Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 16. 1. 2018.

| Društvo

Država ograničava razvoj niškog aerodroma zbog beogradskog

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti, Tango Six
aerodrom
Centralizacija na delu; Foto: A. S.

Niški i druga 2 lokalna aerodroma su zaštićeni ograničenjem na milion putnika u sledećih 12 godina, tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, nije precizirao da li se ovakva “zaštita” odnosi na godišnji broj putnika i da li važi zbirno za sva 3 aerodroma ili samo za niški. Stručnjaci osuđuju da država limitira promet putnika niškom aerodromu.

Govoreći o ispregovaranoj koncesiji za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” sa francuskom firmom Vinci, predsednik Vučić objasnio je da se razvoj regionalnih aerodroma Niš, Ponikve i Morava ne dovodi u pitanje iako je spomenuo cifru od milion putnika.

Ipak, kako prenosi specijalizovani portal za avijaciju i vazduhoplovstvo Tango Six, analitičar Alen Šćurić tvrdi da je svako limitiranje štetno i za državu i za ove aerodrome.

Najbitnije je da ovakva odredba potpuno veže ruke Srbiji da eventualno odgovori na moguće neprihvatljivo ponašanje Vincia u budućnosti, protivmerama kao što su podsticanje razvoja Niša ili Morave kao alternative. Uz to apsolutno je nerealno da bi uz ovakvo ograničenje Srbija mogla Niš, Moravu i Ponikve prodati ili dati u koncesiju. Nema tog koncesionara ili vlasnika koji bi kupio aerodrom sa ograničenjem od samo milion putnika, što je u startu na granici profitabilnosti - objašnjava Šćurić.

Ovaj stručnjak postavlja i pitanje stabilnosti razvoja Aerodroma “Konstantin Veliki”, jer je projekcija njegovog rasta na 500.000 putnika do 2020, a milion putnika do 2022. godine.

I što nakon toga, još 8 godina Niš se neće moći razvijati? - pita se Šćurić.

Kako ugovor između Srbije i kompanije Vinci još nije potpisan, što će se po najavama zvaničnika desiti u prvom tromesečju ove godine, postoje nagađanja koliko će biti limitiran promet putnika niškog aerodroma, ali Šćurić uvodi principijelno pitanje.

Vlasnik niškog aerodroma nije Republika Srbija, nego grad Niš. Kako neko ko nije vlasnik aerodroma može ograničavati tuđe vlasništvo, postavlja se pitanje znači li to da će država nacionalizovati niški aerodrom? - navodi Šćurić.

Iz rukovodstva Aerodroma “Konstantin Veliki” direktor Vladica Đurđanović poručuje “da nemaju nikakvih informacija o bilo kakvom ograničenju razvoja saobraćaja na aerodromu "Konstantin Veliki" vezanih za koncesiju beogradskog aerodroma”.

Razvoj ruta, mreže destinacija aerodroma "Konstantin Veliki" definisan je našim razvojnim planovima koje nesmetano u potpunosti realizujemo. Koncesija aerodroma "Nikola Tesla" ni u kom slučaju ne moze da šteti razvoju aerodroma "Konstantin Veliki", naprotiv, očekujemo dalji rast broja putnika, broja avio kompanija, destinacija i prihoda - kaže Đurđanović.


Miša Brkić: Utrapiti beogradski aerodrom po cenu da svi ostali po Srbiji pocrkaju

Novinar i analitičar Miša Brkić ističe da su niška lokalna samouprava i niški aerodrom morali da se pobune protiv bilo kakvih mogućih ograničenja. Navodi i primer Hrvatske gde, kako kaže, i pored koncesije za zagrebački aerodrom nije ugušen ni ograničen razvoj ni osječkog, ni pulskog, ni riječkog, ni zadarskog, ni dubrovačkog aerodroma. Svaki od njih razvija se i raste, kaže Brkić, pa su mnoge kompanije zainteresovane za njih.

Ograničenjima niški aerodrom neće biti primamljiv nikome da ga kupi ili uzme u koncesiju. Ako država svojim odlukama dovodi aerodrom u podređen položaj, pa naravno da ono neće imati šansu na tržištu. Srbija i dalje živi u centralističkom modelu državne ekonomije. Cilj je bio da se što bolje utrapi beogradski aerodrom po cenu da svi ostali po Srbiji pocrkaju - rekao je Brkić.

Aerodrom u Nišu treba da ostane luka za niskotarifne avio-kompanije, dodaje Brkić, i ne treba da se u njegov razvoj meša “beogradska pamet”.

Podsetimo, Aleksandar Vučić izjavio je da je država "dozvolila" niškom aerodromu da se razvija, što su niške organizacije ocenile kao "najgori primer centralizacije". Sa niškog Aerodroma “Konstanstin Veliki” lete trenutno 3 lou-kost kompanije. Poslednjih godina beleži se rast broja putnika, pa je prošle 2017. kroz nišku vazdušnu luku prošlo 300.000 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miša

    13:38 // 17. 1. 2018.

    A kada će Wizz ili Ryan da ubace Brisel u red letenja?

  • PeM

    13:02 // 17. 1. 2018.

    Beograd je navikao da "sluša" Brisel, pa po tom principu, očekuje (valjda smatra i ima pravo) na to da diktira Nišu "šta se može".. Doduše, iz onoga već viđenog (šta su, uz pomoć tzv. "Nišlija" uništili,od privrede Niša), izgleda stvarno, da "im se može"...

    • Milica Pihler

      23:50 // 24. 2. 2018.

      slažem se da ni jedno ograničenje ne može biti stimulativno za ostale aerodrome. Ali dajte da gledamo činjenice: 1. Morava i Ponikve trenutno nemaju nikakav putnički promet. 2. Niš je u 2016- 2017. Imao ogroman rast od 300 posto i ukupan promet od 330 hilj putnika. 3. Pitanje je da li je realna projekcija da do 2022. Niski aerodrom ima već 1 milion putnika, jer pogledajte Tuzlu i Sarajevo-

    • Milica Pihler

      23:56 // 24. 2. 2018.

      Znaci Tuzla i Sarajevo- najnaseljeniji delovi BiH i dva jedina medjunarodna aerodroma su prošle godine imala promet od 550 hilj i 990 hilj. Pre 10 god Sarajevski aerodrom je imao već 550 hilj. Da li je realno da Niš sa 330 hilj poraste za 5 god na 1 mil? Tuzla je rasla daleko brze od sarajeva ali ne možemo porediti broj stanovnika u centralnoj bih sa južnom srbijom. Samo činjenice..samo informisan

    • Milica Pihler

      00:03 // 25. 2. 2018.

      Aerodromu u Podgorici koja je ipak administrativni centar jedne države je sa 320 hilj u 2005 trebalo 12 god da dođje do 1 mil putnika u 2017. Tako da pre nego sto stalno bljujete vatru probajte da googlujete informacije. Da li je 2022 i 1 milion putnika za Niš realnost?

  • Mihalis Emanuil

    09:30 // 17. 1. 2018.

    Aerodrom u Nišu je realnost i aerodromi Morava i Ponikve nisu mu konkurencija sada a ni u budućnosti. Ne treba se konfrontirati sa aerodromom Nikola Tesla već gledati koje su poslovne mogućnosti otvorene ka Rusiji a nisu iskorišćene. Niš i ovaj deo Srbije poslovno povezivati sa postojećim destinacijama do maksimuma, to je pravi put razmišljanja i delovanja, a to uobličiti sa ruskim avio firmama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: