Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 25. 12. 2020.

| Društvo

Dve niške srednjoškolke među nagrađenima na likovnom konkursu "Solidarnost nas spaja"

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Likovni konkurs
Nagrađeno 12 najboljih radova; foto: EU Pro

U konkurenciji od 211 likovnih radova, među 12 autora najboljih radova u okviru konkursa “Solidarnost nas spaja” za kalendar razvojnog programa EU PRO za nerednu godinu, nagrađene su i učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” Teodora Matijaš i učenica Umetničke škole Katarina Stojanović. Cilj konkursa bio je da srednjškolci slikovito prikažu svoj svet u godini pandemije, kao i način na koji oni doživljavaju izazove koje su nove okolnosti postavile pred celo društvo.

Teodora Matijaš rad Nagrađen i rad učenice Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” Teodore Matijaš; foto:Teodora Matijaš Na konkurs su pristigli radovi iz 54 srednje škole iz 38 gradova i opština, a zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčić Štamcar kaže da su radovi ove godine posebniji jer prikazuju koliko je nova stvarnost značajno promenila opšte prihvaćenu realnost i prioritete.

Oni prikazuju razumevanje ovih promena i važnosti zajedničkog delovanja kako bismo zaštitili jedni druge čak i kada to znači žrtvovanje svakodnevne udobnosti, a posebno za mlade ljude čiji su životi i rutina najviše promenjeni tokom pandemije. Ono što je najvažnije jeste da se ovo razumevanje preslikalo na sve nivoe društva. Solidarnost među ljudima, među generacijama, među zemljama je suštinska vrednost Evropske unije - kaže Norčić Štamcar.

Katarina Stojanović rad Katarina Stojanović je učenica Umetničke škole; foto: Katarina Stojanović Da je tema konkursa ključna ove godine u pogledu odnosa Srbije i Evropske unije kaže načelnica odeljenja za komunikacije Ministarstva za evropske integracije Ivana Đurić.

Kada je reč o Srbiji i Evropskoj uniji ta solidarnost je dobila jednu novu dimenziju jer smo dobili značajnu pomoć od država članica, ali smo i mi pomogli zemljama u okruženju kada im je ta pomoć bila neophodna. Učenici su ilustrovali, razumeli i prezentovali radove koji nam govore na jedan drugačiji i umetnički način situaciju u kojoj se svi nalazimo - kaže Đurićeva.

Nagradu za najbolju školu zahvaljujući celokupnom angažovanju tokom trajanja konkursa dobila je Škola sa domom za učenike oštećenog sluha u Kragujevcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: