Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 11. 4. 2019.

| Društvo

Dualno obrazovanje - spoj teorije i prakse za lakši dolazak do posla

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
panel vlasotince
Dualno obrazovanje u Srbiji zasad daje pozitivne rezultate, foto: Agencija Publika

Saradnja škole i privrede kroz dualno obrazovanje zasad je dobra, ocenili su na jučerašnjem skupu u Vlasotincu predstavnici Ministarstva prosvete, škola i preduzeća. Učenici lakše usvajaju znanja, a kroz praksu u preduzećima “kuju” potrebne veštine za budući posao.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijele Grujić, dualni sistem je dobar jer priprema mlade za posao u praksi, a ne sprečava ih da nastave sa obrazovanjem ako to žele.

Naša deca uče za ocenu. Ocena je samo naša procena. Ako nema procene iz kompanije, gde se stiču veštine i znanja, nema ni željenih rezultata. Međutim, rezultati zasad pokazuju da je ovaj sistem itekako dobar - rekla je Grujićeva.

panel vlasotince Na panelu u Vlasotincu učestvovali predstavnici škola, ministrstva i preduzeća, foto: Agencija Publika Jedna od škola sa juga Srbije u kojoj postoji sistem dualnog obrazovanje je vlasotinačka Tehnička škola, a prema rečima direktora Milivoja Đorđevića, program se uspešno sprovodi.

Ministarstvo prosvete dodelio je priznanje našoj školi za izuzetnost u radu na području građevinarstva i za sveukupan uspeh u sprovođenju dualnog obrazovanja - kaže Đorđević.

Inače, u Srbiji se trenutno sprovodi pilot projekat, a osim škola, kako se čulo na jučerašnjem skupu, veliko je interesovanje privrede za ulazak u ovaj sistem. Do sada je, u saradnji sa Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom, angažovano 600 preduzeća.

Ove godine očekujemo preko 1.000 preduzeća u kojima će deca moći da praktikuju teorijska znanja. Dosadašnja iskustva pokazuju da učenici iz škole izlaze kao ljudi sa formiranim radnim navikama i većim stepenom odgovornosti - kažu organizatori.

Inače, dualno obrazovanje primenjivaće se u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim stručnim školama, kao i u specijalističkim školama od školske 2019/2020 godine.

Učenici će praksu moći da obavljaju kod jednog ili više poslodavaca, najviše 30 sati nedeljno, a učenje kroz rad mora biti u skaldu sa planom i programom nastave.

ucenici vlasotince Zadovoljni i učenici, foto: Agencija Publika

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ???

    17:59 // 11. 4. 2019.

    Gde dete da posaljes na praksu,kada ne radi nista? Samo da mota kablove.Privatnici bi ih koristili kao radnu snagu,a sta mogu i tu da rade,osim da prave pljeskavice? Da ima industrije,bila bi druga prica.Mozda kuvari i mogu da nadju mesto za praksu,automehanicari,ali ostali - mrka kapa.

  • Milan

    12:16 // 11. 4. 2019.

    Dualno obrazovanje, iznajmite prostoriju 2000m2 ubacite masine,alate i praksa na delu, a ne da promovisete firme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: