Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 25. 5. 2021.

| Društvo

Dva niška tima među pobednicima hakatona u izradi "ChatBot"-a, podrška im stiže od "Vibera"

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
računari
Takmičari radili na daljinu; Foto: JV

Proglašeni su pobednici prvog "Niš connected: Open Data Challenge" hakatona, koji su imali zadatak da naprave "ChatBot" na Viber platformi - prva nagrada pripala je programerskom timu Full House iz Beograda, druga timu LaDaBot iz Niša, a treća je dodeljena mladom timu programera srednjoškolaca AMIN Development iz Niša. Kompanija Viber najavljuje podršku za tri pobednička tima.

Posle 48 sati nadmetanja programera da izrade "ChatBot" na Viber platformi korišćenjem dostupnih otvorenih podataka Grada Niša, podeljene su nagrade za tri pobednička tima na hakatonu u organizaciji Naučno-tehnološkog parka i Rakuten Vibera.

Za "ChatBot" rešenje za usluge javnog parkinga programerskom timu Full House iz Beograda pripala je prva nagrada od 1.500 evra, dok je za drugo mesto i iznos od 500 evra nagrađen tim LaDaBot iz Niša za rešenje čet bota za promociju turističke ponude grada Niša, navode iz NTP-a.

Prva dva tima čija su rešenja nagrađena po pravilima hakatona imaju 30 dana da rešenja dovrše i učine ih potpuno funkcionalnim za integraciju na Viberovu platformu, uz prateću podršku NTP Niš i stručnog tima aplikacije Rakuten Viber – koja će posvetiti dragocen paket promotivnih aktivnosti na svojoj platformi putem kojeg će brojnim Viberovim korisnicima biti predstavljene i približene jedinstvene usluge ovih čet botova - kažu iz NTP-a.

Vaučer od 300 evra za kupovinu tehničke opreme otišao je u ruke trećeplasiranom mladom timu programera srednjoškolaca AMIN Development iz Niša za čet bot posvećen korišćenju usluga gradskog saobraćajnog preduzeća, dodaju organizatori.

Posebno smo ponosni na činjenicu da je treća nagrada dodeljenja timu programera – srednjoškolaca, čije rešenje za čet bot se bavilo temom javnog gradskog saobraćaja – čime je Hakaton podržao najmlađe talente i pružio im šansu da svoje rešenje razviju i primene na najvišem nivou. Ovo je prvi u nizu događaja ove vrste koje će NTP Niš organizovati, i nadamo se da će naredni biti još masovniji i uspešniji - istakao je direktor NTP-a Milan Ranđelović.

Formiranjem čet bota na platformi Rakuten Viber, kako je najavio, omogućiće lakšu uslugu i veći broj dostupnih podataka svima koji će posetiti Niš.

Menadžer odeljenja poslovnog razvoja kompanje Rakuten Viber za centralnu i istočnu Evropu Nikolaj Gevečanov istakao je da je prioritet kompanije da pruže podršku pobedničkim timovima kroz iskustvo, znanje i najbolje primere u daljem radu na finalizaciji njihovog rešenja, kako bi što pre predstavili njihov "ChatBot" na Viberu.

Cilj nam je da ovi izuzetno praktični čet botovi, kao potpuno pouzdana i bezbedna rešenja, omoguće novo korisničko iskustvo za građane Niša i njegove posetioce iz regiona i sveta - pre svega u domenu korišćenja parking usluga, ali i bogate turističke ponude i drugih važnih društvenih i tržišnih oblasti. Na ovaj način Rakuten Viber nastavlja da uvećava i jača ekosistem virtualnih asistenata i njihovih sve brojnijih funkcionalnosti na našoj platformi, i u ovom procesu od najveće važnosti za nas i milione naših korisnika ćemo nastaviti našu saradnju sa NTP Niš na kreativnim i konstruktivnim projektima poput ovog hakatona - naglasio je Gevečanov.

Prvi "Niš connected: Open Data Challenge" hakaton organizovao je Naučno-tehnološki park Niš u saradnji sa kompanijom Rakuten Viber i uz podršku JKP Parking servis Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: