Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 8. 9. 2021.

| Društvo

Dve medalje na takmičenju iz astronomije i astrofizike za učenike niške Gimnazije "Svetozar Marković"

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
takmičenje
Dve medalje za niške učenike; foto: Matematička gimnazija

Na regionalnom takmičenju iz astronomije i astrofizike koje je održano krajem avgusta u Mađarskoj u konkurenciji od 32 učesnika iz pet zemalja, dvojica učenika niške Gimnazije Svetozar Marković su osvojila dve medalje. Srebrna je pripala Momčilu Tošiću, a bronzana Jovanu Arizanoviću.

Regionalna mini-olimpijada iz astronomije i astrofizike održana je od 27. do 29. avgusta, a domaćin je bila Mađarska. Srbiju je, kako piše na sajtu Matematičke gimnazije, predstavljalo petoro učesnika, trojica su nagrađeni.

Dve srebrne medalje otišle su u ruke učenika Matematičke gimnazije iz Beograda Đorđa Milića i Momčila Tošića, koji je predstavljao Gimnaziju "Svetozar Marković". Među nagrađenima iz niške škole je i Jovan Arizanović, kome je pripala bronza.

Matematičar Tošić, koji je osvajao brojne nagrade na raznim takmičenjima, kaže da mu je veoma drago što je osvojio srebro u Mađarskoj. Navodi da je bilo učesnika iz pet zemalja - Mađarske, Slovenije, Slovačke, Hrvatske i Srbije, koja je prvi put učestvovala na toj regionalnoj mini-olimpijadi. momčilo Momčilo Tošić osvojio srebrnu medalju; foto: JV

Ja sam pre dve godine još osvojio medalju na zvaničnoj međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, tako da sam se još od prve godine dosta spremao za takmičenja iz astronomije. Drago mi je što Srbija prvi put učestvuje na ovakvom takmičenju. Drago mi je što je ovo jedino takmičenje međunarodno koje se održalo fizički, a ne onlajn - navodi Tošić.

Na mnogim drugim olimpijadama kaže da je trebalo da se putuje van Srbije, ali je virus korona sprečio takvu organizaciju, pa je sve bilo onlajn. Zato tamičenje u Mađarskoj opisuje kao nezaboravno iskustvo, jer je upoznao učenike iz drugih zemalja i osvojio nagradu.

Drago mi je što sam osvojio medalju. Organizatori takmičenja su se baš potrudili, imali smo i deo sa teleskopom i deo sa planetarijumom, dali su nam da koristimo taj njihov planetarijum za zadatke. Zadaci sa planetarijumom su bili zanimljivi - dodaje.

Mini-olimpijada je, kaže, bila kao vežba za zvaničnu međunarodnu iz astronomije i astrofizike koja je novembra.

Podsetimo, Momčilo Tošić je dobitnik brojnih medalja, među kojima je i bronza na čuvenoj Žautikovskoj olimpijadi iz programiranja. O njegovoj ljubavi prema matematici i poeziji govorio je nedavno u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Павле И. Премовић

    13:29 // 9. 9. 2021.

    Алберт Ајншатајн два сина и ћерку. Макс Планк три ћере и два сина. Нилс Бор шест синова. Вернер Хајзенберг ћеру и сина. Ервин Шредингер ћеру и сина,... Овде сам навео само петорицу физичара који су утемељивачи савремене физике. Па, ипак ниједно од њихове дечице није имао универзитетску и/или научну каријеру. Насупрот томе, осврните се на неке факултете универзитета у Србији и на њихове наставнике

  • Ana

    21:27 // 8. 9. 2021.

    Čestitam deco, ponosna sam na vas i vaše uspehe. Ovakvu decu treba podržati, obezbediti im stipendije i dati im više prostora u medijima.
    Učiniti sve da ostanu u zemlji.
    Neka se deca ugledaju na njih i njihov rad a ne na praznoglave starlete, partijske sluge i udvorice.
    Želim vam uspeh i svaku sreću, doći će vreme časnih, pametnih i poštenih ljudi koje ova zemlja zaslužuje.

  • Spike

    18:36 // 8. 9. 2021.

    Bravo deco! Ovo je prava stvar. Nazalost, doceci, balkoni i nacionalne penzije su rezervisane za udarace, bacace i sutirace lopti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: