Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 9. 2. 2021.

| Društvo

Dve godine nakon izgradnje helidroma u KC Niš najavljena prva proba

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Helidrom Klinički centar
Zvanično još nije počeo sa radom, ni dve godine od izgradnje; Foto: Vanja Keser

Iako je najavljivano da će helidrom u Nišu biti na raspolaganju pacijentima kojima je neophodan prevoz helikopterom još aprila 2019. godine, skoro dve godine kasnije najavljuje se prva proba, a aktuelni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić kaže da to praktično znači i početak njegovog korišćenja.

Klinički centar u Nišu piše istoriju ovog grada - tako je tadašnji direktor Zoran Radovanović govorio aprila 2019. godine, kada je najavio kraj radova na izgradnji helidroma i početak njegovog korišćenja.

Ipak, do danas se pista za sletanje i poletanje helikoptera u krugu KC Niš nije koristila. Perišić je najavio probne letove tokom ove nedelje, što znači da će tek skoro dve godine kasnije nadležni videti da li helidrom "radi".

Istestiraćemo ga, a razlog za testiranje je sportsko takmičenje u skijanju koje će se održati na Kopaoniku, mislim od 24. do 26. februara i pošto Vojska to obezbeđuje mi ćemo testirati ono što je urađeno u pripremi tog helidroma za prevoz urgentnih pacijenata - da li je sve u funkciji, da li sve radi kako treba i taj dan će sleteti nekoliko puta helikopter da provere kako to sve na delu izgleda - kaže Perišić.

Ova investicija koštala je čak 30 miliona dinara, a kako je tada rekao Radovanović za Pištaljku - 15 miliona donirao je Direktorat civilnog vazduhoplovstva, EPS je pomogao sa 3,6 miliona, a ostatak su pokrili “ugledni niški privrednici”.

Nije korišćen ni posle par meseci od izgradnje, jer tada novoizgrađeno poletno-sletno mesto, kako je pisala Pištaljka, nije imalo upotrebnu dozvolu.

Perišić sada kaže da najavljeni probni letovi praktično znače i zvaničan početak rada helidroma, odnosno njegovo korišćenje za prevoz urgentnih pacijenata za šta je i napravljen.

Mi ga imamo, imamo proceduru, imamo elaborat kako se koristi, šta sve treba uraditi, kako se koriste svetla za obezbeđivanje, sletanje, i tako dalje, ali sletanje helikoptera ne zavisi od Kliničkog centra u Nišu. Mi smo ti koji nakon sletanja preuzimaju i rade dalje ono što treba, a ja smatram ovo početkom njegovog korišćenja u medicinske stvrhe, za transport najtežih pacijenata - navodi Perišić.

Podsetimo, nadležni su ranije naveli da, iako Klinički centar nema svoj helikopter, ima obučene ljude, a najavljeno je da će na ovaj helidrom najverovatnije sletati vojni i policijski helikopteri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    23:46 // 9. 2. 2021.

    Liiiiii.....! A, el' ce bude neko svecano otvaranje uz presecanje na gajku, i posle nesto na bocku i da se zalije??

  • Nislija u neverici

    22:16 // 9. 2. 2021.

    Da nije to mnogooo love, za žičanu ogradu, 4 bandere, jednu baraku i recimo temelj 15x15?
    A 300 metara dalje, imate već heliodrom u Vojnoj bolnici? Znam da se '99 koristio.
    Treba nama jedan Stanivuković, i ovde ćućuna, kolko oćeš...

  • Mara

    20:32 // 9. 2. 2021.

    @Torpedo ☆☆☆☆☆☆♡

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: