Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 2. 11. 2021.

| Društvo

Student, gimnazijalka i harmonikaš iz Niša i pijanistkinja iz Kuršumlije dobitnici nagrade "Svetislav Milić"

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1635851653401
Luka je svetski šampion u sviranju harmonike; foto: H.O. "Nađi Raula"

Za izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja i za predstavljanje Srbije u svetu, nagradu “Svetislav Milić - mladima od srca” za 2020. godinu podeliće student Lazar Stošić sa niškog Medicinskog fakulteta i studentkinja Univerziteta Kembridž Jelena Ivančić, a za ovu godinu dobiće je niška gimnazijalka Ana Mitić i Emilija Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta u Beogradu. Ovu nagradu, ali iz oblasti kulture i umetnosti, dobiće mlada pijanistkinja iz Kuršumlije Petra Spasojević i Luka Milojković, harmonikaš iz Niša.

Da će ovogodišnja nagrada u kategoriji nauke i obrazovanja biti dodeljena uspešnoj matematičarki Ani Mitić, učenici Gimnazije “Svetozar Marković“ u Nišu, saopštili su članovi komisije za dodelu nagrada prof.dr Melanija Mitrović i Mr Ivan Redi.

Pored nje, nagradu u ovoj oblasti dobiće još jedan Nišlija Lazar Stošić, student Medicinskog fakulteta u Nišu. 1635846460726 Sa samo šest godina, Ana postaje član Društva matematičara Arhimedes; foto: H.O. "Nađi Raula"

Komisija za dodelu nagrada, smatra da se dodeljivanjem ove nagrade pomenutim laureatima šalje nedvosmislena poruka našem društvu da u Srbiji postoje mladi ljudi koji zavređuju našu pažnju, i, a to je ono najvažnije, podršku svih nas. Takođe, šalje se poruka drugim mladim ljudima da se znanje, trud i zalaganje uvek cene – istakao je Hadži Ivan Redi.

1635851653393 Zahvaljujući posebnom metodu rada i njenom talentu, Petra važi za uspešnu pijanistkinju; foto: H.O. "Nađi Raula"Osim nagrada iz oblasti nauke o obrazovanja, biće dodeljene i priznanja iz oblasti kulture i umetnosti, i to Petri Spasojević talentovanoj pijanistkinji apsolutnog sluha i 12-godišnjem Luki Milojkoviću, svetskom šampionu u sviranju harmonike.

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ ovim šalje važnu poruku , a to je da se kultura u Srbiji poštuje, ceni i uvažava – rekao je clan Komisije Marjan Zdravković.

1. Lazar_Stosic Lazar je na Britanskoj matematičkoj olimpijadi 2015. godine osvojio treće mesto; foto: H.O. "Nađi Raula"Inače, nagradu dodeljuju Organizacija "Nađi Raula" iz Niša i Centar za inovacije "ITKonekt". Priznanje se dodeljuje u šest kategorija i to: nauka i obrazovanje (srednjoškolci, studenti), kultura i umetnost, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, sport, ali i u dve specijalne kategorije: institucija godine i ličnost godine.Dobitnicima će nagrade biti uručene u ponedeljak, 15.novembra, na svečanosti u Nišu, a objavljivanjem dobitnika Nagrade “Svetislav Milić - mladima od srca“ u oblasti nauke i obrazovanja, kao i oblasti umetnosti i kulture, otvorena je nedelja objavljivanja dobitnika i u ostalim kategorijama.

Kako saopštavaju organizatori, sutra će biti objavljena imena nagrađenih u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava.

O niškim laureatima u oblasti nauke i obrazovanja

Lazar Stošić, završio je Osnovnu školu "Branko Miljković“ u Nišu sa odličnim uspehom. Nakon završene osnovne škole, upisuje prirodno-matematičko bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku u Gimnaziji "Svetozar Marković“ u Nišu. Istu školu završava sa prosečnom ocenom 5. Bio je uključen u rad školskog debatnog kluba i debatnog kluba Grada Niša. Bio je polaznik Istraživačke stanice Petnica. 

Marta 2014. godine, Lazar osvaja punu EN EM ES stipendiju, na osnovu postignutog prvog mesta na takmičenju iz engleskog jezika. Stipendija mu je omogućila da treću i četvrtu godinu srednje škole završi na jednoj od najboljih škola u Škotskoj - Dolar Akademiji.

U sklopu Akademije bio je aktivan u brojnim sekcijama. Upravo tada pokreće humanitarni projekat skupljanja sredstava za hemato - onkološko odeljenje Dečije interne klinike u Nišu. Na Britanskoj matematičkoj olimpijadi 2015. godine, osvaja treće mesto, dok je na Biološkoj olimpijadi dobio pohvalu za učešće.

Ana Mitić je rođena 2008. godine u Nišu. Završila je sedmi razred specijalnog odeljenja za učenike talentovane za matematiku u Gimnaziji "Svetozar Marković“ Niš. Vlasnica je oko sedamdeset nagrada i medalja osvojenih na takmičenjima iz matematike, informatike i fizike, a od ove godine i iz hemije.

U školu je pošla jednu godinu ranije, tako da je sav uspeh postigla takmičivši se sa decom koja su jednu ili dve godine starija od nje. Od drugog do šestog razreda Ana je pohađala nastavu po posebnom programu za darovitu decu IOP-3.

Dobitnici nagrade u kategoriji umetnosti i kulture

Petra Spasojević rođena sa oštećenim vidom, ali je ta činjenica nije sprečila da stvara divne melodije. Dokaz tome su brojne nagrade, a njen talenat su prepoznali i profesori sa muzičkih koledža širom sveta, kao i Nemanja Radulović, muzički virtouz. Pored brojnih nagrada, Petra je i društveno aktivna. Učestvovala je na nekoliko konferencija posvećenih mladima, a tokom leta je sa Maestro Milenom Injac imala i svoj koncert u Nišu.

Nišlija Luka Milojković je sa osam godina počeo profesionalno se bavi sviranjem harmonike. Prva nagrada usledila je nakon samo par meseci, a tri godine kasnije, odnosno u junu ove godine, poneo je titulu najboljeg na svetu u kategoriji od 10 do12 godina. I pored toga što puno vremena poklanja harmonici Luka ima i druga interesovanja. Kaže da voli da igra fudbal. Luka je sa svojom školom osvajao brojne nagrade na različitim takmičenjima

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: