Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 22. 8. 2023.

| Društvo

Dubioza Kolektiv: Ispunili smo dečačke snove, a to nas i dalje drži na okupu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Britkim tekstovima i specefičnim fuzijama muzičkih žanrova bosanskohercegovački bend Dubioza Kolektiv skrenuo je pažnju publike svih zemalja bivše Jugoslavije. Na nedavno završenom Nišvil džez festivalu proslavili su sa Nišlijama 20 godina dugu karijeru, koju je obeležilo 10 albuma i preko 1.000 koncerata u 40 zemalja. Basista benda Vedran Mujagić u emisiji "15 minuta" Južnih vesti ističe da je za svaki bend važno da ne preskaču stepenice, već da moraju krenuti od nule.

“Dobro se sećamo tih početaka, pre 17, 18 godina, kada je bend svirao pred 50 ljudi u praznom klubu”, prisetio se Mujagić u emisiji i istakao da zato cene ljude koji danas kupuju karte za njihove koncerte, jer znaju koliko je rada i godina to iziskivalo.

Nije se desilo da počneš da sviraš i postaneš slavan, to se ni u holivudskim filmovima ne dešava, nego moraš da odradiš svoj deo priče. Mi smo zahvalni da nam se dešava to što se dešava i da imamo priliku da kažemo da smo posle 20 godina odsvirali preko 1.000 koncerata, izdali 10 albuma i obišli svet. To je ispunjenje naših dečačkih snova, što nas i dalje drži na okupu i daje energiju da nastavimo raditi. Svi se bave onim što su maštali da bi se voleli baviti kada porastu. Mi smo porasli i bavimo tim što želimo - rekao je Vedran Mujagić.

Nagli rast popularnosti Dubioze Kolektiva, Vedran objašnjava time što je Jutjub profilisao kao platofrma za objavljivanje muzičkih spotova, ali pre svega time što su od nastanka benda odlučili da će svirati gde god budu mogli.

Činjenica je i da smo pre 2009. godine kada se pojavio Jutjub već smo imali “utakmice u nogama” i odsvirali neke koncerte i znalo se zna nas. To je taj tradicionalni način kako su bendovi radili “pređenim kilometrima”, a ne digitalnim pregledima. S druge strane imali smo priliku da živimo u interesantnim vremenima kada se dešavala tranzicija i kada su digitalne platforme rasle, a mi smo gledali kako da svaku od njih “zloupotrebimo” za vlastitu korist i da dođemo do što većeg broja ljudi. Mi smo bili prvi bend u regionu koji je besplatno omogućio “daunload” svojih pesama - kaže Vedran.

Dubioza Kolektiv Gost emisije "15 minuta" bio je basista "Dubioze kolektiv" Vedran Mujagić, koji je govorio od 20-godišnjoj karijeri benda; foto: JV Takođe je u emisiji “15 minuta” Južnih vesti rekao da kako se pojavi nova društvena mreža, trude se da budu aktivni i na njima, jer svaka platforma je rezervisana za određene generacije, te da oni kao bend žele da prave kompromise sa kojom će i kako komunicirati.

Govorio je i o evergrin pesmama koje su posle 20 godina i dalje aktuelne, ali i pokušajima da njihovi koncerti budu otkazani. Takođe, o njihovoj specifičnoj fuziji žanrova, društveno angažovanim tekstovima, ali i povezanošću sa džezom, kao i nastupu u Nišu pre skoro jedne decenije.

Cela emisija nalazi se na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: