Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 17. 4. 2013.

| Društvo

Država ne odustaje od uljnih škriljaca

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
uljni-skriljac.jpg
Uljni škriljac foto: seebiz.eu

Zainteresovanih investitora za “aleksinačku naftu” ima, ali, kako kaže ministarka energetike i regionalnog razvoja Zorana Mihajlović, prvo treba odrediti ciljeve.

Najpre treba istražiti teren, kaže ministarka, jer se još uvek ne zna koliko uljnih škriljaca imamo.

- To se nije još uvek istražilo u potpunosti. To je prvi korak, a zatim naći način na koji će to biti eksploatisano - poručila je ministarka Mihajlović iz Niša.

Treba odlučiti, naglašava ministarka, kome će se poveriti poslovi eksploaticije.

- Hoće li to raditi državna kompanija, većinski, manjinski...kako će to izgledati u budućnosti? Ovaj korak na Vladi još nismo razmatrali - rekla je ministarka.

mihajlovic Zorana Mihajlović, foto: infobiro.tvSvi podaci o uljnim škriljcima na teritoriji Srbije, kojih najviše ima u okolini Aleksinca, su, kako kaže ministarka, samo na nivou procene. One pokazuju, naglašava Mihajlović, da bi mi iz postojećih kapaciteta mogli da dobijemo sintetičke nafte najmanje za narednih 70-80 godina.

Ipak, neophodna je precizna studija izvodljivosti i pravi podaci, a tek nakon toga bi moglo da se krene sa eksploatacijom, ali, naglašava ministarka, u skladu sa zaštitom životne sredine.

- Posebno napominjem zbog toga što eksploatacija uljnih škriljaca i dosta negativnih uticaja na životnu sredinu. Nove tehnologije se jesu pojavile i ukoliko možemo da ih koristimo ja sam samo za to - rekla je Mihajlović.

Kako je avgusta prošle godine izjavio ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević interesovanje za eksploataciju uljanih škriljaca iz okoline Aleksinca pokazali su Rusi, tačnije Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duki

    08:58 // 18. 4. 2013.

    Kad vidim ovu ministarku,nekad sipatija a sad me glava zaboli.Toliko je nepricipijelna i omražena u narodu,dođi na jug Srbije,i budi medju niskim slojevima,i da vidiš kako ljudi žive,biće još nepredviđenih slučajeva i dr....

  • zoran

    08:52 // 18. 4. 2013.

    Od kada ste ispunili obecanje o jeftinijoj struji poslepodne sve Vam verujem.

  • iva

    08:49 // 18. 4. 2013.

    neka gospodja mihajlovic pozove dnevni list politika i u jednom broju iz devedesetih godina naci ce podatak koji su objavili kanadski strucnjaci na osnovu ispitivanja o kolikim se resursima radi. ako se dobro secam cifra je nekih 50 hiljada miliona tona

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: