Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 7. 4. 2023.

| Društvo

Dva vranjska i pirotski manastir dobili status kupaca-proizvođača struje

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Manastir Svetog Nikole Vranje
Imaju svoje solarne elektrane; foto: M. D.

Manastiri Svetog Nikole i Svetog Stefana u vranjskom kraju, kao i manastir Svete Bogorodice kod Pirota tri su od sedam manastira Srpske pravoslavne crkve koji su se našli u Registru kupaca-proizvođača električne energije Elektrodistribucije Srbije jer imaju svoju solarnu proizvodnju struje.

Ukupna snaga svih kupaca-proizvođača koji su upisani u Registar Elektrodistribucije Srbije je 13,3 MW, a u postupku sticanja statusa kupca-proizvođača manastiri Svetog Nikole u Vranju i Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Gornjem Žapskom instalirala su solarne elektrane snage 10 kW.

Osim vranjskih i Manastira Svete Bogorodice kod Pirota, među manastirima koji imaju svoju solarnu proizvodnju struje nalaze se i Žiča, Sveti Luka kod Varvarina, Svetog velikomučenika Georgija kod Lipara i Blagoveštanje Rudničko u Šumadiji.

U tri regista EPS-a trenutno je upisano 1.151 kupaca-proizvođača - 879 domaćinstava, jedna stambena zajednica u Pančevu i 271 “prozjumer” u kategoriji onih koji nisu domaćinstvo i stambena zajednica, a na tom spisku su i manastiri.

Prema navodima portala Udruženja Obnovljivi izvori, interesovanje za priključenje na mrežu potencijalnih kupaca-proizvođača je ogromno i broj zahteva dostigao je snagu od 2GW.

Usled preopterećenosti operatora distributivnog sistema, u nacrt akta Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije uneta je odredba koja će buduće kupce-proizvođače ograničiti na snagu do 150 kw za pravna lica i 6,9 kW za domaćinstva, ali će te mere pre usvajanja u Skupštini biti ublažene određenim amadmanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vakili

    10:26 // 7. 4. 2023.

    Ce padne neka skodica.

    • Kisela banica

      12:32 // 7. 4. 2023.

      Sad prelaze na AUDI

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: