Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 15. 11. 2021.

| Društvo

Dveri: Umesto da se paleolitsko naselje Kremenac kraj Niša čuva, na njemu divlje deponije

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
deponija
Divlja deponija; foto: Dveri

Na lokalitetu kod niškog sela Rujnik na kome su pronađeni ostaci iz paleolita nalaze se divlje deponije, umesto da se on čuva i od njega napravi "Park praistorije", ukazuju iz niškog ogranka Dveri. Zbog, kako kažu, katastrofalne situacije sa upravljanjem otpadom traže smenu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i v.d. direktora Javno-komunalnog preduzeća Mediana Ivana Mihajlovića.

Divlje deponije u Nišu i okolini tog grada su jedan od najvećih problema na koje ukazuju građani, a više njih je se nalazi, kako navode Dveri u saopšenju, i na lokalitetu Kremenac. Smatraju da gradske vlasti malo brinu o tom paleolitskom naselju koje je staro 30 hiljada godina, kao i o mnogim drugim istorijskim mestima. Deponija na nalazištu Kremenac Divlje deponije na lokalitetu Kremenac; foto: Dveri

Umesto da se ovakva dragocena mesta, koja svedoče o svetski najstarijim korenima ljudske vrste i civilizacije na Balkanu čuvaju, urede i obeleže ili da se u Nišu napravi turistički "Park praistorije" i ova, kao i sve prethodne vlasti nisu bile zainteresovane za ovu vrstu kulture sećanja, a još manje za ulaganja koje bi i Nišlijama i turistima pokazalo mesta najstarijih ljudskih staništa u Evropi , pa i u svetu. Umesto toga, danas se na lokalitetu Kremenac, kraj Niša, jedinom lokalitetu u Srbiji koji se smatra naseljem iz donjeg paleolita umesto obeležja, mogu naći brojne divlje deponije - kažu iz Dveri.

Deponije na arheološkim nalazištima govore i o vlasti, dodaju Dveri, jer ta tema neće biti pokrenuta na sutrašnjoj sednici Skupštine Grada. Umesto toga, kažu da se planira da Izmenama budžeta Grada u narednoj godini izdvoje 960 miliona dinara za Akva park, 60 miliona dinara za "Terme Kulište", kao i 42 miliona dinara za projekat "Virtuozne prezentacije višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša".

Umesto očuvanja, čišćenja, obezbeđenja i dostojne prezentacije svetski poznatih lokaliteta, niška vlast nastavlja sa efemernim i kič projektima za koje nikoga od Nišlija nisu pitali. Jasno je da su ovi projekti kroz nameštene tendere i najpogodniji način za dobro poznatu praksu izvlačenje novca iz budžeta - ističu Dveri.

Zbog lošeg upravljanja otpadom traže smenu gradonačelnice Dragane Sotirovski i v.d. direktora JKP Mediana Ivana Mihajlovića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    21:01 // 15. 11. 2021.

    "Ne odajte vi jatake naše gde smo Rujnik vino pili, vino pili u potaji" !
    Mora proći još 2.000 godina da bi smo se vratili na naše "svetle početke" jer su nas za ovih 12 godina vratili 5.000 godina unazad. A možda i nisu , jer smo možda "tamo" ko zna od kada , zahvaljujući nama samima i našim neverovatnim mozgovima!
    "Ma, da smo živi i zdravi" i ... jeftini !

  • Prof Stamenković

    19:02 // 15. 11. 2021.

    Neznanje i nerad se enormno akumuliraju u Nišu !

  • Maissus

    18:13 // 15. 11. 2021.

    Au bre ... ovaj Djilas sve zivo zagadi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: