Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:39, 9. 12. 2018.

| Društvo

Država korumpirala borbu protiv korupcije, uzbunjivači najhrabriji borci

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
korupcija pare
Kad će korupcija biti poražena?; Foto: flickr

Na 9. decembar, svetski Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) kaže da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja privatizacije, kao i u neusvajanju lokalnih antikorupcijskih planova, kao što je primer u Nišu. Kao najsvetliji primer navode uzbunjivače, od toga dvoje sa juga.

Na krilima obećanja o rešavanju spornih privatizacija je SNS uspostavio vlast 2012. godine, ali je najveći broj slučajeva 24 privatizacije ostao nerešen i neprocesuiran, a neki su zastareli, navodi BIRODI. Kao primer uzima slučaj Mobtela čiji je akter Bogoljub Karić prešao u tabor vlasti.

Svoju tezu o korupciji borbe protiv korupcije BIRODI dopunjuje slučajevima izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kada su na ta mesta postavljeni ljudi bliski SNS i učesnici Vučićeve predsedničke kampanje.

Prema mišljenju 53 NVO eksperta za oblast borbe protiv korupcije i srodnih oblasti borba protiv korupcije, Srbija ima borbu protiv korupcije koja je na trećinu od maksimuma - navodi BIRODI.

Stanje sa republičkog se preslikava na lokalni nivo u oblast izrade i primene lokalnih antikorupcijskih planova što je obaveza Srbije iz Poglavlja 23 u pregovorima sa EU.

Grad Niš kasni godinu i po dana sa usvajanjem strateškog dokumenta koji bi prethodio formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma, a i dalje predstavnici vlasti ignorišu napore boraca protiv korupcije da naprave novo antikorupcijsko telo. Slična je situacija sa mnogim gradovima u Srbiji.

Proces izbora lokalnih antikorupcijskih tela je netrasparetan i nevidljv i koristi se da se u LAF ne izaberu građani sa integritetom - navodi BIRODI.

Inače, gradska vlast u Nišu je izbacila BIRODI iz ovog procesa, istakavši da će OEBS da obavlja monitoring, iako je ova organizacija negirala da uopšte učestvuje u tome.

Borbu protiv korupcije najviše na svojim plećima nose građani - uzbunjivači, a BIRODI ističe Radeta Rašovića iz Niša, radnika i sindikalnog aktivistu koji je zbog ukazivanja na korupciju u Javno komunalnom preduzeću Gorica iz Niša dobio otkaz.

Drugi svetli primer sa juga, navodi BIRODI, jeste Čedoslava Ristić koja je ukazala na nezakonito postupanje komunalnog preduzeća Toplica iz Koršumlije, povela sudski spor i zaštitila svoja prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasen

    18:22 // 10. 12. 2018.

    Sto li je ovolika siritinja u korupciji? Da li se zna koj sloj drustva je u Srbiji vise u korupciji siromasni ili bogati zbog njih? Procentualno.

  • qgo

    10:16 // 10. 12. 2018.

    MA kakva borba protiv korupcije, cirkus nevidjeni. Pre par godina je toj agenciji podnesena prijava za korupciju jednog njenog clana. Agencija je, citiram "pogledala sajt firme u kojoj ta osoba radi i zakljucila da nije bilo korupcije."

  • Sadomazohizam

    18:58 // 9. 12. 2018.

    Koja borba protiv korupcije ako nema novcane koristi, to je cist sadomazohizam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: