Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 27. 7. 2020.

| Društvo

Duplo više glasova nego stanovnika Niša u anketi o gradonačelniku - pobednika nema zbog botovanja

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sns izbori kolaz
Upropastili anketu svojim botovanjem; foto: JV arhiva, Damian Navas CC

Više od pola miliona “glasova” stiglo je za 2 kandidata - Draganu Sotirovski i Zvezdana Milovanovića u anketi o budućem gradonačelniku Niša. Pobednika nema, jer i ne tako detaljne analize programera pokazuju da se glasalo botovski, uz pomoć TOR čvorova sa čak 440.000 glasova koji su stigli van Srbije. Južne vesti anketu proglašavaju nevažećom.

Od petka pa do nedelje posle ponoći, u anketi sa pitanjem “Ko će biti gradonačelnik Niša?” vodila se lavovska borba u glasovima između Sotirovski i Milovanovića.

anketa Anketa sa pola miliona botovskih glasova; printscreen

Stalno su se smenjivali u vođstvu, a čak su u petak uveče na svojim profilima na društvenim mrežama postovali anketu i pokušavali da je diskredituju svako na svoj način. Ipak, svako od njih je izabrao sliku i trenutak u kojem je bio u vođstvu.

Ni tada nije stalo, očigledno organizovano glasanje, koje je, pokazuju analize tehničkog dela portala, trajalo i posle nedelje u ponoć i zvaničnog zatvaranja glasanja zbog čega je server na kratko pao.

Za prvih 100 IP adresa, koje su generisale skoro 6.000 glasova (a taj trend se nastavlja za prvih par hiljada IP adresa), uglavnom su TOR čvorovi (zaštićene mreže) ili zakupljeni serveri koje se koriste uglavnom za distribuirane aktivnosti - botove u ovom konkretnom slučaju. Iz ankete su uklonjeni svi glasovi koji nisu iz Srbije, a gde je bilo više od 10 glasanja po IP adresi (oko 440.000). Iz ankete su uklonjeni svi glasovi koji su stigli posle zatvaranja ankete (35.000) - kaže direktor Vitomir Ognjanović.

U više od 160 anketa koje su Južne vesti imale od početka do danas, prosečan broj glasova je oko 1.000, a najveći broj do sada je bio 11.672 glasova za anketu “Ko će biti gradonačelnik Niša?” iz 2016. godine.

Za njom sledi anketa sa 6.329 glasova “Kako ćete potrošiti 100 evra?” i anketa sa 5.744 sa pitanjem “Kako potrošiti pare iz budžeta Niša planirane za doček Nove godine?”.

U poslednjoj anketi “glasala” su 2 Niša po broju stanovnika, što je više nego jasan pokazatelj da je glasanje bilo dirigovano. Iako je anketa imala 4 opcije najviše glasova otišlo je pomenutom dvojicu, dok su Darko Bulatović i opcija “Neko četvrti” ukupno dobili nešto više od 1.000 glasova.

Za Zvezdana Milovanovića imamo oko 82.000 IP adresa koje su glasale, dok za Draganu Sotirovski imamo oko 64.000 adresa u glasovima, dok je ukupan broj IP adresa koji je učestvovao u glasovima bio oko 110.000, tako da ima preklapanja onih koji su glasali i za jednog i za drugog. Ono što je specifično je da je u prvih 10.000 IP adresa sa najvećim brojem glasova stiglo oko 212.000 glasova, odnosno 21,2 glasa po IP adresi. Konkretno 10% IP adresa donelo je 50% ukupnih glasova - priča Ognjanović.


Anketa je nevažeća

On zaključuje da anketa ni sa pročišćenim rezultatima ne može da se uzme kao validna jer je obrada rađena statistički.

Primetili smo da ima i nekoliko IP adresa koje imaju veći broj glasova, a ne pripadaju mobilnim operaterima ili internet provajderima koji za svoje korisnike koriste deljene IP adrese. To pokazuje da je bilo i dosta ručnog rada, odnosno da su angažovani i pojedinci koji su se time bavili na relativno primitivnom nivou - zaključuje Ognjanović.

Glavna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić napravila je paralelu između nedavno održanih izbora i ankete i kaže da u vanrednoj situaciji, kada se građani suočavaju sa posledicama epidemije i poplava, redakcija neće trošiti ljude i resurse, iako ih ima, da precizno utvrđuje ko tako očigledno manipuliše i kako je moguće da se toliki napor ulaže u lažiranje rezultata ankete.

Zato rezultate proglašavamo nevažećim. Ovo je anketa bez pobednika. Poštovani SNS, ovo nisu izbori koje vi organizujete i ovde nepravilnosti imaju posledice. Ne želim da naše čitaoce dovodimo u zabludu i bilo kakvo manipulisanje rezultatima je nedozvoljeno - kaže Bjeletićeva.

Južne vesti su već imale određene tehničke nivoe zaštite na anketi, koji su ovog puta premošteni od strane onih koji su nameštali glasanje. Zato će zaštita u narednim anketama biti pojačana sa još nekoliko nivoa provera.

Podsetimo, Srpska napredna stranka je na izborima, koje suorganizacije koje su pratile izbore ocenile kao najneregularnije u istoriji višestrančja, osvojila najveću podršku građana Niša.

Međutim, do danas nisu saopštili ime svog kandidata za gradonačelnika iako se odavno spekuliše sa imenima Sotirovski, Milovanović i Bulatović. Anketa je trebalo da pokaže raspoloženje čitalaca Južnih vesti o ponudi naprednjaka, ali je umesto toga postala poligon za pokazivanje moći unutar stranke.


Sotirovski kaže da nema “organizovane glasače”, Milovanović ćuti

Iako su se tokom trajanja ankete oglasili na društvenim mrežama, a Zvezdan Milovanović i u tekstu Južnih vesti kada je Sotirovski povela optuživao redakciju da šteluje rezultate, nakon zatvaranja ankete ni on, ni Dragana Sotirovski se nisu oglašavali.

Ona na pitanje novinara odgovara SMS-om da ne pripada nijednoj “struji” unutar stranke, što su, tvrdi, neosnovane spekulacije, pa stoga i nema organizovanu podršku.

Uostalom, nikada nisam ni čula da se time neko bavi. S obzirom na to da znam šta su ankete i kako funkcionisu, u njima ne učestvujem, a i dalje smatram da jesu razonoda i da ni na koji način ne mogu da ozbiljno utiču na odluku niti odbornika, niti vrha stranke o pitanju koje ste u anketi postavili - kaže Sotirovski.

Sebe, kako kaže, smatra dovoljno poznatom osobom koja je na javnoj sceni Srbije i regiona 25 godina, pa je, ukoliko je neko želeo da glasa za nju, mogao to nesmetano da uradi i bez molbe.

Milovanović nije odgovarao na pozive i poruke novinara.

Na Tviter anketu, koja je bila aktivna paralelno sa anketom na sajtu, odazvalo se 323 korisnika ove društvene mreže, a prognoze su na strani Dragane Sotirovski.

*Zvezdan Milovanović se novinarima javio nakon objavljivanja teksta, a šta on misli o anketi možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žile

    21:18 // 28. 7. 2020.

    Gradonačelni(ce)če gde su kante za smeće nestale? Primite Dušanovom samo...

  • MS

    14:46 // 28. 7. 2020.

    Ovde nije bitno ni ko je kandidat za gradonacelnika ni ko ce biti,skroz u drugom planu je mnogo vaznija stvar a to je ko su ljudi iza ip adresa koje vise puta glasaju,ko radi te stvari. JV kaze ne zele da trose resurse na to,ali to je kljucna stvar u ovoj prici,nadjite te ljude koji to rade, to je kljuc, mora da znamo ko ucestvuje u manipulaciji naroda na taj nacin.

  • Ouzo

    07:39 // 28. 7. 2020.

    Ima jedna rec u tekstu, koja sve ovo oslikava--Primitivno !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: