Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:00, 1. 4. 2024.

| Društvo

Dve godine od pogibije rudara u Aleksincu i dalje nema odgovornih

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
mural
Nastradali rudari dobili mural; foto: "28. jun"

Danas se navršava tačno dve godine od nesreće u Rudniku “Soko” u kome je 8 rudara poginulo i više od 20 povređeno, a porodice i dalje čekaju odgovor ko je kriv za pogibiju njihovih bližnjih. Osnovno javno tužilaštvo je početkom godine po treći put odbacilo krivične prijave i time ponovo procenilo da niko nije kriv.

I nakon treće odbačene krivične prijave i procene da niko nije kriv za pogibiju 8 rudara u Aleksincu - Osnovno javno tužilaštvo utvrdilo je da ne postoji sumnja da je učinjeno krivično delo za koje se godini po službenoj dužnosti.

Porodice i dalje traže dalje traže odgovor ko je kriv za pogibiju, jer njihov advokat uverava da je na osnovu svih dokaza jasno da je tragedija mogla da se spreči i da nije u pitanju "viša sila".

Iako je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu najavilo početkom godine da će o detaljima trećeg odbacivanja krivične prijave obavestiti javnost jesu se oglasili, ali nisu izneli mnogo.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je nakon sprovedenih dokaznih radnji i postupajući po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu u rešenju donetom po prigovoru punomoćnika oštećenih advokata Bratislava Stojanovića iz Niša, odbacilo krivičnu prijavu podnetu od strane prof. dr Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288 st. 4 KZ u vezi čl. čl. 280 st. 3 u vezi st. 2 KZ protiv četrnaestoro lica, jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti - naveli su tada u saopštenju.

Advokat Branislav Stojanović poručio je da još ništa nije gotovo, te da je ovo sramna odluka zbog koje bi mogli da idu i do Strazbura, ali će prvo iskoristiti sve pravne mogućnosti u Srbiji.

Takođe, Stojanović je tvrdio da postoji snimak nesreće i tražio da on bude dostupan javnosti. Od Skupštine Srbije zahtevao je i formiranje anketnog odbora kako bi saznali kakvo je bilo stanje na terenu na dan pogibije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    09:42 // 2. 4. 2024.

    ali Kosovooo, Banjskaaaa, rodoljublje, Rusi braćaaaa... to je važno, ne odgovornost, ljudski životi, pravda... Više popova i patriJota, toooo nam teba

    • rene

      11:27 // 2. 4. 2024.

      ne mešaj babe i žabe..

  • Sokobanja se ranije zvala Aleksinačka Banja

    21:00 // 1. 4. 2024.

    Sad se zove Sokobanja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: