Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 8. 4. 2018.

| Društvo

Državni sekretar: "Južne vesti" da se obrate nama zbog pritisaka

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Gajović Kvaka23
Prošle godine "Vranjske" ugašene baš po ovom receptu; foto: Print screen/Youtube

Povodom raznoraznih pritisaka i pretnji, kako je to objasnio državni sekretar zadužen za medije Aleksandar Gajović, novinari treba da se obrate Ministrarstvu kulture i informisanja. To isto važi, prema njegovim rečima i za Južne vesti, koje su već godinama meta poreske inspekcije i čiji se oglašivači zastrašuju, uprkos tome što pretnje dolaze od još jednog državnog aparata.

Ipak, Gajović je u emisiji Kvaka23 rekao da nema dovoljno informacija o slučaju niškog portala, te da bi trebalo da se urednik Južnih vesti Predrag Blagojević obrati njemu.

Neka se gospodin Blagojević nama obrati da vidimo o čemu se tu radi. Niste mi dali dovoljno elemenata da bih mogao da zaključim. A elementi bi morali biti i u pisanoj formi, kako bismo imali uvid o čemu se tu radi, ko ga pritiska, zašto i na koji način. Neka se on nama javi, mi ćemo, ja lično i sektor medija u Ministarstvu kulture i informisanja, pomoći svakom kolegi koji smatra da su mu ugružena prava i slobode – zaključio je Gajović.

Državni sekretar je nedavno rekao da je "najveći problem novinarstva u Srbiji što novinari ne čitaju zakone" i pozvao da se svi napadi prijave državnim institucijama.

Podsetimo, tokom poslednje četiri godine Južne vesti su u tri navrata po nekoliko meseci proveravali poreski inspektori. Uprkos tome što nikada ništa nisu našli, ovih dana su ponovo u niškom portalu čak dve inspekcije, koje temeljno “češljaju” sve papire. Sada je to dobilo i nove razmere pošto su, kako je ispričao urednik Predrag Blagojević, počeli da zastrašuju i oglašivače i saradnike najčitanijeg portala na jugu Srbije.

Kako smatra director Južnih vesti Vitomir Ognjanović, jasno je da pre svega postoji interes da se sazna ko to ovaj medij finansira “pod velom neke teorije zavere ili izdaje”. O ovom problemu izveštavali su mnogi mediji.

Tema emisije Kvaka23, koju možete pogledati na linku, bila je nova Strategija za medije.


"Nacrt nove medjske strategije uskoro na javnoj raspravi"

Iako u pisanju nove Strategije za medije nisu učestvovali predstavnici UNS, Medijske koalicije (NUNS, NDNV, Lokal press, ANEM, AOM), kao i Asocijacije medija, državni sekretar rekao je da ona "apsolutno" ima legitimitet.

Radnu grupu za izradu nove medijske strategije prvo je napustila predstavnica Udruženja novinara Srbije, upravo zbog imenovanja Gajovića, kog je optužila za mizoginiju. Za njom su otišli i predstavnici Asocijacije medija, a zatim i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, jer su, kako piše N1, rekli da je ceo proces obesmišljen.

Gde, u kom zakonu piše da oni moraju da budu članovi radne grupe? Država im je poverila posao, koji su oni prihvatili i počeli da rade, a zašto su napustili radnu grupu treba pitati njih. O onima koji su napustili radnu grupu u ovoj zemlji se nažalost više priča, nego o onima koji su ostali da rade. Znači, više ćemo da damo prostora i glorifikovaćemo one koji neće da rade, za razliku od onih koji hoće da rade. To su anomalije našeg društva, da više cenimo neradnike, nego radnike – ispričao je Gajović.

Ova Strategija za medije, kako je Gajović ispričao u intervjuu za FoNet, trenutno je u jednom od sekreterijata Vlade Srbije. Kada dobiju odobrenje da je postave na sajt, navodi Gajović, tada će početi i javna rasprava.

Inače, poslednja Medijska strategija rađena je pre nešto više od tri godine i sa njom su bili saglasni mnogi mediji, civilni sektor i međunarodne institucije. Sem brojnih zakona, ovom Strategijom je predviđeno i povlačenje države iz medija, a Gajović je sada rekao da će se država normativno i vlasnički vratiti u medije, “ukoliko to bude javni interes građana Srbije”.

Gajović je govorio i o nacrtu nove Medijske strategije, koji će "uskoro" biti u javnoj raspravi

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • пензионер МАРК

    17:44 // 12. 4. 2018.

    Вероватно да се Вама није обратио зато што Вам "много" верује!

  • penzionerka

    18:36 // 9. 4. 2018.

    Cenzura i diktatura.Treba samo pogledati niske TV i videti kako se voditelji slihtaju i iskljucuju ljude koji hoce da kazu svoje misljenje,a nisu u skladu sa uredjivackom politikom.Jad i beda.

  • djuram

    09:17 // 9. 4. 2018.

    Diktatura na delu.Podrska JV da budu i dalje nezavisne i objektivne u svom radu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: