Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 12. 8. 2021.

| Društvo

Državna sekretarka ne zna imena članova komisije, ali zna da razmatraju žalbe na konkurs za ekološke projekte

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Konkurs
Iz Niša najviše para otišlo Studentskim organizacijama; Foto: JV

Ko će odlučivati o žalbama nevladinih organizacija koje poručuju da konkurs Ministarstva zaštite životne sredine nije bio regularan nije poznato, jer i državna sekretarka Ministarstva Ivana Hadži Stošić kaže da ne zna ko komisiju čini. Kaže da je rok za žalbe prošao i da komisija sada razmatra prigovore. Iz Koalicije Otvoreno o konkursima traže da se konkurs poništi i ponovi jer imaju dokaze o koruptivnim radnjama.

Iz Koalicije "Otvoreno o konkursima" tvrde da je Ministarsvo za zaštitu životne sredine novac podelilo netransparentno i da će milione građana Srbije za ekološke projekte dobiti organizacije koje se ne bave ekologijom, državna sekretarka Ivana Hadži Stošić poručuje da je rok za žalbe prošao. sekretarka Državna sekretarka tokom boravka u Nišu; Foto: JV

Preliminarna lista je izašla, rok za žalbe i prigovore je završen, komisija će razmotriti sve žalbe koje su pristigle i na osnovu toga će se napraviti konačna rang lista, a sve je rađeno na osnovu uredbe koja rešava ovakve pozive – kaže Hadži Stošićeva.

Veliki deo novca od ukupno 70 miliona dinara otišao je novoosnovanim organizacijama koje se ne bave zaštitom životne sredine, nepoznate su javnosti, sportskim udruženjima i sportskim savezima, navode iz Koalicije i traže da se konkurs poništi i ponovi.

Iako je u samom tekstu konkursa kao neophodni preduslov za učešće predviđeno da podnosioci prijava moraju imati zaštitu životne sredine kao jedan od statutarnih ciljeva, u statutima 8 udruženja čiji se projekti predlažu za finansiranje o tome nema ni reči, a za finansiranje njihovih projekata je predviđeno ukupno 7.235.000 dinara – navode u saopštenju.

Pravni fakultet Za "Zelene pravnike" više od milion i po dinara; Foto: Wikipedia/AlexMiltDok su predstavnici nevladinih organizacija istakli da bodovna lista nije javna i da imena komisije nisu poznata, odgovor na pitanje ko čini komisiju nije znala ni državna sekretarka.

Ja zaista članove komisije ne znam - kaže Hadži Stošićeva.

Za Koaliciju Oko problematično i to što je 10 udruženja čiji su projekti odabrani ove godine promenilo statut.

Predlogom liste vrednovanja prijavljenih projekata čije se finansiranje predlaže obuhvaćeno je ukupno 79 podnosilaca prijava, s tim da čak 47 njih nema ni zvaničnu veb prezentaciju, dok 27 udruženja nema nijedan kanal komunikacije, ni veb-sajt, ni stranicu na jednoj društvenoj mreži, a pet udruženja osnovano je u poslednjih godinu dana - dodaje se u saopštenju.

Filozofski-ulaz-V.-Milić I studenti Filozofskog bi da brinu o ekologiji; Foto: privatna arhivaPodsetimo, milionske iznose na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila su studentska udruženja, zbog čega ekološki aktivisti smatraju da je ispolitizovan. Tako je Savez studenata Pravnog fakulteta za projekat "Zeleni pravnici" dobio 1.550.000 dinara. Šta su zeleni pravnici, za sada, ostaje bez objašnjenja jer odabrani nisu želeli da govore o konkursu. Novac je predviđen i za Savez studenata Filozofskog fakulteta, Savez studenata Univerziteta u Nišu i studentska organizacija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Na pitanja kada je zakazano potpisivanje ugovora i da li će konkurs eventualno biti poništen već nedelju dana ne odgovaraju iz Ministarstva. U saopštenju na svom sajtu navode da kritike nisu utemeljene na činjenicama, nego na ličnom nezadovoljstvu udruženja koja nisu dobila novac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovannn

    16:10 // 13. 8. 2021.

    Drz. sekretarka, sramota za Srbiju
    Mesto u preduze u nije imala,mnogo je bila dobra!
    Gde zivimo, ona Drz. sekretar?
    E da nije tate i stranke mu!

  • Vojvodina

    12:55 // 13. 8. 2021.

    E Nislije glupi li ste ? 1990 god je ustavom ukinuta Decentralizacija, i od tada vase pare idu za Beograd, i od tih para ovakvi se zaposljavaju, a iz Nisa vise niko . Umesto da osnujete stranku za Nis i trazite vracanje ustava od pre 1990 i non stop o tome pisete. I da vase pare ostaju vama, vi komentarisete posledicu, ovakvih kao ova je 600.000 u Beogradu zaposlenih

  • AntiPA

    07:49 // 13. 8. 2021.

    Kakav spin! Kada odete na sajt i pogledate potpisnike saopstenja nema niti jedna organizacije koja je bila na konkursu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: