Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 14. 7. 2020.

| Društvo

Dugo čekanje na rezultate testova, građani danima u neizvesnosti

Autor:Ljubomir Filipov, Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
dom-zdravlja2-korona-nis-foto-vkeser
Rezultati testova sporo stižu u Leskovcu; Ilustracija; foto: V. Keser

Pre par dana jedan Leskovčanin sa simptomima na kovid preminuo je, a da nije dočekao rezultate svog testa. Trenutno se u Jablaničkom kraju čekaju rezultati za 549 uzetih uzoraka, a građani koji daju bris najmanje nedelju dana žive u neizvesnosti da li će on biti pozitivan ili negativan. Iako u niškom Kliničkom centru kažu da je drugačija situacija u ovom gradu i da rezultati za uzorke uzete ujutru stižu istog dana, 62-godišnja Nišlijka kaže da na rezultate testa čeka skoro 3 nedelje.

Slučaj preminulog Leskovčanina postavio je pitanja koliko građani juga Srbije čekaju na rezultate testova. U Srbiji se odustalo od dugonajavljivanog, ali kratkotrajnog, masovnog testiranja, trenutna je namera države da se testiraju samo oni sa indikacijama na kovid, a premijerka Srbije Ana Brnabić priznala je da je došlo do zagušenja u obradi testova.

Po najmanje nedelju dana Leskovčani čekaju da im stignu rezultati testiranja na virus korona iz laboratorije "Vatreno oko“ u Beogradu, a nadležni ne objašnjavaju zbog čega se toliko dugo čeka.

Da je skoro nedelju dana čekala na rezultate testiranja na koronu, a u međuvremenu zbog neadekvatnog lečenja dobila i bronhitis, priča za Južne vesti jedna Leskovčanka.

Prema njenim rečima, kod lekara opšte prakse nije mogla da ode dok joj ne stigne negativan test jer je imala neke od simptoma karakterističnih za kovid.

Posle skoro nedelju dana mi je stigao negativan nalaz. Međutim, u međuvremenu mi se razvio bronhitis jer nisam mogla da odem kod lekara jer sam par dana imala temparaturu i kašalj, što su neki od simptoma korone. Nedopustivo je da se ovoliko čeka, pojedinci i umiru dok im dođu rezultati - kaže ona.

Dodaje i da je iscrpljujuće psihički da neko toliko dugo čeka na rezultate, naročito što za to vreme ne može nigde da se kreće jer mora u izolaciju.

Ja sam nakon testiranja napismeno dobila da ne smem da izazim iz kuće dok mi ne stignu rezultati. Razumem zbog čega oni za koje se sumnja da imaju koronu moraju u samoizolaciju, ali svakodnevno zvanje i proveravanje da li su rezultati testa stigli je maltretiranje i za pojedinca i za celu porodicu - kaže Leskovčanka.

Aleksandra Nikolić, v. d. direktorka leskovačkog Zavoda za javno zdravlje kaže da su PCR testove počeli da šalju laboratoriji u Batajnici, ali ne objašnjava zbog čega se toliko čega na rezultate testiranja.

Prema preporukama Instituta Batut, prešli smo na laboratoriju u Batajnici, tamo ćemo nositi uzorke na PCR test - kaže Nikolićeva.

Rezultati testiranja ni danas nisu stigli iz laboratorije, a u Zavodu kažu da ih očekuju u toku dana. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, čekaju se rezultati za 475 testiranih Leskovčana, odnosno 549 sa teritorije Jablaničkog okruga.

Inače, od početka epidemije u Jablaničkom okrugu koronom je zaraženo 1.050 osoba, a najviše obolelih je u Leskovacu - 850. U Vlasotincu je registrovano 120 slučaja, Lebanu 60, Bojniku 28 i Medveđi 22.


Nišlijka čeka na kontrolni test od 25. juna

Skoro 3 nedelje u svom domu na rezultate testa čeka 62-godišnja Nišlijka. Doktori su ustanovili da je pozitivna 11. juna, a sada čeka rezultate ponovljenog testa da bi znala da li je preležala ovaj virus.

Simptomi su krenuli 6. juna, imala sam sve simptome sem temperature. Tada nisu hteli da me testiraju, na sopstveni zahtev sam se testirala. Serološki je pokazao negativan rezultat, PCR na sopstveni zahtev je pokazao da sam ipak pozitivna. Na trijaži u Infektivnoj klinici doktori su ustanovili da nema upale pluća, da je stanje srednje teško i da se lečim od kuće - priča Nišlijka.

Rezultati tog testa koji je pokazao da je pozitivna na novi virus stigli su za manje od 24 sata, ali rezultate kontrolnog još čeka. infektivna Nema rezultata za 62-godišnju Nišlijku; foto: V. Keser

Kontrolni test sam radila 25. juna i taj rezultat mi niko nije javio. Zvala sam Infektivnu kliniku, nema odgovora. Čekam rezultat od 25. juna. Ništa mi nije javljeno, ne znam da li bezbedno da izađem napolje, da li deca mogu da dođu u posetu. U četvrtak će biti 3 nedelje - kaže Nišlijka.

Da ima dovoljno testova, a da rezultati stižu ubrzo kažu u niškom Kliničkom centru. Portparol centra Nikola Marković kaže da se testiraju svi pacijenti, a da testova ima dovoljno.

Možda je bio problem pre 2 nedelje, jedan ili dva dana je bio zastoj i smanjen broj testiranja. Onda se Veterinarski institut uključio i mi bukvalno sve pacijente koji su hospitalizovani testiramo. Za komercijalne svrhe, za druge stvari je nadležan Instituz za javno zdravlje. Što se tiče naših pacijenata sve testiramo i rezultati stižu, ako se uzme rano ujutru, stižu već u toku dana. Ako ne, narednog dana stižu rezultati. Testova ima za sve pacijente - kaže Marković.

Za razliku od Niša i Leskovca, uzorci iz Pirotskog okruga sada se šalju u Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, a kako kažu u Zavodu za javno zdravlje na rezultate se malo duže čeka, ali su zadovoljni brzinom pristizanja rezultata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sinisa Sivcev

    13:55 // 23. 11. 2020.

    Heroji a samo rade svoj posao i to traljavo. Zamislite coveka koji je umro a nije docekao rezultat testa

  • Mara

    20:33 // 14. 7. 2020.

    Sramota.I grehota.Nije trebalo da im se da povećanje ionako ništa ne rade.

    • Gaga

      02:37 // 15. 7. 2020.

      Podji samnom 24 h u smeni od toga 12 h u skafenderu da kotrljamo boce za kiseonik do pacijenata. Pa kad skines skafander kao da si izaso iz bazena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: