Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 27. 6. 2022.

| Društvo

Dveri Niš: Otkupna cena višnje ne pokriva ni osnovne troškove proizvođača, ljudi seku voćnjake

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
visnja
Višnja rodila, a cena niska; foto: Aleksandar Kostić

Sa niskom otkupnom cenom višnje suočavaju se proizvođači u merošinskom kraju, pa iz iz Gradske organizacije Dveri kažu da su poljoprivrednici primorani da seku stabla i uništavaju svoje voćnjake. Ističu da ni Sekretarijat za poljoprivredu, a ni dva ministarstva koja se bave selom i poljoprivredom, kao i sama Opština nisu pružili nikakvu pomoć, niti su garantovali otkupnu cenu, što godinama utiče na proizvođače kojima su proteklog vikenda pomagali u berbi.

Merošinski kraj poznat je po oblačinskoj višnji, a sami proizvođači i ove godine su se suočili sa problemima oko otkupa, jer je i pored ranije najavljene cene od do 70 dinara, cena po kilogramu pala na 40 dinara. dveri niš22 Oblačinska višnja 40 dinara po kilogramu; foto: Dveri Niš

Iz Dveri kažu da ovako niska cena ne pokriva ni osnovne troškove za berače koji naplaćuju 20 dinara po kilogramu, najskuplju naftu, ni za hemijske preparate i đubrivo, zbog čega se na mnogim imanjima već seku stabla puna roda i uništavaju višegodišnji voćnjaci.

Za takvo stanje krive Sekretarijat za poljoprivredu i ministarstva, kao i Opštinu Merošina koja godinama nije obnovila uništene hladnjače.

U ovom momentu u merošinskom kraju postoje dve hladnjače u – Fripak, potpuno devastirana i neupotrebljiva, urasla u korov i bez zaposlenih dok je hladnjača u Aleksandrovu, koja takođe ne radi, prodata novom vlasniku za cenu od 200 hiljada evra , što je cena upola manja od vrednosti zemljišta na kome se hladnjača nalazi - kažu iz Dveri.

dveri niš 2 Pomoć u berbi; foto: DveriIstiču da ni lokalna vlast u Nišu nije učinila ništa da pomogne proizvođačima koji, kako navode, ekonomski propadaju iz godine u godinu i uništavaju zasade najbolje svetske višnje.

Umesto toga Grad Niš je objavio Konkurs za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Niša za 2022. godinu kojima se podstiču lokalne strategije ruralnog razvoja - navode iz Dveri.

Iz Dveri pitaju zbog čega se za pitanja od strateškog značaja za ruralni razvoj subvencioniraju pojedinačni projekti, zašto se Sekretarijat za poljoprivredu ne oglasi po pitanju otkupne cene višanja, imajući u vidu da njihova proizvodnja i berba angažuje i radnu snagu iz niških opština i zbog čega Opština Merošina decenijama nije osposobila hladnjače, već ih je ostavila da propadaju.

Dok odgovori ne stignu, oni su odlučili da pokrenu zajedničku akciju sa građanima gde su proteklog vikenda u selu Gradište pomagali proizvođačima u berbi višanja, koje su kasnije otkupili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    14:51 // 28. 6. 2022.

    Зашто се експерти из Двери не укључе у бербу вишања волонтерски и смање трошкове ?

    • Razbibriga

      20:13 // 28. 6. 2022.

      Pokazi im ,zajedno sa Toncevom, kako se to radi !

  • Libero

    08:28 // 28. 6. 2022.

    Da budem iskren nije mi ih zao ne glasaju oni sns samo na ovim izborima,glasaju 20 godina(i radikale)svake godine ih ovi usinu

  • Mirjana

    08:23 // 28. 6. 2022.

    Dverima nije jasno kako se formira cena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: