Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:22, 9. 5. 2016.

| Društvo

Dve organizacije maturantskog plesa, Grad pomaže jednoj

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Maturantska parada
Prošle godine maturanti bili nezadovoljni jer nije bilo majica i kišobrana za sve; foto: Vanja Keser

Srednjoškolci u Nišu će svoj maturantski ples 20. maja igrati za dve različite organizacije - jednu, u kojoj za sebe kažu da su nacionalni koordinator cele akcije i da "Plesom tolerancije" okupljaju 40 gradova Srbije, i drugu - sa kojom je Grad Niš sklopio ugovor o pokroviteljstvu.

To znači da će maturanti koji budu plesali u organizaciji tima "Eko reakcije", bez obzira na to što je dobio zvaničnu podršku Ministarstva omladine i sporta, najverovatnije ostati bez opreme jer je Grad Niš odbio da pokrovitelj bude njima, već je ugovor sklopio sa agencijom "La Luna" iz Jagodine.

Pitamo da li je gradonačelnik Niša gradonačelnik svih maturanata u gradu? I zar, ako već postoje dve "zaraćene strane", on ne treba da ih miri? - pita kordinator Maturantske parade iz "Eko reakcije" Biljana Jovanović.

Direktor gradske Kancelarije za mlade Stevan Živković kaže da je Grad izabrao "ono što je najbolje za maturante" i da je "Eko reakcija" odbijena zbog prošlogodišnjih propusta.

"Eko reakcija" neće dobiti podršku Grada jer smo prošle godine imali problema sa njima i štampanjem majica posle čega smo ušli u spor. Odlučili smo se za "La Lunu" sa kojom smo sarađivali i 2014 - kaže Živković.

Međutim, Jovanovićeva tvrdi da je do loše organizacije prošlogodišnje parade, zbog koje su reagovali i sami maturanti, došlo upravo zato što je Kancelarija za mlade "unela pometnju" samostalnim imenovanjem plesnog kluba čiji instruktori, prema njenom mišljenju, đake nisu dobro naučili koracima i koji su, umesto planiranih 700, na ples doveli čak 2.000 maturanata.

Zato što su nas optuživali za neuspeh, obratili smo se Privrednom sudu koji je utvrdio da je sve bilo urađeno prema pravilima Ugovora o licenci i Ugovora sa Gradom - kaže Jovanovićeva.

Dodaje da ne smatra da je oprema toliko bitna i da se može plesati i bez nje, ali smatra da "Grad ne treba da se meša u projekat koji nije njegov".

Raspisivati javnu nabavku za Maturantsku paradu je isto kao da raspisujete javnu nabavku za "Nišvil" - ističe ona.

Prema njenim rečima, akreditovani instruktori "Eko reakcije" već su završili ili rade obuku maturanata u Ekonomskoj, Trgovinskoj, Ugostiteljskoj školi i Gimnaziji "Stevan Sremac", ali su direktori nekih škola počeli da se predomišljaju usred obuke.

Direktor Pravno-poslovne škole je, na primer, našim instruktorkama rekao da više ne dolaze, jer neće sarađivati sa njima, nego sa "La Lunom", i to nakon što su završile polovinu obuke - kaže Jovanovićeva.

Smatra da se na direktore škola vrši pritisak da odustanu od saradnje sa "Eko reakcijom" i dodaje da ovakvih problema nikada do sada nije bilo ni u jednom od 40 gradova i opština u kojima organizuju ovaj događaj.

Iz Kancelarije za mlade kažu da nema dileme da će 20. maja Maturantska parada biti održana na centralnom gradskom trgu, dok iz "Eko reakcije", koja je na konferenciji za novinare događaj najavila sa koordinatorom "Plesa tolerancije" iz Šapca, predsednicom Opštine Svrljig i predstavnicima Kancelarije za mlade u Babušnici i centra "Creativia" Vojvodina, najavljuju paradu sa opremom ili bez nje.


Timu "Eko reakcije" podrška Ministarstva

Inače, u dopisu pomoćnika ministra omladine Snežane Klašnje poslatom timu "Eko reakcije" piše da je cilj ovog projekata "promocija tolerancije, mira i prijateljstva" i da je predviđeno da 40.000 maturanata iz Srbije i Evrope učestvuje u zajedničkom performansu "koji oslikava aktivizam i participacijiu mladih u društvu".

Već 10 godina zaredom se pomenuta aktivnost uspešno sprovodi i pokazalo se da ima pozitivan uticaj na mlade ljude, maturante, a do sada je okupilo više od 100.000 mladih iz Srbije i pola miliona iz Evrope - piše u preporuci Ministarstva.

U Ministarstvu kažu i da prepoznaju značaj ovih aktivnosti jer su u skladu sa prioritetima Nacionalne strategije za mlade i Zakona o mladima

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maturantkinja

    11:25 // 14. 5. 2016.

    I ove godine opet haos oko parade. Nasa skola je jedna od onih koje ne mogu ucestvovati na paradi u centru grada. Izrazito nam je zabranjeno da se uopste tamo i pojavimo jer mozemo popiti prijave, jer su njihovi advokati 'spremni da reaguju'. Ovo je sramota, jer ako je parada matranata onda je za sve.

  • Sonja

    13:57 // 10. 5. 2016.

    Parada nisu majice! Kupite im pozovite za drugi program nece doci. Nema drpanja, nema ni sta da se drpa. Nis je stub nacionalnog projekta NOSECI, ali nislije ne umeju da budu noseci. Oni bi samo da kukaju da im Bgd smeta. Prosle godine su hteli da me tuku, sada vam se javljam iz inostranstva. PRIZOVITE SE PAMETI bivsi sugradjani.

  • Vojkan Zivkovic

    11:45 // 10. 5. 2016.

    Ne zaklanjam se iza lažnih nick-ova. Sa 33 godine staža u plesu, odlično poznajem nivo znanja, tzv. organizacioni potencijal, kvalitete i prilike, kako oko same Maturantske parade, tako i u plesu uopšte, kako u gradu, tako i po Srbiji. Paradom u Nišu se bave, na obe strane,oni koji najmanje znaju i umeju. Samo ih gledam i bude mi žao maturanata, godinama korišćenih kao monete za potkusurivanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: