Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 26. 5. 2024.

| Društvo

"Državno otvaranje" renovirane niške kasarne "Filip Kljajić", obišli je premijer i jedan radnik EDS-a

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
IMG_9703
Renovirana kasarna "Filip Kljajić"; foto: Milan Zirojević

Obnovljenu zgradu stare niške kasarne "Filip Kljajić" na Bubnju posetili su predsednik Vlade Miloš Vučević i ministarka pravde Maja Popović i "otvorili je" za nove stanare - Više tužilaštvo u Nišu i 4 suda. Iako najavljena kao državna poseta, najbliže društvo premijeru i ministarki bio je radnik Elektrodistribucije i prvi na listi SNS-a u Nišu Dragoslav Pavlović.

Niški Prekršajni sud i Više javno tužilaštvo preseljeni su pre dve i po godine u severno krilo nekadašnje kasarne “Filip Kljajić” na Bubnju, a sada će i ostali.

U renoviranoj zgradi ubuduće će raditi Više javno tužilaštvo, Prekršajni, Privredni, Upravni i Viši sud u Nišu. IMG_9697 Renovirana kasarna "Filip Kljajić"; foto: Milan Zirojević

Stara zgrada inžinjerijske kasarne “Filip Kljajić” ima 9.700 kvadrata, tu bi trebalo da radi 320 zaposlenih, a njena adaptacija u palatu pravde traje oko četiri i po godine.

Sada je sređena - moderne, komforne sudnice, opreme za video-prenos, stolice za publiku i stranke, a unutrašnjost zgrade zadržala je i staru estetiku - crvene cigle koja su veza sa prošlošću ovog zdanja.

Ipak, to je forma, a kada će biti poboljšana suština - borba protiv korupcije i kriminala, pitanje je koje nije dobilo odgovor jer pitanja i nisu bila dozvoljena.

Premijer Vučević rekao je da je ovo ambijent koji građanima Niša treba da u pravim uslovima omogući da dođu do prava i pravde. IMG_9695 Renovirana kasarna "Filip Kljajić"; foto: Milan Zirojević

Ovo je nešto što mora da ima ozbiljna država. To je odraz snage države - rekao je Vučević.

Tužiocima i sudijama poručio je da jesu nezavisni, ali da ne zaborave da su odgovorni prema građanima.

Ministarka je rekla da zgrada ima 13 sudnica sa najmodernijim nameštajem, audio i video-opremom, 51 kabinet za sudije i tužioce, kao i posebno opremljeni deo za zaštićene svedoke.(/slika 4)

Velelepna zgrada građena u stilu neoromantizma na prelasku između 19. i 20. veka.

Zgrada je pod zaštitom države od 1983. godine, neki objekti podignuti su još 1899. godine u vreme kralja Aleksandra Obrenovića. IMG_9679 Renovirana kasarna "Filip Kljajić"; foto: Milan Zirojević

Otvaranju su prisustvovali i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Jelena Žarić Kovačević, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, kao i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Neuobičajeno za ovakve protokole ( ne i za kampanje) jeste prisustvo radnika EDS-a koji je bio "prvi pratilac" premijera, istaknutiji i od gradonačelnice, a reč je o prvom na listi SNS-a u Nišu Dragoslavu Pavloviću. O izborima nije bilo reči u obraćanju.

IMG_9681 Renovirana kasarna "Filip Kljajić"; foto: Milan Zirojević

*Pavlović je zaposlen u EDS-u, ne u EPS-u kako je u prvobitnoj verziji teksta nenamernom greškom napisano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:52 // 28. 5. 2024.

    Iz dijaspore-Pa, sto si pobegao na truli Zapad, kad j ovde, u Nisu, sve bolje i bolje! Ugasi te djubre televizije- lazovizije, zovi ljude, idi na društvene meze... da ti kazu sta je stvarnost!

  • Iz dijaspore

    10:14 // 28. 5. 2024.

    Gledam iz daleke zemlje kako se Niš gradi i sredjuje. Svaka čast. Pratim sve vesti i dogadjaje u gradu, a već 5 godina ne živim tamo. Prvi put vidim napredak u mom rodnom gradu. Lepo...

  • neko iz mase

    09:50 // 28. 5. 2024.

    ...mogli su da srede i dvorište bivše kasarne a ne da ostave blato i baruštine, da poseču ono drveće koje je sadjeno bez ikakvog reda i koje se iskrivilo. Visoko drveće treba poseći i posaditi neko nisko kako bi se videla nova fasada, čemu sredjivanje fasade ako je niko ne vidi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Grejna sezona, prazne žar.

Ćumur čitalac

Tekst: Gorela dva kamiona niške JKP "Mediana"

Pronađite nas na: