Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 23. 10. 2021.

| Društvo

Dve zaposlene kažnjene zbog izjava na stručnom aktivu "Pčelice", sud odlučio u njihovu korist

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
pčelica
Dve presude u korist zaposlenih; foto: "Pčelica"

Zbog disciplinskih postupaka koje je protiv dve zaposlene u niškom vrtiću pokrenula direktorka Javno-predškolske ustanove "Pčelica" Svetlana Mitić, pa im je odbijano 20 posto od plate u periodu od šest meseci, tu ustanovu su zaposlene i tužile. Osnovni sud u Nišu je prvostepenu presudu doneo u korist zaposlenih, a nakon žalbi te ustanove, Apelacioni sud je potvrdio presude i "Pčelici" naložio da im novac vrati.

Disciplinski postupak je direktorka pokrenula, kako piše u presudi, 2018. godine protiv pedagoga za fizičko vaspitanje čime je oglašena krivom za težu povredu radne obaveze, nezakonit rad ili propuštanje radnji. Razlog je što je na stručnom aktivu, između ostalog, izjavila da su vaspitači tanki na svim poljima vaspitno obrazovnog rada, kao i da ne znaju da vode dnevnike.

Zato joj je izrečena disciplinska mera - novčana kazna u visini od 20 odsto plate isplaćene za mesec u kome je odluka doneta u trajanju od 6 meseci.

Međutim, zaposlena je tužila Pčelicu i dobila je na sudu. Presudu je Osnovni sud doneo septembra 2020. godine, poništio rešenja direktorke te ustanove kao nezakonita i naložio ustanovi da zaposlenoj isplati 66.000 dinara. Apelacioni sud je odbio žalbu Pčelice i maja ove godine je potvrdio presudu Osnovnog suda. presuda Presuda; foto: printscreen

Još jedan disciplinski postupak je direktorka pokrenula 2018. godine protiv zaposlene kao saradnika na unapređenju preventivno zdravstvene zaštite iz istog vrtića. Jedna od izjava koje je rekla na stručnom aktivu vaspitača, kako piše u presudi, da vaspitači guraju kifle i salamu po fiokama za popodnevnu smenu. I njoj je izrečena ista novčana kazna.

Osnovni sud je ponovo doneo presudu u korist zaposlene septembra 2020. godine, a Apelacioni sud je decembra iste godine i potvrdio. Pčelici je naloženo da isplati 144.000 dinara.

Rešenja aktuelne direktorke su na sudu pravosnažno proglašena nezakonitim, a da li je Ministarstvo obavešteno o tome i da li je preduzelo neke mere nema odgovora na pitanja novinara Južnih vesti. Na pitanja nije odgovorila ni direktorka Svetlana Mitić, koju je Upravni odbor nedavno izglasao za novi mandat.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin Grozdanović

    05:49 // 25. 10. 2021.

    Ceca će vladati jos dugo zato sto zna s ta se radilo.
    Seminari, pare, kinta, putovanje po grbci vaspitača.
    Stamota bolje da ste cutale sve se zna

    • Marko Pejćić

      16:21 // 25. 10. 2021.

      Izgleda da ministar neće da joj da saglasnost, tako da će ponovo da se bira direktor u Pčelici.

  • Zvoncica

    19:18 // 24. 10. 2021.

    Radila sam u vrtiću u drugom gradu i mogu da kažem da je i tamo ista situacija. Hrana se čuva za kasnije, za koleginicu, za koga stigne. Problem je jer to privlači bubasvabe.
    Deo vaspitača je nepismen, svaka čast izuzecima.
    Da se razumemo ima i divnih vaspitača, koji vole decu i trude se. Ali takvih je bas malo, obicno su mladi.
    Nije mi zao sto sam napustila posao tamo.

    • Zvončić

      23:01 // 24. 10. 2021.

      Jaoooo privuče bubašvabe ?! Pa šta je onda u trpezarijama i kuhinjama vrtića?! Jako brzo si dedukovala problem a koliko vidim nisi se baš dugo zadržavala! Smetale ti bubašvabe, a?!

  • Zoki ajduk

    23:35 // 23. 10. 2021.

    Direktorki da se odbije od plate, ona je donela odluku i ona je odgovorna. Ovo će da bude država tek kad se bude odgovaralo za svoje postupke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: