Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 8. 4. 2015.

| Društvo

"Država i lokalne samouprave sistemski diskriminišu Rome"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti

"15 minuta" - Osman Balić

"Laž je da smo demokratsko društvo jednakih šansi u kom postoji ravnopravnost" - rekao je predsednik "Yurom" centra Osman Balić, gostujući u emisiji "15 minuta" povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma.

Istraživanje nevladinih organizacija od pre nekoliko godina pokazalo je da među zaposlenima u državnoj upravi ima svega 0,01 odsto Roma što, kaže Balić, nije u skladu sa ustavnom obavezom proporcionalnog sistema učešća manjina u javnom sektoru.

Uz ocenu da se takav procenat u državnom sektoru prenosi i na društvo, Balić kaže da za takvu situaciju nije krivo celo društvo.

Krivi su ljudi koji vode državnu upravu i lokalnu samoupravu. U ovom konkretnom slučaju imate ministra i istog trenutka kada on stupi na dužnost, on mora da poštuje ustavnu obavezu. Ustavna obaveza je jasna, da mora da se vodi računa o proporcijonalnom sistemu učešća manjina u državnom i javnom sektoru. A dobro vaspitani političari to takođe znaju - kaže Balić.

Smatra da je situacija bila mnogo bolja pre 30 i 40 godina, pre memoranduma o zastupanju manjina u državnoj i lokalnoj samoupravi.

U sistemu Socijalističkog saveza, ta narodna organizacija, organizacija građana, u svom sistemu imala je 1.400 zaposlenih u svojoj administraciji. Sada ja mogu na prste dve ruke da vam nabrojim ljude zaposlene u državnoj administraciji, izuzimajući policiju, za koju sam čuo da sada ima oko stotinak zaposlenih Roma, što je odlična stvar - priča naš sagovornik.

U poslednjoj godini Dekade Roma u emisiji "15 minuta" Balić priča o tome šta je u tom projektu za pohvalu, a gde ima mesta za korekcije, o tome kako stereotip da Romi ne žele da uče nema nikakvu osnovu, načinima za smanjenje siromaštva i povećanje bezbednosti, o tome kako Romi žive u Nišu i zašto je 8. april za njih "dan tuge i pranja svesti javnosti prema Romima".


"Predlog da se romski jezik uvede u službenu upotrebu je nepotreban"

Komentarišući predlog Nacionalnog saveta Roma da se romski jezik uvede u službenu upotrebu u Opštini Kostolac, prema mišljenju Balića, potpuno je nepotreban i "nije ni u kakvoj vezi sa stvarnim potrebama Roma koji žive u Kostolcu", što, prema njegovim rečima, potvrđuju i meštani te opštine.

Zahtev je nerealan jer romski jezik nije standardizovan, ima nekoliko narečja i dijalekata, a ne postoji ni saglasnost o tome koje pismo bi trebalo da bude pismo romskog jezika. Ovo su pitanja koje će rešavati nove generacije obrazovanih Roma i lingvističkih stručnjaka. Predlog je preuranjen i nepotreban - smatra Balić.

On dodaje da Nacionalni savet u vezi sa ovim predlogom nikada nije ni konsultovao romsku zajednicu koja tamo živi i da je reč o zameni teza.

Kada je u pitanju položaj Roma, postoje mnoga važnija pitanja koja se tiču obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja kojima bi Nacionalni savet trebalo intenzivno da se bavi - kaže Balić.

On smatra da ovaj predlog ima funkciju političkog marketinga i manipulacije zbog trenutnih odnosa unutar Nacionalnog saveta u kom su, prema njegovim rečima, izmešane 3 do 4 partijske grupe koje "imaju turbulencije". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane

    23:56 // 8. 4. 2015.

    Kakav realan politicar.Neponovljiv.Kakav kosarkas takav covek.Znao sam da ce da uspe i sa dekadom.Bravo Seki.

  • djoka

    16:22 // 8. 4. 2015.

    Nisam primetio

  • Nikola

    15:31 // 8. 4. 2015.

    Jedini politicar u Nisu koji nije okaljao svoj obraz. Da drustvo nije toliko zatucano, svi bi podrzavali ovog coveka.

    • marko

      23:42 // 8. 4. 2015.

      KOštunice, ne lupaj kad ne znaš ništa

    • ferhad saiti

      18:29 // 11. 4. 2015.

      svi Niski politicari nisu dostojni ni cipele da mu brisu u prestojecim lokalnim izborima Romska stranka ce biti ta koja ce da promeni sistem u gradskim strukturama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: