipak, letnji koncerti ubuduće ne bi trebalo ni da se održavaju na tom prostoru, već će oni biti preseljeni u dvorište Arhiva gde će se graditi letnja pozornica.

Mala scena se planira u dvorištu Arhiva, bina će biti 8 puta 6 metra, postavićemo je tako da ne ugrozimo drveće, a ima i blizu trafo-stanica koja će biti potrebna. Čeka se građevinska dozvola, nadam se da će građevinski radovi krenuti uskoro - kaže zamenik gradonačelnika.

Koncerti u zatvorenom bi, prema ranijim najavama, trebali da se održavaju u budućoj zgradi Sajma, nakon rekonstrukcije postojeće zgrade pored supermarketa Maxi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan

    11:06 // 29. 7. 2021.

    Sramota.

  • Aleksa

    09:50 // 29. 7. 2021.

    Ovo je za rubriku verovali ili ne :-) Napredno, nema sta...

  • kamenko

    07:49 // 29. 7. 2021.

    Ovo će čitati gradski oci Niša i zlurado se podsmevati kolegama u Pirotu.
    Ja pozivam Niške čelnike da mesto svojih opštinskih wc-a počnu da koriste javne wc-e, konkretno wc na trgu kralja Aleksandra.
    Pre ulaska da se prekrste jer će možda skorani izmet da ih zaskoči iz wc šolja koje nemaju daske ili će nešto još gadnije i smrdljivije da iskoči iz pisoara i da ih napadnejerr onaj radnik, deda ser

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: